Graffiti: pro sau contra?

Susţin arta urbană pentru că poate transforma un oraș cu blocuri gri într-un spațiu viu, colorat, care te cheamă să-l explorezi. În majoritatea orașelor europene pe care le-am vizitat, am admirat și tablourile urbane, bine realizate și încadrate potrivit în peisajul urban.

Dar arta urbană sau graffiti nu înseamnă porecle măzgălite pe orice gard, pe orice clădire.

Dacă-i artă, transmite ceva. Dacă-i o măzgălitură, o semnătură banală a unui puștan teribilist, nu face altceva decât să contribuie la senzația de aglomerare și mizerie.

Anul trecut, când am fost în Viena şi Praga, am observat o mulțime de graffiti care acopereau  clădiri centrale. Multe dintre desenele arătau foarte bine, încadrate perfect în peisaj, scoțând în evidență contrastul dintre artă și lumea rece a afacerilor. Amplificau senzația că cele două părți ale aceleași lumi, cea a artei, idealistă și romantică, poate conviețui și împărți același spațiu cu partea consumeristă și comercială.

Ce nu mi-a plăcut în Praga, spre exemplu, au fost unele măzgălituri pe clădiri istorice, clădiri renovate recent.

În Oradea nu prea (mai) există astfel de măzgălituri. Per total, oraşul arată bine. Cel puţin în zonele centrale, cele mai circulate şi văzute de turişti.

Oraşul tău cum arată?

Desene care mi-au plăcut, văzute în Viena:

Ce nu mi-a plăcut :

In Hradec Kralove (Cehia), pe gardul ce împrejmuia fostul aeroport militar, unde s-a desfăşurat Hip Hop Kemp 2008, puteai admira multe desene superbe.

Orice artist îşi zugrăvea peretele cu var şi apoi desena. Dar acei pereţi erau destinaţi pentru graffiti.

Câteva desene care mi-au plăcut:

Cei care au realizat desenul ăsta sunt 2 artişti veniţi din Germania la Hip Hop Kemp.

1 thought on “Graffiti: pro sau contra?

  • Pun la dispozitie 5 pereti de circa 7mp fiecare in curtea casei mele din Oradea pentru graffiti-uri de calitate. Nu doar semnaturi, ci desene elaborate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.