De ce nu sunt jandarmi in tramvaie?

justitie-statuia-dublinA fost prima întrebare ce mi-a trecut prin gând în momentul în care 2 ţigănuşi, de vreo 14-16 ani, s-au urcat în tramvai. Nu şi-au compostat bilet, nu s-au aşezat ca ceilalţi călători pe scaun, aşteptând să ajungă la destinaţie. Nici măcar n-au avut bunul simţ să lase pasagerii în pace. S-au comportat ca nişte maimuţe scăpate de la circ!

Unul s-a urcat cu picioarele pe scaun. Celălalt, îmbrăcat cu nişte blugi jegoşi, încerca să intre în vorbă cu noi, 2 fete. L-am ignorat. El n-a reuşit să facă acelaşi lucru. Ţinea morţiş să intre în discuţie. În continuare l-am ignorat. Din fericire, a coborât 3 staţii mai încolo. Dar s-a urcat în celălalt vagon de unde se strâmba, sperând să ne atragă atenţia.

De ce nu sunt jandarmi în tramvaie? Să-i dea jos pe aceşti indivizi de fiecare dată când fac astfel de lucruri.

Din fericire, n-am paÅ£it nimic. Mă gândesc cu groază ce aÅŸ fi făcut dacă eram singură. Mai ales că vagonul era aproape gol! Pentru că s-a mai întâmplat. Åži de frică să nu rămân fără portofel sau să nu mă scuipe Å£iganca geloasă că Å£iganul “îmi acordă atenÅ£ie”, am coborât la staÅ£ia următoare deÅŸi nu era cea unde trebuia să ajung.

Eu sunt “tolerantă” cu astfel de oameni, Å£igani sau dobitoci români. ÃŽi ignor. ÃŽn felul acesta ÅŸtiu că scap mai ieftin decât dacă le atrag atenÅ£ia. Da, e o laÅŸitate dar sunt fată! Am văzut ce au păţit altele care nu ÅŸi-au Å£inut gura!

Întrebarea rămâne: de ce nu sunt jandarmi/gardieni publici în tramvaie?

În preţul biletului nu intră frica ce mă cuprinde de fiecare dată când văd astfel de persoane călătorind cu OTL-ul! Şi nu cred că sunt singura căreia îi e frică!

11 thoughts on “De ce nu sunt jandarmi in tramvaie?

 • Inmulteste numarul de tramvaie, autobuze si troleibuze cu 2 sau 3 (schimburi) si vei afla cati jandarmi trebuie sa mearga cu tramvaiul/troleul/etc in fiecare zi. Pentru 2 vagoane avem 2 jandarmi pe mijloc de transport, deci o armata intreaga. Hmm.. poate nu e cea mai buna solutie?

  • Hmm, cand te vezi jefuit sau scuipat sau injurat de astfel de indivizi, un jandarm prezent in tramvai pare un inger pazitor 🙂
   Mda, cam greu sa scapi de astfel de specimene… din pacate!

   In Oradea sunt 3 linii principale de tramvai! Se pot plimba pe traseu si jandarmii, nu e ca si cum ar sta doar intr-un singur vagon toata tura de serviciu 🙂 Cele 3 linii au acelasi traseu o buna bucata de drum, aproape jumatate daca nu ma insel. S-ar putea face 🙂
   Macar de s-ar urca jandarmii in tramvaie in statiile principale: gara, centru, piata mare, piata rogerius, unde se urca aurolaci, tigani, dobitoci de romani nespalati si puturosi…

 • Vezi tu, Lili, de ce am ajuns sa iau masina? Pentru ca am fost de 2-3 ori cu tram-ul dupa ce am inceput munca de ‘mare om de online’ si stateam ca pe ace ca imi lovesc astia “obiectul” muncii sau cine stie ce se mai intampla. Pentru ca autobuzul 32 cu care ar trebui sa vin eu acasa e plin de tigani si sunt multi .. si .. multi. Asa ca am rezolvat mai “luxos”. Sunt de acord ca ar trebui sa existe un mod de a rezolva si problema asta. IN TM s-au investit bani frumosi pentru modernizarea unor linii si e pacat sa vezi ca astia se … pe investitiile in cauza si ca in continuare calatorii trebuie sa suporte servicii de rahat de la RATT-isti si tot felul de poame din astea ‘etnice’ printre ei.

  • Ehe, Dojolino, eu n-am nici carnet. Si partea cea mai nasoala e ca mi-e cam frica sa ma urc la volan.
   Odata si odata tot voi scapa (si) de frica asta!
   Sa stii ca si eu, cand mergeam in fiecare zi la serviciu cu tramvaiul, aveam mare grija la laptop. Sa nu care cumva sa imi fure geanta grea. Mai ales ca am 55 de kile cu tot cu ambalaj.

  • Killme: eu locuiesc in Oradea. N-am auzit de vreo brigada speciala pentru paza cetatenilor in mijloacele de transport in comun.

 • Eu merg cu tramvaiul zilnic cand ma duc la scoala. Nu prea au existat cazuri de genul, dar imi aduc aminte de o intamplare: dupa-amiaza pe la 2-3(tramvaiele sunt relativ pline la ora asta in Iasi, ca pe oriunde banuiesc) urc in tramvai si ma indrept spre casa. In spatele meu era un tip de vreo 18-19 ani(sa zic 20 maxim), o fata cam de aceeasi varsta si o femeie mai in varsta, care s-a dovedit a fi mama fetei.

  Se pare ca fata il “inselase” pe tip, iar asta ii tinea morala, de fata cu mama ei. Injuraturi ca la usa cortului, dar nu s-a oprit aici. A pocnit-o de vreo cateva ori, iar saraca mama era prea speriata sa mai faca/zica ceva.

  In tramvai, la ora de varf.

 • Jandarmii nu au ca misiune paza tramvaielor ci misiuni de asigurare si restabilire a ordinii publice. De mentinerea O.P. se ocupa politia. Stiu ca la un moment dat era unul, spaima puradeilor, cand il vedeau in Centrul Civic o luau la goana. Cred totusi ca principalii vinovati pentru nesimtirea unora suntem chiar noi, pentru ca nu ii dam jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.