Sunt batran, maica!

Gheorghe, închide tab-ul, iarăşi voi scrie despre nesimţirea unor persoane de vârsta a treia.

Din centru şi până în Nufărul a călătorit cu tramvaiul o femeie (pe la 27 de ani), însărcinată cam prin luna a 6-a, cu un geamantan greu pe umăr, o plasă greoaie în mâna dreaptă şi cu un băieţel de vreo 3-4 anişori după ea.

S-a urcat în tramvai, şi-a compostat biletul şi şi-a văzut de drum. Abia ţinea de geamantanul ăla! Băieţelul, năzdrăvan, se juca pe barele de metal cu o maşinuţă gen tractoraş.

Deşi nu era înghesuială, toate locurile erau ocupate. În mare parte de persoane trecute de 45 de ani şi câteva locuri erau ocupate de ţigani.

Câteva babe s-au uitat la băieţel cum “ambala” maşinuţa, în naivitatea lui, în timp ce mama sa încerca să-l astâmpere puţin, să nu deranjeze lumea.

Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a ridicat pentru a oferi locul femeii însărcinate, deşi sunt locuri anume pentru persoanele peste 75 de ani şi gravide! În cele din urmă a venit în capătul tramvaiului, lângă mine, fără să scoată vreun cuvânt!

Probabil că dacă ar fi vociferat puţin despre bunul simţ al călătorilor, s-ar fi simţit cineva, aşa cum au obiceiul babele crizate atunci când nu le oferă cineva locul în momentul în care au păşit pe scara tramvaiului. Sunt pensionari care se ascund în spatele vârstei, deşi se simt mai bine decât un om care a trudit 9-10 ore la serviciu. Sunt persoane în vârstă care profită de abonamentele gratuite pe toate liniile pentru a se plimba, pentru a bârfi puţin cu alte surate. Pentru acele persoane, nu contează de unde vii, cum te simţi sau că mai ai puţin şi te prăbuşeşti, nu! Pentru acele persoane e important să aibă loc pe scaun, să poată savura bârfa în tihnă.

Uite, d-asta nu prea ofer locul babelor care la ora 7 a dimineţii merg la piaţă. Mă ridic de pe scaun când e vorba de o tanti cu un bebe (cum s-a întâmplat zilele trecute, un bebeu superb şi foarte cuminte) sau unei femei însărcinate. În rest, îmi văd de cartea mea.

Da, ştiu, şi eu voi ajunge o babă într-o bună zi, însă sper să mor înainte să devin o acritură de babă care uită să vadă frumuseţea unei femei însărcinate sau a unui bebeu nevinovat.

(Nota: Nu spun că toţi pensionarii sau bătrânii sunt la fel, departe de mine gândul ăsta! Mă refer la acele acrituri care consideră că orice persoană tânără e un obstacol în calea lor)

10 thoughts on “Sunt batran, maica!

 1. lucianu

  o sa spun un “banc” mai pe scurt (ce-mi mai amintesc)
  O/Un tanar(a) in tramvai … pe scaun.
  Urca o baba, scaneaza dupa un scaun ocupat de un tanar, se fataie pe langa el/ea, se enerveaza ca nu se ridica si incepe sa se vaite ca nu i se cedeaza locul pe scaun si ca pe ea o dor picioarele (pe baba) s.a.m.d
  La care tanarul: – Dumneavoastra cand erati tanara ati cedat locul persoanelor in varsta?
  Baba: DA, SIGUR CA DA.
  Tanarul: Pai vedeti … DEAIA VA DOR PICOARELE!

  Reply
 2. ZeNeSeu

  Uite de ce evit sa merg cu tramvaiul. Simt ca uneori am sa plesnesc o baba /mos pe chestia asta. La fel a patit acum cateva saptamani sotia mea, care a avut “tupeul” sa ia tramvaiul impreuna cu fetita noastra de 2 ani si 9 luni. Crezi ca s-a ridicat cineva in picioare? Cand era insarcinata ma cam avea alaturi si se ridicau si babele dupa ce imi intalneau privirea 😀 Si da, ai dreptate, vocifereaza tot timpul la adresa altora, ba chiar isi permit sa ridice copii de pe scaune. Rau am ajuns! Inteleg ca trebuie sa ne respectam batranii, dar nici chiar asa.

  Reply
 3. Sirg

  Hehe, n-am gasit X-ul de la tab :)) dar vroiam sa zic ca nu trebuie sa fi o baba pentru a fi acritura :)) si inca ceva.. de ce nu s-au grabit sa ofere locul niste tineri sau adulti, de ce te legi de batrani? Sau chiar toate locurile erau ocupate de mosi si babe? 😛

  Eu nu cred ca varsta e problema ci lipsa de spirit civic

  Reply
 4. lilisor Post author

  Daca citeai cu atentie, ai fi observat ca am mentionat: toate scaunele erau ocupate de persoane peste 45 de ani (aratau trecuti de prima tinerete) si cativa tigani. Tinerii stateau in picioare …
  Batranii nu sunt adulti? Nu ar trebui sa se simta in cazuri de genul asta? Cand am vazut femeia urcand in tramvai, am crezut ca o sa-si gaseasca repede un loc. Am pierdut-o din vedere pana cand a venit langa mine. Mi-a atras atentia pentru ca are ochii albastri superbi

  Reply
 5. Pingback: Chiar asa? « Zeneseu’s Weblog

 6. lilisor Post author

  Da, Gheorghe, am un fix. Un fix pe oamenii fara bun simt. Pentru ca stiu cum e sa fii tratat ca pe un nimeni de catre persoane mai in varsta, doar pentru ca esti tanar si dornic de a invata…

  Reply
 7. Pingback: Razboiul dintre … generatii. « Zeneseu’s Weblog

 8. Pingback: zeneseu » Blog Archive » Chiar asa?

 9. Pingback: zeneseu » Blog Archive » Razboiul dintre … generatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.