Entertainment sadic

NaÅŸterea unei vedete

O femeie oarecare câştigă un concurs Big Brother, în Marea Britanie. Åži-a câştigat dreptul de a fi “vedetă” ar zice unii.

Å¢ine prima pagină a tabloidelor care se întrec în a scrie despre ultimele sale aventuri. ÃŽntreaga sa viaţă se desfăşoară sub lumina reflectoarelor. “Oare ce-o face acum?”, ar zice telespectatorul vrăjit de isprăvile ei.

În timp ce era din nou în casa Big Brother află că are cancer de col. Tragedie! Plânge în faţa camerei de filmat, se tânguie, împloră divinitatea pentru a-i salva viaţa, măcar pentru cei 2 copilaşi ai săi. Fireşte, nici cei doi băieţei nu au fost scutiţi de presă.

Mereu pe prima pagină, mereu în căutare de subiecte, doar-doar vor surprinde lacrimile ce se scurg pe obraji, durerea familiei destrămate. Ai naibii reporteri! Nu se opresc nici în faţa morţii!

Dintr-o dată situaÅ£ia se complică: “vedeta” e pe moarte! Cancerul s-a extins în tot corpul, o vedem tot mai palidă, fără păr, slăbită, forţând un zâmbet fals pentru reporteri. Sau poate e chiar zâmbetul ei. Va fi vedetă până în clipa când va închide ochii pentru totdeauna!

Vedete pe micul ecran

Persoana despre care discutăm se numeşte Jade Goody, o femeie aparent obişnuită din Marea Britanie. A dat dovadă de tupeu şi nesimţire crasă în casa Big Brother, a reuşit să atragă atenţia mass media din Anglia şi să rămână pe prima pagină a ziarelor pentru multă vreme.

jade-goody

Acum e pe moarte iar tabloidele nu încetează să scrie despre lupta lui Jade cu moartea. S-a măritat pe ultima sută de metri, să nu moară mamă singură (măcar copilaşii ei vor avea un tată în acte), e vedetă chiar şi de pe patul din spital!

Ăsta e entertainment! Ăsta e showbiz! Ne uităm la o femeie care moare, zi după zi! Mă rog, se uită britanicii, mă cam îndoiesc de faptul că românii au auzit de Jade Goody şi tragedia ei.

Citesc aproape zilnic The Daily Mail. Faţă de alte tabloide aici mai găsesc şi articole interesante. Am rămas consternată când am văzut cât de multă atenţie acordă britanicii acestei femei şi tragediei sale. Sau poate m-a şocat faptul că femeia asta nici când e pe punctul de a muri nu poate renunţa la celebritate!

Entertainment?

Ce e trist e faptul că modelul tabloidelor britanice a ajuns şi în România. Britanicii au ajuns modele de urmat în presa de pe plaiurile mioritice! Nu ne mai mulţumim să vedem blonde platinate care se fac de râs la tembelizor, nu ne mai ajunge setea de violenţă prezentată la ştirile de la ora 5, ne e dor de poveştile tragice, încărcate de suferinţă prezentate la Surprize Surprize.

Trebuie să simţim că trăim. Trebuie să urmărim pas cu pas suferinţa unor oameni obişnuiţi, ca noi, pentru a ne da seama cât suntem de norocoşi. Ne-am obişnuit să fugim de problemele noastre, de realitatea în care trăim, ne uităm cu jale la televizor sperând că poate vom scăpa de probleme.

Ăsta e entertainment sadic! Tragic chiar. Şi ăsta e unul dintre motivele pentru care nu am mai deschis televizorul de mai bine de o lună!

De ce mi-ar păsa de Jade Goody? Sau de Elodia? Sau de orice altă persoană care îşi etalează viaţa la televizor, descriind chiar şi cele mai mici detalii intime. Ce câştig eu dacă mă uit la aşa ceva? Sunt mai înţeleaptă? Mai compătimitoare? De asta am nevoie? Să îi plâng de milă unei necunoscute, când eu am problemele mele de rezolvat?

Uneori îmi pare rău că există mass media …

[sursa imaginii]

1 thought on “Entertainment sadic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.