Cinemateca de acasa

Am şi uitat de când n-am mai scris de filme bune pe care vă recomand să le vedeţi.

Dar, pentru că sunt singură acasă şi-mi fac de cap, am avut timp berechet să vizionez câteva pelicule despre care am citit că ar fi bune.

Revolutionary Road – un film cu îndrăgostiÅ£ii din Titanic: Kate Winslet ÅŸi Leonardo di Caprio. Tot mai mult îmi place de Leo. Nu mai e actorul acela prostuÅ£ ÅŸi drăgălaÅŸ. ÃŽÅŸi alege roluri din ce în ce mai mature ÅŸi mai solicitante.

Kate Winslet si Leonardo di Caprio in Revolutionary Road
Kate Winslet si Leonardo di Caprio in Revolutionary Road

Revolutionary Road e strada pe care se mută cei doi tineri însurăţei, ea fiind însărcinată cu primul copil al cuplului. Totul părea să fie în ordine: aveau o căsnicie fericită, un copil pe drum, o casă mare şi întreţinută iar el avea un job din care puteau trăi liniştiţi.

După al doilea copil, după alţi ani în care vieţile lor s-au scurs într-un ritm monoton, ea, April, se panichează când realizează că viaţa trece pe lângă ei. Şi el, Frank, ştie asta dar totuşi lucrurile s-au aşezat cumva, adică e mulţumit de rutina şi liniştea oferită de viaţa plicticoasă.

E un film complex, foarte interesant de urmărit cum se schimbă situaţia celor 2. Cum înşeală atât de uşor, cum se lasă seduşi de ideea de o viaţă plină de aventuri, în vremuri în care femeia era casnică, mereu aranjată şi dichisită pentru bărbat, iar el, omul casei, muncea de dimineaţa până seara pentru a-şi întreţine familia.

AcÅ£iunea filmului se desfăşoară în anii ’50 (chiar ’55, din câte am văzut pe calendar!) ÅŸi prezintă drama “femeii bibelou”. Femeia care nu avea nici o pasiune, nici o prietenă sinceră, nici o viaţă în afara pereÅ£ilor casei. Era persoana care trebuie să păstreze aparenÅ£ele: să fie o doamnă în societate, o mamă desăvârÅŸită, o tipă cochetă ÅŸi aranjată, înÅ£elegătoare ÅŸi mereu calmă.

April e femeia care nu are nevoie de o familie pentru a se simţi împlinită. Are nevoie să simtă că trăieşte viaţa în alt mod, că va cunoaşte oameni şi va încerca să fie un model pentru ceilalţi.

În zilele noastre, e un pic ciudat să vezi o femeie casnică ale cărei singure griji sunt curăţenia şi pregătirea cinei.

Finalul e … dramatic! 🙁

Mi-a plăcut o replică de-a lui April: “Dacă avem copii înseamnă că nu mai suntem oameni? Că nu mai avem dreptul de a ne trăi viaÅ£a?“. Am reprodus din memorie, subtitrarea era în norvegiană sau daneză…

He’s just not that into you – cu Jennifer Aniston, Ben Affleck, Scarlett Johansson, Ginnifer Goodwin, Justin Long, Jennifer Connelly, Drew Barrymore ÅŸi alÅ£ii.

Practic e un film despre cât de greu poate fi să găseşti un bărbat sincer şi o femeie îndeajuns de deşteaptă încât să nu creadă vorbele unui mincinos.

Gigi (Ginnifer) îşi caută un partener. O prietenă îi pune la cale o întâlnire cu un agent imobiliar. După întâlnire tipul îi spune că s-a simţit bine, că i-a părut bine de cunoştinţă etc. Ea îşi face speranţe că tipul e chiar atras de ea şi că o va suna. Dar fireşte că nu o sună pentru că nu e interesat de Gigi!

Mi s-a părut un pic aiurea filmul pentru că de obicei femeile au un al şaselea simţ când vine de bărbaţi şi simt când cineva e atras de persoana-i sau ba!

Dacă se poartă urât cu tine, înseamnă că trebuie să-ţi pui nişte semne de întrebare şi să pleci naibii de acolo!

Mă rog, poate nu toate femeile au o intuiţie atât de dezvoltată!

1 thought on “Cinemateca de acasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.