Lakeview Terrace, Defiance, Body of Lies

Lakeview Terrace – o drama de cartier, aş putea spune. Samuel L. Jackson joacă bine şi în roluri negative. El e un poliţist pentru care grija de a păstra cartierul un mediu sănătos pentru creşterea celor 2 copii devine o obsesie. Atât de obsedant încât îşi hărţuieşte noii vecini mutaţi în casa de lângă.

Ce m-a enervat: iniţial Samuel a crezut că tatăl vecinei sale e amantul său în vârstă, dat fiind că amândoi sunt negri dar când realizează că de fapt vecinii lui sunt un cuplu interrasial (el alb, ea afro-americană), parcă i se aprinde un beculeţ de indignare. Adică, e ok să aibă un boşorog drept soţ dar nu un alb! Mă rog, unele lucruri sunt mai mult decât previzibile dar e un film reuşit. Până acum n-am dat importanţă dar Samuel L. Jackson e un munte de om! Pe lângă vecină arată ca o gorilă!

Defiance – superb! Dacă ai văzut Lista lui Schindler cu siguranţă îţi va plăcea şi Defiance. E povestea a 4 fraţi care ajung să scape de moartea din lagăr 1200 de evrei. Acţiunea filmului începe în 1941 în Polonia ocupată de nazişti, atunci când evreii erau vânaţi ca iepurii. Cei 4 fraţi Bielski se ascund în pădure, încercând să scape de germani. Lor li se alătura pe parcurs mulţi alţi evrei care au reuşit să scape cu viaţă din calea naziştilor. În pădure o iau de la capăt, îşi construiesc mici căbănuţe cât să nu îngheţe de frigul năprasnic al iernii. E interesant de observat cât de uniţi în suferinţă au fost oamenii aceia. Filmul e foarte bine realizat, deşi uneori Daniel Craig mai scapă accentul său de britanic.  Am căutat cartea lui Nechama Tec, Defiance: The Bielski Partisans, dar încă nu a apărut în România. Cel puţin nu în ediţiile online ale librăriilor. Dacă ştie cineva unde pot găsi cartea, vă rog să-mi lăsaţi un comentariu. Da, Amazon iese din calcul. Acolo cartea e 11 dolari dar transportul vreo 30 aşa că n-are rost!

Body of Lies – după Blood Diamond, Leo di Caprio joacă tot mai bine. Până la Blood Diamond pentru mine Leo era doar un alt actor de duzină, un drăgălaş cu ochii albaştri. În Body of Lies Leonardo joacă alături de Russell Crowe (unul dintre actorii mei preferaţi) şi Mark Strong care seamănă foarte bine cu Andy Garcia. Acţiunea filmului are loc în ţările arabe (Iran, Irak, Palestina parcă, Iordania etc). Evident, filmul dezbate problema atentatorilor arabi, a credinţei dusă la extrem, a torturii şi uciderii oamenilor nevinovaţi în numele unei credinţe prost interpretate. Adică, aşa văd eu lucrurile. Oricum filmul e înţesat de intrigi. Merită vizionat.

2 thoughts on “Lakeview Terrace, Defiance, Body of Lies

  1. Denisa

    Tu parcă te-ai înţeles cu Sebi! Asta era “lista” de filme la care m-am uitat, mai mult sau mai puţin, azi noapte pe tren. Dar numai pe primul l-am văzut cap-coadă. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.