Apropo de facultate …

Mă întreba cineva deunăzi de ce mă plâng de cursurile de la facultate. Pentru că unele sunt inutile! Pur şi simplu inutile! Măcar aici pot spune şi eu ceva, că la facultate n-ai cu cine vorbi! Decana oricum se trezeşte cu faţa la cearşaf şi uită să anunţe studenţii cu o zi înainte de examen!

Eu, ca viitor jurnalist, n-ar trebui să studiez ceva cursuri de limba română la facultate? Da, am ÅŸi eu probleme, în liceu nu se mai face gramatică iar din clasa a 8-a, multe s-au schimbat. ÃŽn schimb trebuie să studiez materii stupide precum “Comunicare Politică” sau alte prostii legate de politică ÅŸi Drept studiate în anul 2.

Puii mei (e blogul meu, am voie să spun aşa ceva!), majoritatea absolvenţilor de jurnalism habar nu au să scrie coerent 2 fraze! În loc să-i înveţi lucruri de bază în jurnalism, le violezi neuronii cu stupidităţi legate de politică? Hai să fim serioşi!

Dacă tot facem facultate după sistemul de la Bologna, nu mai bine ne învăţăm studenţii să scrie în primii 3 ani de facultate, urmând a-i specializa pe un domeniu în cei 2 ani de master?

Ăsta nu se vrea a fi un post scris la ură sau ceva de genul. Dar jurnalismul a devenit o meserie pe care orice retard o poate practica şi culmea, e şi plătit pentru asta. Altfel nu-mi explic cum de se acceptă cu atât de multă nonşalanţă greşeli grosolane, lipsa de documentare şi, mai ales, dezinformarea în masă la nivel naţional.

8 thoughts on “Apropo de facultate …

 • Absolventii care nu stiu scrie (nici pe departe) corect limba romana nu vor deveni jurnalisti, ci vor face in continuare ceea ce au facut si in facultate (lipit de timbre cu limba, produs de scobitori etc).
  Ca mai sunt in presa si ciocoflenderi care nu prea au tangente cu gramatica… iti spun eu ca aia nu au facultatea facuta.

  In anul I ai facut si tu limbaj jurnalistic… deci tot ai invatat cate ceva. Si daca mergi la informatica, nu te invata nimeni matematica pe care trebuia sa o inveti in liceu sau in gimnaziu; asa e si cu limba romana.

  • In anul 1 ne-a mai pus Laza sa dam teste de limba romana ceea ce a fost ok, desi chinuitor pentru multi.
   Dar sunt destui jurnalisti care habar nu au sa acorde subiectul cu predicatul intr-o propizitie. Eu imi mentin parerea ca ar fi bune cateva cursuri de limba si literatura romana.

 • Te simt revoltata. Ai dreptate doar pe jumatate. Un student cu pretentii de viitor jurnalist, e musai sa cunoasca limba romana inainte de a se baga la o astfel de facultate.

  • Atunci logic ar fi sa se dea teste de limba romana la admitere. Dar, avand in vedere ca majoritatea facultatilor, au concurs de dosare, pica din start obligativitatea ca viitorul student la jurnalism sa cunoasca limba romana! Stiu ca frate-eu a dat examen la romana si la engleza cand a dat la jurna, la Timisoara, acum 5 ani. Nici macar la Litere nu se mai cere examen! Cel putin acum 3 ani cand am dat eu nu s-a mai sustinut examen.

 • Ar fi destul de bine daca s-ar introduce din nou admiterea la facultate.. pentru ca .. defapt de aici provin toate relele.. de la studenti care intra cu medii de 9,80 si apoi nu stiu sa scrie in limba romana…

  • Dar cine a spus ca studentul invata pentru profesor? Inveti ca sa ai ce pune in practica. Dar daca si teoria lipseste, ce mai practici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.