Dezastrele naturale si oamenii

Toată lumea a auzit de cutremurul din Haiti, de zecile de mii de victime, de pagubele de miliarde de dolari și de ajutoarele ce ajung la sinistrați din diverse părți ale lumii.

Indonezia, 2005. foto: Chris Rainier/National Geographic

E cumplit când se întâmplă așa ceva. Țineți minte marele tsunami din Indonezia de acum 5 ani? Un paradis a fost distrus în câteva secunde. Desigur, insulele afectate și-au revenit, turiștii au uitat de îngrozitorul dezastru natural, viața merge înainte. Ce mi s-a părut ipocrit a fost stilul american de a-ți asocia imaginea cu săracii oameni. Vedete și pseudo-vedete s-au întrecut în a se lăuda cu donațiile făcute, era un fel de cine dă mai mult.

Haiti, 2010. Foto: Reuters/DailyMail.co.uk

Haiti, ianuarie 2010. Locuitorii afectați de cutremur au început să se lupte pentru mâncare, apă și un acoperiș deasupra capului. S-au format bande de cartier, un fel de mafie locală. În timp ce în Haiti se dă o bătălie neoficială pentru supraviețuirea după catastrofă, la Hollywood se ține veșnica luptă pentru imagine.

Istoria se repetă: pseudo-vedete, staruri de baseball, fotbal american etc., își etalează donațiile. Asta în timp ce milioane de alți oameni (inclusiv oameni de afaceri celebri) preferă să facă o faptă bună fără a se lăuda cu asta. S-au strâns peste 7 de milioane de dolari numai din SMS-uri trimise de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă. Crucea Roșie s-a mobilizat pe Twitter pentru a încuraja tinerii să ajute cu 10 dolari.

Știi ce mai lipsește? Un regizor care să anunțe că vrea să facă un film despre drama din Haiti.

În timp ce săracii oameni nu știu pe unde să-și mai îngroape morții, America se laudă cu vedetele.

sursă1, sursă2

6 thoughts on “Dezastrele naturale si oamenii

  • Well in general multe vedete reale sau pseudo sunt si modele de biata sau formatori de opinie pentru diferiti oameni.daca asta ajuta la donatii eu zic ca e de bine oarecum..daca o fac pt propria imagine asta se miroase din start si o sa fie taxati.

    • Uite, daca si-ar asocia imaginea cu un teledon mi s-ar parea un gest frumos. Inseamna ca nu te lauzi cu milioanele donate pentru construirea imaginii tale de star nobil, ci pur si simplu vrei sa ajuti.
      Pe Twitter vedetele au indemnat oamenii sa doneze, lucru ce mi s-a parut demn de toata lauda. Sincer! Stirile de genul “X a donat 3 milioane de dolari pentru ajutorarea saracilor din Haiti ramasi fara casa” sunt ipocrite si PR. Pur PR! Daca vrei sa ajuti, o faci fara sa iti pese de imaginea ta. O faci pentru ca iti pasa de soarta celor afectati.

  • Nu stiu cat de multi se lauda, dar macar atrag atentia publicului. Asa si americanul obisnuit doneaza,macar putin 🙂

    • Intr-adevar, atragi atentia publicului. Dar cand te lauzi in articole din ziare si tabloide cu suma donata, mi se pare o ipocrizie. Poti indemna publicul sa doneze si fara sa specifici cat de mult ai dat tu ca vedeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.