Oradea anului 2007

Oradea e un oraş frumos şi liniştit aşezat la graniţa cu Ungaria. E unul dintre cele mai mari oraşe din România dar cu toate acestea, la fel ca în multe alte locuri din ţară, indiferenţa şi nepăsarea oamenilor pentru mediul înconjurător strică foarte mult imaginea oraşului de pe Crişul Repede. În ultima vreme am colindat oraşul şi am observat că în ceea ce priveşte curăţenia, Oradea merită pe deplin o bilă neagră. Să vă povestesc puţin din ceea ce am văzut. Pe la începutul lunii noiembrie am fost pe la Ciuperca, să admirăm toamna ce a învaluit treptat oraşul. Copacii s-au lepădat de hainele verzi şi au îmbrăcat veşminte arămii. Pământul a devenit din ce în ce mai rece iar vântul parcă sugerează că e vremea hainelor tot mai groase.

Pentru cei care nu ştiu istoria oraşului, pe locul unde astăzi se află un restaurant prin preajma războiului mondial se afla o capelă catolică. De altfel numele restaurantului e inspirat din acoperişul localului, care înainte de restaurare avea forma unei ciuperci colorată în roşu cu buline albe. Văzută de la o înălţime de peste 250 m Oradea arată nemaipomenit. Ca un oraş european ce este. Coborând însă imaginea ce se întinde în faţa ochilor e dezolantă. Gunoaie aruncate peste tot, coşurile de gunoi sunt distruse şi pline de ambalaje pesemne că nu au văzut picior de angajat al Urbana sau RER de câteva luni. Prin tufişuri gunoaiele au înlocuit iarba iar băncile de odinioară s-au transformat în lemne de foc.

Bine că măcar am avut un cadru pentru un sărut desprins parcă dintr-o poveste. Plecăm de la Ciuperca şi ajungem în oraş. La Piaţa Mare, aşteptând tramvaiul am observat că un coş de gunoi a fost golit de conţinut pe jos, poate pentru a înmiresma staţia. Undeva aproape de Parcul 1 Decembrie, în faţa unui magazin am găsit o pubelă care ne ruga să avem grijă de mediul înconjurător, să nu aruncăm gunoi pe jos.

ÃŽn Nufărul, vis-a-vis de Lotus Market o pubelă plină ochi ÅŸi înconjurată de alte resturi menajere ne surprinde cu un miros ce taie respiraÅ£a. Din păcate n-am avut aparatul foto la îndemână, dar încă e timp. Poate din 2008 orădenii vor fi mai grijulii cu mediul înconjurător. Poate …

Pozele de la Ciuperca sunt făcute de colegul de la Oradea.ws

Oraşul vostru cum arată?

kiss.jpggunoi_piata_mare.jpg pubela.jpg     gunoi_2.jpggunoi_1.jpgflower.jpgoradea_ciuperca.jpg

4 thoughts on “Oradea anului 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.