Explicaţii de politicieni

Aseară am urmărit o emisiune electorală la TTV, în cadrul căreia Octavian Haragoş şi Hizo Zoltan au dat o şansă fiecărui candidat la Primăria Oradea de a-şi expune planul de bătaie în eventualitatea câştigării alegerilor locale.

I-am urmărit pe toţi candidaţii, am ascultat ce au avut de spus şi ca cetăţean al oraşului Oradea am înţeles următoarele:

Decebal Hanaş (PNŢCD) a propus înfiinţarea unor “centre ale cetăţeanului”, unde orădenii să beneficieze de servicii medicale, servicii legate de acte şi documente şi altele. Cred că a băut cam mult Nescafe 3 în 1. Atâta vreme cât în Primăria Oradea nu există o reţea informatică bine pusă la punct, astfel de centre sunt ineficiente. Nu faci decât să-ţi mănânci nervii de la un birou la altul. În legătură cu spitalele, nu m-a convins deloc.

Mihai Drecin, de la PRM a bătut câmpii în toate aspectele importante. A atacat UDMR-ul şi actuala administraţie (nu că n-ar avea motive) în loc să propună soluţii concrete de rezolvare a unor probleme urgente ale orădenilor : parcările, spitalele sau mediul de afaceri. Domnul Drecin e profesor aşa că a aberat foarte mult pe tema şcolilor care au fost retrocedate, a elevilor care nu se ţin se şcoală etc. Mă rog, am rămas cu ideeea că dl. Drecin e un Zaharia Trahanache al vremurilor noastre.

Călin Raita, candidat independent. A subliniat un lucru foarte important: orădenii au nevoie de educaţie. Cu el în frunte! Pe lângă multele dezacorduri gramaticale peste care am trecut cu uşurinţă, domnul Raita nu a făcut decât să repete aceleaşi promisiuni electorale din anii anteriori, sub altă formă. Mai mult a promis (şi sper că se va ţine de promisiune) că indiferent de rezultatul alegerilor pentru Primăria Oradea el va restaura, pe banii săi, Policlinica nr. 1 din Oradea, doar în cazul în care aceasta nu va fi retrocedată proprietarilor de drept. O iniţiativă nobilă, dar cum îşi va recupera dl. Raita investiţia? Renovarea unui spital costă destul de mult şi orice investitor se gândeşte şi la recuperarea investiţiei, nu?

Biro Rozalia, UDMR. Doamna Biro spune că vrea să devină primarul tuturor orădenilor deşi stâlceşte îngrozitor limba română. Doamna Rozalia a propus soluţii concrete şi reale deşi eu am dubii serioase în ceea ce priveşte succesul unor campanii de schimbare a mentalităţilor. Atâta vreme cât doamna Biro nu renunţă la ideile iredentiste, mă îndoiesc de faptul că va reuşi să educe orădenii. Chiar îmi doresc să trăiesc într-un oraş curat, cu oameni civilizaţi dar acest lucru nu se va face într-un mandat de 4 ani cu un primar UDMR-ist. De asemenea, doamna Biro a evitat răspunsul la întrebarea dl-ului Drecin, referitor la schimbarea denumirii unor străzi şi poduri cu ale unor personalităţi maghiare, în condiţiile în care românii sunt majoritari în Oradea. Cum spuneam, doamna Rozalia Biro e un candidat puternic şi valabil dar ar trebui să ţină cont mai mult de orădenii români, care au cam fost neglijaţi de partidul pe care îl reprezintă.

Ilie Bolojan, PNL. Încă de la începutul dezbaterii domnul Bolojan a vorbit despre priorităţi. În cazul infrastructurii prima prioritate va fi centura oraşului, porţiunea de după Selgros înspre Metro. Spre deosebire de alţi candidaţi care au spus că “vom face asta, vom face aialaltă, vom drege, vom sparge şi vom face”, dl. Ilie Bolojan a împărţit problemele legate de infrastructură pe priorităţi. E uşor să promiţi marea şi sarea dar să nu ai idee de unde începi. În schimb a uitat să precizeze de studeţi şi Universitate, de soluţiile propuse pentru ca studenţii să-şi găsească locuri de muncă încă din timpul facultăţii iar condiţiile din cămine să se schimbe. Cu riscul de a fi considerată subiectivă mi-a plăcut cum a reuşit să-i răspundă arogantului Mihai Groza la întrebarea despre veniturile bugetului local. Domnul Groza a încercat să-l discrediteze pe dl. Ilie Bolojan în faţa celorlalţi candidaţi dar şi-a furat singur căciula.

Mihai Groza, PD-L. A fost atacat de toţi contracandidaţii săi. Campania dl-ului Groza e una murdară şi joacă foarte urât. Când a venit rândul său de a propune o soluţie la prima problemă dezbătută de dl. Haragoş, candidatul PD-L-ului a început discursul cu “Mă bucur că sunt orădean şi că cunosc problemele orădenilor” (cacofonia e intenţionată). Urât domnule Groza, urât! Nu trebuie să fii orădean pentru a avea cunoştinţă de problemele oraşului. Una e să propui ceva concret şi alta e să te pretezi la atacuri la persoană şi diminuarea problemelor cu adevărat importante în favoarea altora de mică importanţă! Practic întreaga campanie dusă de PD-L şi dl. Groza este centrată în jurul atacurilor la persoana dl-ului Bolojan şi mai puţin pe soluţii de rezolvare a problemelor orădenilor.

Întrebările susţinătorilor:

Claudiu Pop (PSD) l-a întrebat pe dl. Groza de ce toate costurile cu schimbarea buletinelor cetăţenilor ce locuiesc pe străzi redenumite au fost suportate de cetăţeni în timp ce o hotărâre a consiliului local precizează că aceste costuri sunt suportate din bugetul local. Răspunsul a fost de forma :”vom face, vom da o hotărâre, vom achita, vom drege”. Nici măcar nu a recunoscut greşeala!

Dan Octavian (PNL) l-a întrebat pe actualul primar de ce salariile orădenilor se menţin la nivele mici, de ce se investesc banii în proiecte fără fond şi de ce se aruncă banii pe FC. Bihor. Apoi un domn de la UMDR l-a întrebat pe Mihai Groza dacă va fi votat de maghiari şi de ce. Răspunsurile date de actualul primar au fost evazive şi nu au prevăzut o soluţie.

Întrebările candidaţilor:

Doamna Rozalia Biro l-a întrebat pe Ilie Bolojan ce va face cu directorii de la primărie care acum nu au nici un serviciu deşi posturile încă sunt acolo iar răspunsul a fost de forma :”Dacă domnul Groza s-a trezit în campanie să sacrifice directori, asta s-a întâmplat” (nu mai ţin minte răspunsul exact dar era ceva de genul ăsta). Apoi a urmat întrebarea descrisă de bruta mică.

Notă:

Nu am scris de ceilalţi candidaţi deoarece nu mi-au atras atenţia prin ceva anume. Dan Matei (PSD) l-a atacat de câteva ori pe Mihai Groza şi actuala administraţie. Dan Păcală mi-a lăsat impresia unui om în care nu poţi avea încredere, foarte sec. Iar de restul candidaţilor nu mă strofoc să-mi încarc memoria cu numele lor, nu s-au evidenţiat prin ceva anume.

12 thoughts on “Explicaţii de politicieni

 1. Sirg

  Cred ca te pasionează, pentru că altfel nu văd cum te-ai fi putut uita. Mi se pare atât de plictisitor!

  Poate esti de acord cu mine sau nu, ma rog, nu prea am sesizat la tine ceea ce am sa scriu, si anume ca primaria =/= politica. Politica egal zero la nivel de primarie, singurul lucru care aduce voturi la primarie este implicarea fata de cetatean. Poate anul asta mai sunt naivi care voteaza dupa partid si culori, dar altfel, cand se vor trezi vor vota cu acela care se implica in rezolvarea problemelor lor, in timpul mandatului, sau inainte de a candida, si nu cu 2 saptamani.
  Pe mine ma intereseaza daca primarul si echipa lui au fost atenti la ce se intampla la mine in zona, daca mi-au rezolvat problemele.. la asta se rezuma votul cetateanului! Ce-mi pasa mie daca in centru sunt platate flori si in zona cutare se construieste un parc? Cam asta ar fi..
  In TM eu as vota cu Ciuhandu, pt ca nu-i comunist sau excroc, precum ceilalti care candideaza, dar mie nu mi-a rezolvat problemele din zona pe care le-am reclamat, deci foarte probabil nu voi vota deloc.

  Reply
 2. The Fan

  Referitor la doamna Biro: eu unul sunt maghiar / ungur (cum vreti sa-mi spuneti) dar nu-mi pot imagina viata fara sa stiu sa vorbesc cu vecinul meu roman. Ea si alte “personalitati” ai UDMR-ului ne fac de ras pe toti. Hai sictir…

  Reply
 3. puiu

  Lilisor – ‘oradeni de etnie romana’ ?? Ma ierti,te rog,dar nu stiam ca romanii sunt o ‘etnie’ cel putin in Oradea. In Debrecen,poate…
  The Fan – eu vreau sa-ti spun : roman de etnie maghiara. In rest,mare dreptate mai ai…

  Reply
 4. Sirg

  Cand oamenii politici nu sunt instare sa vina cu solutii viabile pt cetatean sau popor, recurg la tertipuri nationaliste, religioase, extremiste, politicianiste samd.. Exista o intreaga stiinta a manipularii, pe care unii politicieni o stapanesc bine, in defavoarea noastra.

  Reply
 5. lilisor Post author

  Puiu: da, ai dreptate. Din dorinta de a nu fi inteleasa gresit (a se citi, discrimina) am scris asa. Scuze si mersi de atentionare 🙂

  Reply
 6. puiu

  Nici o problema Lilisor.Ti-as spune ca esti o dulce daca nu mi-ar fi teama ca-mi discrimineaza bruta mica vreun membru inferior..:p :p

  Reply
 7. hadean

  cu tot respectul, o mică notă în deschidere: “etnic” nu e sinonim cu “minoritar”, deci “orădeni de etnie română” nu ar fi fost greşit după cumnici “orădeni români” nu e greşit, pentru că orădenii sunt de multă vreme (secole) români, evrei, unguri(maghiari, cum preferaţi), italieni şi slovaci. şi ţigani, unii dintre ei. gata.
  cât despre observaţiile tale, mi se par corecte. dar să ştii că nici ilie bolojan nu m-a convins. de data asta nu votez.

  Reply
 8. hadean

  să înţelegi că mi-e egal dacă se schimbă sau dacă nu. am atâta treabă încât grija lor nu-mi lipseşte. crezi că poate fi mai rău de atât, din punct de vedere administrativ? eu nu. şi cred că nici mai bine. prieteniile pe care le au între ei şi cu oamenii care au cu adevărat de câştigat (bani mulţi mulţi) sunt atât de puternice încât trec peste orice barieră politică. în plus, votul meu sau al tău nu fac decât să legitimeze aceste prietenii. n-au decât să facă orice, dar eu unul nu le mai dau acordul.

  Reply
 9. wormy37

  nu cred ca ai prins faza de pe tvs cu biro` rozalia cand zice … citez “afisele mele sunt firchelite” =))) asta`i vorba de politician :>

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.