Ce e amorul?

Pentru cei care nu stiu ce semnificatie are ziua de 15 ianuarie, va pot spune ca in aceasta zi, dar a anului 1850, Mihail Eminovici, a vazut lumina zilei. Putini banuiau ce geniu ascundea acest copil simplu, provenit dintr-o familie de 11 copii.

Nu prea mers la scoala, chiar repetent, Mihail isi face ucenicia pe langa Aron Pumnul, caruia ii si dedica o poezie la moartea acestuia.

Iosif Vulcan il descopera si il transforma in Mihai Eminescu, iar Titu Maiorescu il ajuta sa devina marele poet al romanilor. In timpul vietii sale, Eminescu a lansat un singur volum de poezii intitulat simplu “Poezii”. Cred insa ca versurile vorbesc mai multe despre Mihai Eminescu!
“Ce e amorul?

E un lung prilej pentru durere

Caci mii de lacrimi nu-i ajung

Si tot mai multe cere! ”

Asa ca, avem cu ce …. ne mandri (chiar daca omul asta a murit de sifilis. Macar avem o dovada in plus ca romanii este mai virili decat italienii, care este!)

p.s : Datorita statutului de geniu al Romaniei, din punct de vedere literar, a dat foarte mult de furca multor generatii de elevi, asa ca macar acum, astazi, nu se mai rascoleste in mormant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.