Patriotism? Unde?

Ieri a fost 1 Decembrie, ziua naÅ£ională a României. Ca fapt divers 1 Decembrie e cea de-a 335-a zi din an iar de-a lungul anilor multe s-au întâmplat. CitiÅ£i până la final, veÅ£i găsi legătura. 🙂

Spre exemplu în 1640 Juao IV a devenit rege în Portugalia ÅŸi asta pentru că această Å£ară ÅŸi-a câştigat independenÅ£a faţă de Spania. ÃŽi cred ÅŸi eu, s-or fi săturat de atâtea căpÅŸuni. 🙂

ÃŽn 1800 Washington-ul devine capitala Statelor Unite ale Americii.

În 1918 Transilvania se alătură regatului României format până atunci din Moldova şi Ţara Românească. Eh, şi astăzi sunt voci extremiste care sugerează că această uniune nu ar fi trebuit înfăptuită.

În 1990 la Alba Iulia a avut loc o şedinţă solemnă a Parlamentului României iar din 1990 1 Decembrie a devenit oficial Ziua Naţională a României.

În 1995 a emis Pro Tv-ul. Adrian Sârbu, cameraman de profesie a filmat revoluţia din 1989, a vândut filmările, a făcut bani, s-a asociat cu cine a trebuit şi a dat românilor pâine şi circ prin programele Pro Tv-ului. Desigur pe atunci manipularea nu se practica la cote la fel de înalte ca şi astăzi, desigur ca ştirile groazei nu erau difuzate, desigur că pe atunci nu erau reţele de reporteri împrăştiaţi prin orice gaură de şarpe.

Pe vremea zilelor în care comentam din băncile şcolii gimnaziale ziua de 1 Decembrie nu însemna decât chiul de la şcoală, papa bun, hoinărit prin oraş să vedem soldaţii (pe atunci nu vedeai arme peste tot la televizor). Ne uitam mereu cum marginile trotuarelor erau văruite ca să arate bine pentru vizita primarului, steagurile fluturau de pe toţi stâlpii iar muzica de veselie se auzea din mai multe locuinţe.

Ieri am surprins o imagine dezolantă a oraşului Oradea de ziua naţională. Steagurile au fost puse numai pe unde au ajuns muncitorii. Cei care şi-au adus aminte de semnificaţia zilei de 1 decembrie au arborat drapelul însă străzile erau pustii. Pe alocuri am găsit şi câteva urme.

Prin parc câţiva membrii ai societăţii se încălzeau la foc. Gunoierii au avut liber. Statuia lui Mihai Viteazu, a cărei restaurare a golit bugetul local cu vreo 200.000 de euro, a rămas la fel de impunătoare şi plină de coroane ca şi anul trecut iar Emanuil Gojdu a fost dat uitării. Statuia lui nu necesită restaurare, cu toate că e plină de jeg şi face umbră pesediştilor.

La mulţi ani România!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.