Istoria cuvântului „fraier”

Conform Dexonline, fraier înseamnă „(Om) prost, care nu știe să se descurce, să profite (într-o anumită împrejurare)”.

Eh, dar noi, la #timisoaranoastra, am aflat că acest cuvânt vine din limba germană, de la Freiherr care era de fapt un titlu de nobil, dar un rang mai de jos. Freiherr înseamnă lord liber în traducere directă din engleză („free baron”).

Din termenul Freiherr (adică Free Baron) Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen şi-a primit porecla de „Baronul Roşu” (The Red Baron – celebrul pilot din Primul Război Mondial ce a obţinut peste 80 de victorii în lupta cu avioanele inamice).

Ei bine, aceşti baroni au trăit în Oltenia pe vremea Imperiului Austro-Ungar, iar localnicii,  neştiind limba germană, au românizat termenul, fiind ulterior asociat cu un om care nu profită de bucata de brânză de pe masa din faţa lui deşi îi e foame. Asta ca să o spun frumos şi elegant.

No, dar în principiu, fraier e un lord liber.

About lilisor

Lugojeancă devenită orădeancă. Zâmbesc, citesc și vorbesc mult în compania potrivită. Îmi plac bărboșii, pisicile, câinii și sarcasmul. Nu neapărat în această ordine. Mulțumesc de vizită și de interes! Dacă ai ceva interesant de anunțat, dă-mi de știre!

, , , ,

16 Responses to Istoria cuvântului „fraier”

 1. clawd August 9, 2010 at 10:37 pm #

  Rahat. Deci eu nici măcar fraier nu-s! 😐

  • lilisor August 9, 2010 at 11:35 pm #

   De ce? Nu eşti lord la tine acasă? 😀

 2. Sirg August 9, 2010 at 10:57 pm #

  Eu stiam alta poveste, cu originea tot din Oltenia, pe care am auzit-o la tv, de la un istoric sau ceva intelectual.

  Cica sibienii (nemti) mergeau des in Oltenia pt comert, dar ca oltenii erau cam hoti si ii imbatau pe nemti dupa care le furau lucrurile sau profitau de ei. Asa ca nemtii alegeau un frei herr dintre ei sa stea treaz, adica sa nu bea, care numara banii, si de acolo fraier 🙂

  • lilisor August 9, 2010 at 11:37 pm #

   Hahaha, ce tare! Clar, orice e posibil. Merci 🙂

  • Sirg August 10, 2010 at 8:13 am #

   *vroiam sa zic, de acolo vorba de stai de fraier, pt ca eu asa inteleg, toti se imbata numai tu stai deoparte 🙂

 3. clawd August 10, 2010 at 10:42 am #

  “De ce? Nu eşti lord la tine acasă? :D”

  Am mâţă. Deci, nu! :))

 4. lilisor August 10, 2010 at 11:43 am #

  Ah, da, aşa e cu pisicoasele astea 😀

 5. miruna September 25, 2010 at 6:11 pm #

  fraiera esti tu bai lilisor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. tudor arghezul July 27, 2011 at 2:18 pm #

  toate se leaga de oltenia, v-am zis eu numa’ voi nu si nu: batman, batman :))

 7. Mihai February 23, 2014 at 8:12 pm #

  Cica sibienii (sasii) mergeau des in Oltenia pt comert, dar ca oltenii erau cam hoti si ii imbatau pe nemti dupa care le furau lucrurile sau profitau de ei. Asa ca nemtii alegeau un frei herr dintre ei sa stea treaz, adica sa nu bea, care numara banii, si de acolo fraier 🙂

  Acel Freiherr era de fapt numit Schmecker (de la vb schmecken =a gusta) si a fost numit de olteni smecher pt ca nu-l puteau trisa.

 8. boc April 2, 2015 at 10:54 am #

  Explicaţia etimologică a fost dată de Victor Eftimiu, însă se pare că provine din nemţescul “frai herr” ce se referea la un bărbat liber, necăsătorit, taman bun de făcut soţ…
  EI BINE STIMATI DOMNI OLTENII MAI SUGUBETI – NU MAI HOTI CUM UNII FARA CULTURA INCEARCA SA AFIRME TOCMAI DATORITA INVIDIEI PE CARE O AU FATA DE OLTENI – AU ZIS CA FEMEILE NECASATORITE SA GASEASCA SI ELE UN FRAIER PENTRU A SE CASATORI.

 9. boc April 2, 2015 at 11:07 am #

  – Este sigur că explicaţia etimologică a fost dată de Victor Eftimiu, se pare că provine din nemţescul “frai herr” ce se referea la un bărbat liber, necăsătorit, taman bun de făcut soţ…Astfele Oltenii spuneau fetelor necasatorite sa gaseasca un FRAIER ca sa se casatoreasca cu el.
  -Explicaţia lui Eftimiu este că Boierii Olteni care aveau podgorii au angajat câte un specialist în degustarea vinurilor. Cum în germană cuvântul “schmecken” înseamnă a avea gust, a fi bun la gust, s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe care nu îl puteai păcăli cu vin prost, să fie numit “şmecher”… adica un individ isteţ, imposibil de fraierit.

 10. Nel March 26, 2016 at 8:29 pm #

  Din ebraica….E posibil. 🙂

  Frier — [fry-ehr] (slang) sucker. Do I look like a frier to you? Being duped is one of the worst things that could happen to an Israeli. They don’t like being taken advantage of or fooled, and they don’t like being accused of doing it to someone else, so keep this word handy when haggling for prices at the shuk (bazaar).

  • Monyet Belanda February 16, 2017 at 5:41 pm #

   In Lituania folosesc exact acelasi cuvant-fraier. Considerand ca pre WW2 Vilnius avea ~70% evrei cred ca varianta din ebraica e cea mai plauzibila

 11. Petru July 31, 2017 at 12:43 pm #

  Am gasit mai multe variante. Pe dexonline definitia GRAUR echivaleanza cu “logodnic” sau barbat bun de insuratoare. fráier (fráieri), s. m. – 1. (Arg.) Om prost, care este furat sau de la care se obține vreun avantaj. – 2. (Arg.) Ins, tip. Germ. Freier „pretendent, logodnic” (Graur, GS, VI, 335), cf. pol. frajerz „logodnic” (Graur, BL, IV, 82), ceh. frajer (Berneker 283), cr. frajar. Semantismul pare să se explice prin ideea că logodnicul este întotdeauna tras pe sfoară. După Vasiliu, GS, VII, 114, din germ. Freiherr „domn”. Der. fraieri, vb. (a înșela, a trage pe sfoară, a escroca); fraiereală, s. f. (escrocherie; lenevie); fraierește, adv. (ca pungașii).

  Totusi acum ceva timp in urma am citit ca “freier” era si un apelativ pentru o anumita categorie de colonisti sasi. Dar nu mai stiu unde am vazut partea asta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Istoria cuvântului „fraier” | Lilisor.net: blog personal feminin -- Topsy.com - August 9, 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Oradeanul, Lilisor, Marian Hurducas, Andrei Crivat, Elena Pochia and others. Elena Pochia said: De la astia cu valul :))) RT @lilisor Azi pe blog: Istoria cuvântului „fraier” http://goo.gl/fb/HElzZ […]

Leave a Reply