Tramvai nou, mon cher

Azi dimineaţă am aşteptat, ca în fiecare dimineaţă, tramvaiul care mă lasă chiar în faţa firmei (ca să vezi ce noroc am! :p). Staţia aglomerată, oamenii nervoşi, eu relaxată, citeam Castelul prinţesei de caramel de Eduard Ţone (mersi Andrei). Dintr-o dată observ că încep să se agite spiritele în jurul meu. Unii se minunau, alţii înjurau dar cei mai mulţi se uitau cu gura căscată la “chestia aia” ce se arăta pe şinele de tramvai.

S-au deschis uşile, îngrămădeală mai ceva ca la cozile de pe vremea lui Ceauşescu, oamenii din tramvai se uitau urât la cei care voiau să urce şi dintr-o dată se aude o voce agitată.

Călătoria cu acest tramvai este gratuită. Urcaţi şi depărtaţi-vă de linia galbenă de la uşi. Vă mulţumesc!

Cei care au urcat pentru prima dată în noul mijloc de transport în comun s-au uitat, curioşi în stânga şi în dreapta să desluşească misterul vocii. După o încercare de a închide uşa, se aude din nou vocea, de data asta şi mai agitată :”Treceţi de linia galbenă de la uşile tramvaiului! Vă mulţumesc!”.

Şi tot aşa, în fiecare staţie. Ca să fac o comparaţie, noul Siemens se aseamănă foarte bine cu trenurile Intercity, alea cu scaune cam incomode. Nici nu simţi liniile de tramvai, doar îmbinările prost făcute de cei care s-au ocupat de schimbarea lor astă vară. Totuşi OTL-ul ar trebui serios să se gândească la nişte cursuri de Anger Management pentru vatmani. Cred că nervozitatea conducătorului a întrecut-o pe cea a călătorilor. Sau măcar să înregistreze mesajul. O voce calmă ar avea un alt efect asupra publicului.

Ajungem la Piaţa Mare, peronul plin de babe şi de moşi ieşiţi de la piaţă. O babă, mai curioasă, urlă :”Băi, da’ ăsta nu are scaune, nu urc!”. O doamnă din tramvai îi spune că sunt scaune, dar mai puţine şi că e înghesuială mare în tramvai.

M-au amuzat discuţiile dintre călători.

“Da’, naiba mai merge cu tramvaiul ăsta. Ajungeam deja de 2 ori până la piaţă cu ăla vechi”, “Lasă doamnă, că am intrat şi noi în NATO cu tramvaiul ăsta. Ce, nu e bun?”, “Haide fată, urcă sus, şi aşa e gratuit.”, “Tanti, pe ăsta nu mai compostezi biletul până la Crişu. Decât să luaţi de la Parc 3 roşu, mai bine mergeţi roată cu ăsta, că şi aşa e gratuit. Dacă mergeţi cu ălalalt, tre’ să plătiţi”, “Te mai miri că au mărit biletele?” şi multe altele.

Scriam în postul anterior că sunt curioasă în cât timp vor fi sfâşiate husele. EI bine, scaunele nu au huse. În privinţa mirosului … să spunem doar că pe durata călătoriei o ţigancă s-a lipit de spatele meu (probabil i-a plăcut şi ei mirosul de balsam emanat de bluza mea) iar 2 moşi puturoşi şi-au făcut loc printre călători până când au prins 2 locuri libere. Dacă era aer condiţionat poate nu mai simţeam putoarea lor.

Bineînţeles că m-am ales cu vreo 2 coate în stomac, un moş mai că nu m-a sufocat între 2 femei voluminoase de vreo 40 de ani şi, fără să vreau, l-am călcat de vreo 2 ori pe picior pe un tip care stătea lângă mine.

Tramvai modern, confortabil însă mai trebuie lucrat la partea cu amabilitatea vatmanilor şi cel mai important, la educarea călătorilor.

5 thoughts on “Tramvai nou, mon cher

  1. Antrax

    Daca ar trebui sa te certi tu la fiecare statie cu toti prostii din tramvai atunci nu ai fi si tu calma. Lasa vatmanii 😉 calatorii ar trebui inpuscati – inapoiati – prosti – inapti.

    Reply
  2. lilisor Post author

    De asta am spus ca mai bine ar inregistra mesajul respectiv, nu s-ar mai strofoca sa si citeasca in timp ce se chinuie sa inchida usile. Iar de calatori … ma rog, ai vazut si tu ce specimene au mers azi dimineata cu “minunea” de tramvai.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.