Noile tendinţe în publicitate

După succesul Germanos cu drăgălaÅŸul câine rasa Jack Russel, agenÅ£iile de publicitate nu s-au lăsat mai prejos ÅŸi au readus animalul în prim plan. Doar sexul ÅŸi animalele vând cel mai bine, nu? 😛

Un alt trend e acela al preluării unei idei vechi care a avut succes într-o altă reclamă.

Cuţu-cuţu, pisi-pisi

De vreo 2 ani Germanos încearcă să atragă clientela apelând la imaginea unui câine rasa Jack Russel. Peste ocean spoturile publicitare cu animale au dus la rezultate neaşteptate, imaginea unei familii tipic americane nefiind completă fără un câine de companie (în Marea Britanie balanţa înclină mai mult în favoarea felinelor). Românii au început să acorde din ce în ce mai multă importanţă animalelor de casă, în special câinilor. Aşa că era de aşteptat că şi agenţiile de publicitate din România vor adopta trendul utilizării unui patuped simpatic în spoturi, indiferent de produs.

Prima dată când am văzut spoturile Germanos m-am întrebat: “Bine, bine dar ce legătură are patrupedul cu telefonul?”, întrebare care n-a mai contat după ceva timp. M-am îndrăgostit de căţeluÅŸ. Din păcate spoturile de acum nu mai sunt atât de amuzante ca cele de la început.

ÃŽn ultimele săptămâni am văzut un spot pentru Prigat – Pisica energică. DeÅŸi iniÅ£ial mesajul era acela că sucul îţi dă mai multă energie (nici asta nu înÅ£eleg cum vine), se poate interpreta ÅŸi prin faptul că sucul e aÅŸa de nasol că până ÅŸi copiii preferă să-l dea pisicilor, aÅŸa cum făceam fiecare dintre noi în copilărie când ne obliga bunica să păpăm ceva ce nu ne plăcea.

Un alt câine “publicitar” e ÅŸi cel din spotul pentru berea Stejar (o fi mai sănătoasă decât sucul Prigat?). Chiar nu înÅ£eleg asocierea dintre berea Stejar, noul lor slogan ÅŸi bietul Terrier care o păţeÅŸte. Ok, am înÅ£eles că se adresează unui public masculin dar câinele? Punem pariu că Terrier-ul a plăcut mai mult publicului feminin decât masculin? Un bărbat ce are grijă să nu-i fie lezată masculinitatea nu-ÅŸi ia ca ÅŸi câine de pază un Terrier. Nu se uită decât la câini de talie mare, de la Ciobănesc German în sus. Nu-i aÅŸa Arhi? 😀

Copiem dar suntem originali

Å¢in minte când a apărut primul spot Sony Bravia. M-a fermecat pe loc. Dacă nu mă înÅŸel, au optat pentru un spot teasing, m-au făcut curioasă despre ce e vorba ÅŸi abia după câteva săptămâni au apărut cu un spot despre produsul efectiv. Mi-a plăcut mai mult decât campaniile Peugeot. Oricum genialitatea celor ce au creat întreaga campanie Sony Bravia nu putea rămâne fără “epigoni”. AÅŸa că noul spot Click Net, de la Romtelecom imită foarte bine spotul acesta. Prima dată când am văzut spotul de la Click Net chiar am crezut că Sony lansează un nou produs sau ceva. Până ÅŸi melodiile seamănă.

Probabil agenţia de publicitate care colaborează cu Romtelecom duce lipsă de oameni creativi altfel nu-mi pot explica preluarea ideii din spotul Panasonic Viera în spotul Romtelecom Journey.

Tragem o concluzie?

Bruta mică spunea că spoturile româneşti devin din ce în ce mai isteţe. Posibil. Fără să fiu rea trebuie să recunosc faptul că sunt multe spoturi care mie nu îmi spun nimic ci dimpotrivă, îmi lasă impresia că se adresează ţaţei Floare din piaţă care are nevoie de tot soiul de detergenţi, supe la plic şi iaurturi cu diferite arome şi denumiri.

3 thoughts on “Noile tendinÅ£e în publicitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.