Producţie mare de grâu, pâine scumpă

Conform datelor dintr-un articol publicat pe Mediafax.ro, producţia de grâu ar putea atinge cele mai ridicate cote din ultimii ani, de peste 7 milioane de tone. Foarte bine!

Anul trecut s-au recoltat numai vreo 3 milioane de tone, insuficiente pentru a susţine întreaga producţie din sectorul panificaţiei. Consecinţă: s-a scumpit pâinea. Anul trecut produsele din panificaţie s-au scumpit de câteva ori, ba chiar anul ăsta înainte de Paşte s-a majorat preţul la pită şi colac. Foarte rău!

Anul trecut s-a importat mult grâu pe bani grei. Producătorii din panificaţie au fost nevoiţi să urce preţul produselor, oamenii s-au conformat. Unii au cumpărat mai puţină pâine, alţii au înlocuit-o cu mămăligă. (făina de mălai nu e aşa de scumpă)

Sunt curioasă dacă preţul pâinii va scădea în toamnă. Nu de alta, dar anul ăsta vom avea grâu din belşug (ba chiar se anticipează că se va putea exporta vreun milion de tone) aşa că firesc ar fi ca preţul pâinii să scadă.

Doar că statul Român nu vinde grâu direct producătorului ci prin Depozitari.

“Rezerva de stat a scos la împrospătare cantităţi de grâu (scoaterea la vânzare a unor cantităţi de grâu din rezerva de stat, care au depăşit un anumit termen, şi înlocuirea lor – nr.) către depozitari, iar aceştia ni-le vând nouă. A fost scos grâu în martie, aprilie şi procesul va continua şi în trimestrul doi (…) Deşi noi am cerut grâu de la rezerva de stat, nu am primit, acesta fiind acordat doar depozitarilor, care ni-l vând la preţuri mai ridicate“, a afirmat preşedintele Rompan. Mediafax

De asemenea, în silozuri ajung doar 50% din totalul recoltelor:

Sorin Dogaru, preşedintele Asociaţiei Depozitarilor susţine că doar 50% din recolta de grâu şi orz va ajunge în silozuri, însă o mare parte va merge spre piaţă neagră. “Până să ajungă în port, cerealele trec prin 5-6 firme după care se desfiinţează, însă acestea încasează ilegal TVA” spune Sorin Dogaru. Adevărul

Totuşi, cine crează aşa numitele firme fantomă? Nu cred că e vorba de ţăranul cu 4 clase ci mai degrabă de cineva care ştie cum funcţionează treaba cu importurile-exporturile şi producţia internă de cereale. Cineva îşi ia un “comision” grăsuţ din astfel de afaceri.

Pesemne preţul pâinii nu va scădea, dimpotrivă cel mai probabil va creşte din cauza cheltuielilor cu energia electrică, preţul piperat al depozitarilor, cheltuieli cu gazele naturale (care de ieri s-au scumpit), benzina, motorina, uleiul, imediat aflăm că se scumpeşte şi sarea etc.

Noi să fim sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.