Producţie mare de grâu, pâine scumpă

Conform datelor dintr-un articol publicat pe Mediafax.ro, producţia de grâu ar putea atinge cele mai ridicate cote din ultimii ani, de peste 7 milioane de tone. Foarte bine!

Anul trecut s-au recoltat numai vreo 3 milioane de tone, insuficiente pentru a susţine întreaga producţie din sectorul panificaţiei. Consecinţă: s-a scumpit pâinea. Anul trecut produsele din panificaţie s-au scumpit de câteva ori, ba chiar anul ăsta înainte de Paşte s-a majorat preţul la pită şi colac. Foarte rău!

Anul trecut s-a importat mult grâu pe bani grei. Producătorii din panificaţie au fost nevoiţi să urce preţul produselor, oamenii s-au conformat. Unii au cumpărat mai puţină pâine, alţii au înlocuit-o cu mămăligă. (făina de mălai nu e aşa de scumpă)

Sunt curioasă dacă preţul pâinii va scădea în toamnă. Nu de alta, dar anul ăsta vom avea grâu din belşug (ba chiar se anticipează că se va putea exporta vreun milion de tone) aşa că firesc ar fi ca preţul pâinii să scadă.

Doar că statul Român nu vinde grâu direct producătorului ci prin Depozitari.

“Rezerva de stat a scos la împrospătare cantităţi de grâu (scoaterea la vânzare a unor cantităţi de grâu din rezerva de stat, care au depăşit un anumit termen, ÅŸi înlocuirea lor – nr.) către depozitari, iar aceÅŸtia ni-le vând nouă. A fost scos grâu în martie, aprilie ÅŸi procesul va continua ÅŸi în trimestrul doi (…) DeÅŸi noi am cerut grâu de la rezerva de stat, nu am primit, acesta fiind acordat doar depozitarilor, care ni-l vând la preÅ£uri mai ridicate“, a afirmat preÅŸedintele Rompan. Mediafax

De asemenea, în silozuri ajung doar 50% din totalul recoltelor:

Sorin Dogaru, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Depozitarilor susÅ£ine că doar 50% din recolta de grâu ÅŸi orz va ajunge în silozuri, însă o mare parte va merge spre piaţă neagră. “Până să ajungă în port, cerealele trec prin 5-6 firme după care se desfiinÅ£ează, însă acestea încasează ilegal TVA” spune Sorin Dogaru. Adevărul

TotuÅŸi, cine crează aÅŸa numitele firme fantomă? Nu cred că e vorba de ţăranul cu 4 clase ci mai degrabă de cineva care ÅŸtie cum funcÅ£ionează treaba cu importurile-exporturile ÅŸi producÅ£ia internă de cereale. Cineva îşi ia un “comision” grăsuÅ£ din astfel de afaceri.

Pesemne preţul pâinii nu va scădea, dimpotrivă cel mai probabil va creşte din cauza cheltuielilor cu energia electrică, preţul piperat al depozitarilor, cheltuieli cu gazele naturale (care de ieri s-au scumpit), benzina, motorina, uleiul, imediat aflăm că se scumpeşte şi sarea etc.

Noi să fim sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.