Mancare de post: fasole batuta

Fasolea bătută e cea mai bună mâncare de post care ține și de foame. Soia nu mănânc decât dacă e sub formă de boabe prăjite. Desigur, sunt multe alte preparate de post sățioase și hrănitoare însă fasolea bătută e mâncarea copilăriei. Când ajungeam acasă, după ce țopăiam fericită pe coclauri, mâncarea asta ținea loc și de friptură! Doar ți-am spus că am avut o copilărie fericită, am avut ocazia să trăiesc pe timp de vară la țară, unde mâncarea-i sănătoasa iar aerul curat.

Ingrediente necesare 4 porții:

jumătate de kilogram de fasole albă cu bob mijlociu sau mic, 1 ceapă, 1 morcov ras și 2-3 linguri de pesmet. Pentru ulei ai nevoie de ulei de măsline/floarea soarelui sau de semințe de dovleac, o ceapă tăiată mărunt, 3-4 căței de usturoi și jumătate de lingură de boia. Cel din urmă ulei e foarte greu de găsit, dacă nu mă înșel nu e specific în zona Bihorului. Bunică-mea e una dintre puținele persoane care mai face astfel de ulei…

Fasole alba ceapa si morcov ras

Cum se prepară?

E indicat ca fasolea să o lași într-un castron mare de plastic să se înmoaie bine în apă. Cu cât stă mai mult în apă, cu atât fierbe mai repede. Eu nu folosesc lingura de inox în oală pentru o fierbere mai rapidă.

Pui fasolea  la fiert și după 25 de minute arunci prima apă. Asta doar dacă fasolea e bătrână. A doua tură o lași să fiarbă bine, adăugând între timp sare, piper, ceapa tăiată mărunt și morcovul ras. Mie îmi place aroma legumelor.

Când bobul de fasole e fiert bine iar apa aproape a scăzut complet (atenție să nu afumi mâncarea!) folosești blenderul cu mânere de plastic sau strivitorul de cartofi, de preferat din lemn sau plastic rezistent la temperaturi ridicate și strivești fasolea. Adaugi la final cele 2-3 linguri de pesmet și voila, ai fasole bătută.

Pentru ulei: tai ceapa și usturoiul mărunt sau solzișori, cum îți pică mai bine, o lași să se călească și la final adaugi o jumătate de linguriță de boia. Atenție, boiaua nu trebuie prăjită, devine amăruie și cade greu la stomac!

Fasole batuta fasole

Gata. Poftă mare!

4 thoughts on “Mancare de post: fasole batuta

  1. Sirg

    Un mic pont: daca ti fasolea in apa peste noapte, si a doua zi decojesti pielea de pe boabe, fasolea va fi mai gustoasa si nu vei avea gaze. Apa in care ai tinut fasolea se arunca.

    Reply
    1. lilisor Post author

      Super! Am vazut azi dimineata la tine pe blog 😀 Arata buun! Daca si tu ai barbati la fel de mancaciosi precum e al meu, inseamna ca n-a mai ramas nimic in oala dupa cateva ore 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.