Cinemateca de acasa

Pentru azi am câteva recomandări cinematografice: Amintiri din Epoca de Aur (I), Surrogates şi The Fall.

Amintiri din Epoca de Aur, partea I – film regizat de Ioana Uricaru ÅŸi scris de Cristian Mungiu. Prezintă câteva dintre miturile existente pe vremea comuniÅŸtilor. Eu fiind născută-n ’86, n-am trăit decât perioada comunistă de după ’89 (să nu-mi spuneÅ£i că odată cu CeauÅŸescu a murit ÅŸi comunismul că nu vă cred!). FireÅŸte că părinÅ£ii, prietenii mai în vârstă mi-au povestit de viaÅ£a din acele vremuri aÅŸa că filmul nu mi-a arătat ceva ce nu ÅŸtiam deja. Merită văzut!

P.S: noi l-am văzut în Timişoara, la Cinema Studio dacă nu mă înşel. Un cinematograf comunist, mare si friguros. Putem spune chiar că pelicula a rulat doar pentru noi, fiind singurii spectatori din sală!

Amintiri din Epoca de Aur
Amintiri din Epoca de Aur

The Fall – producÅ£ie a anului 2006, regizat de Tarsem Singh (The Cell ÅŸi second director pentru The Curious Case of Benjamin Button). Vedeta filmului este o fetiţă de 10 ani, Catinca Untaru, din BucureÅŸti.

Acţiunea se desfăşoară într-un spital de la periferia Los Angeles-ului, în anii 1920. Un cascador, ce suferise un accident de călărie în timpul filmărilor, îi spune fetiţei, Alexandria, o poveste cu bandiţi. De fapt, singurul lucru pentru care cascadorul o ademeneşte cu poveşti e pentru a o convinge să-i facă rost de morfină, pentru a se sinucide.
Catinca e o dulceaţă de fată. Nouă ne-a plăcut. E un film de fantezie în care Catinca se interpretează pe ea, o copiliţă inocentă, fascinată de poveşti! Micuţa de 10 ani a obţinut acest rol, primul din cariera sa, dintre alte câteva sute de copii.

Catinca Untaru in rolul Alexandriei in The Fall
Catinca Untaru in rolul Alexandriei in The Fall

Surrogates, producţie a anului 2009, cu Bruce Willis in rolul principal. Mi s-a părut o prostie de film. N-am înţeles de ce ar prefera cineva să folosească un robot în locul său. Ok, că-ţi trimiţi robotul la cumpărături sau la serviciu (mai ales când ai şedinte interminabile!) înţeleg, dar să-l foloseşti când te întâlneşti cu cineva?! Bruce Willis s-a ramolit. Nu prea merită văzut, decât dacă eşti mare amator de SF-uri stupide. Mai bine ai citi benzile desenate ce au stat la baza realizării filmului.

Robotul lui Bruce Willis in Surrogates, 2009
Robotul lui Bruce Willis in Surrogates, 2009

5 thoughts on “Cinemateca de acasa

  • Eu am vazut doar The Fall, dar nu prea imi mai aduc mare lucru aminte. Adica stiu ca fetita aia era o dulce si ca se imprietenise cu un tip imobilizat la pat. hehe, poate o sa il revad.

    Si nu stiu de ce, mi-am amintit de alt film (si carte) frumos: Cei cinci oameni pe care ii intalnesti in rai. Daca n-ai vazut/citit, recomand cu caldura. 🙂

  • Partea cu Surogatii a fost strict parerea ta proprie si personala presupun. Faptul ca, unora le-a placut filmul nu cred ca inseamna neaparat ca sunt stupizi sau retardati. Filmul prezinta un posibil viitor, mi-se pare chiar plauzibil. In realitate omul ce urmareste? Sa se autodepaseasca si sa se perfectioneze. In viziunea unora surogatii reprezinta urmatorul pas. Putea la fel de bine sa fie un film despre clone ghidate telepatic sau mai stiu eu ce. Parerea mea …

    • Si tu citesti pe sarite, bag de seama 🙂 “Nu merita vazut decat daca esti mare amator de SF-uri”. Si cum te stiu pe tine, normal ca ti-a placut 🙂
      Mie mi s-a parut o poveste cam trasa de par dar cum ziceai si tu, e doar o opinie pur personala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.