Harta Oaselor de James Rollins

Azi dimineaţă, în tramvai, am terminat de citit ultimele pagini din cele 600 ale cărţii Harta Oaselor, de James Rollins.

Cartea nu e rea, ficÅ£iunea se îmbină foarte bine cu realitatea, deÅŸi unele scene sunt foarte previzibile. Dacă s-ar face un film după subiectul cărÅ£ii s-ar încadra foarte bine la categoria filmelor de serie B. TotuÅŸi ar putea avea succes daca rolul lui Rachel ar fi interpretat de Evangeline Lily, comandantul Grey ar fi Edward Norton, Monk ar fi Matt Damon, Kat – Charlize Theron, monseniorul Vigor – Sean Connery ÅŸi Raoul ar fi interpretat de Dominic Purcell.

Despre ce e vorba:

În urma unui masacru la biserica unde află moaştele celor 3 Magi din Koln, Comandantul Grey, membru al grupării Sigma, împreună cu Monk şi Kat sunt aleşi pentru a porni pe urmele Curţii Dragonului, o grupare secretă care doreşte să deţină controlul lumii. Oamenii Curţii au intrat în posesia unor metale în stare M, care dacă sunt ingerate şi expuse unui curent electric pot circuita creierele celor care au ingerat praful respectiv. De asemenea în condiţii propice poate duce la levitaţia obiectelor din jur şi multe altele. Reţeta metalelor în stare M nu e cunoscută, fiind ascunsă de alchimiştii care le-au creat. Alături de Curtea Dragonilor se află Seichan (din gruparea Breasla), o femeie dură, euro-asiatică, foarte agilă şi precisă care, la început, încearcă să le pună beţe-n roate celor de la Sigma.

Celor 3 se alătură ofiţerul Rachel Verona, care se ocupa cu investigarea obiectelor de cult în cadrul poliţiei din Roma. Alături de ei, monseniorul Vigor încearcă să dezlege misterul tragediei din Koln. Din păcate oamenii Curţii, conduşi de Raoul, le pregătesc o ambuscadă din care fiecare scapă cum poate: monseniorul, Kat şi Monk se adăpostesc în sicriele făcute din sticlă antiglonţ iar Grey şi Rachel reuşesc să sară dintr-un turn în flăcări în altul, la care oamenii Curţii nu au ajuns.

Biserica din Koln este distrusă cu grenade incendiare (care vor distruge alte vestigii importante de-a lungul lecturii) însă eroii noştri scapă fără zgârieturi.

De-a lungul călătoriilor în locuri cheie pentru misterul pe care caută să-l dezlege, echipa condusă de comandantul Grey este asaltată de oamenii CurÅ£ii. BineînÅ£eles, nu lipsesc nici “cârtiÅ£ele” din fiecare organizaÅ£ie.

Ajung în catacombele Vaticanului, descoperă peştii gemeni şi semnificaţia lor, fac legătura cu un text găsit în urmă cu câteva luni în Cairo şi îşi dau seama de atacul din Catedrala San Pedro din Vatican. Din păcate şi acolo nimeresc într-o ambuscadă pregătită de Curtea Dragonului, însă toţi scapă cu viaţă.

Apoi Vigor, Rachel, Grey şi Kat descoperă mormântul lui Alexandru cel Mare, îngropat sub rămăşiţele Farului din Alexandria, acolo află un indiciu important, precum şi o cheie de aur.

ÃŽn Alexandria lucrurile se complică, lui Monk i se retează mâna de la încheietură, Rachel e luată ostatic pentru că, devine tot mai palpitant, e descendenta unei familii de regi ÅŸi trebuie să se “împerecheze” cu Raoul pentru a da naÅŸtere altor regi, pentru a asigura continuitatea spiÅ£ei nobile. Raoul e un sadic, un munte de steroizi ÅŸi furie.

Din fericire, cheia de aur e la Grey, care încearcă să o salveze pe Rachel şi în acelaşi timp, să-i ducă pe un drum greşit pe cei de la Curtea Dragonului. Pentru a o face să spună adevărul, bunica lui Rachel e pusă pe masa de tortură. Fata se înmoaie şi le spune tot, inclusiv de cheia de aur. Baba se dovedeşte a fi membră a Curţii şi Rachel află adevărul despre familia sa şi scopul ei.

În timp ce lucrurile în Elveţia (la castelul unde era ţinută prizioneră Rachel) lucrurile devin explozive şi periculoase, în Avignon monseniorul Verona împreună cu Kat reuşesc să afle locaţia unei biserici subterane, plină de documente istorice, construită sub Palatul Papal. Curtea Dragonului ajunge la biserica subterană, membrii echipei condusă de Grey sunt luaţi ostatici şi reuşesc să desluşească misterul.

Raoul, Grey şi Rachel trec printr-un labirint al morţii şi ajung în cele din urmă la rozeta din mijloc, unde se afla locul cheii. Raoul se grăbeşte şi introduce cheia de aur, negândinsu-se o clipă la faptul că ar putea fi falsă. Muntele de om este ţintuit la pământ de un stâlp de piatră şi este electrocutat de energia ce se degajă. Rachel şi Grey se apropie, se sărută şi scapă de electrocutare (n-am prea înţeles cum).

ÃŽntre timp superiorul lui Grey, colonelul Painter Crowe, scapă de “cârtiÅ£e” ÅŸi le vine în ajutor.

Cartea e plină de scene de acţiune, escapadele lor sunt incredibile iar personajele sunt foarte bine conturate. Pot spune ca a fost lectură uşoară. Toate evenimentele istorice au legătură cu cei 3 Magi, metalul în stare M şi praful alb. (nope, nu cocaină!)

Azi am început să citesc Psihokillerii – Portretele celor mai cunoscuÅ£i criminali, de Juan Antonio Cebrian.

3 thoughts on “Harta Oaselor de James Rollins

  • In seara asta ma apuc sa o citesc si eu. Mi-a povestit cate ceva din ea o prietena,dar o sa trag singura concluziile.

  • Am terminat-o de citit,a fost si scoala si m-a cam impiedicat… teste initiale,chestii… Dar am reusit, si pur si simplu o iubesc:X. Ma intreb cum sa nu-ti placa o astfel de carte !? O recomand oricui iubeste aventura si dezlegarea misterelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.