Jim Jones ÅŸi masacrul din Guyana

În cartea Tehnici de Manipulare de Bogdan Ficeac sunt descrise mai multe situaţii din istorie în care omenirea a suferit de pe urma „manipulărilor egoiste”. Revin mai jos cu explicaţia pentru expresia asta.

Unul dintre primele exemple date e cel al lui Jim Jones, un american ce a intrat în cartea masacrelor din istorie în urma crimei în masă din Guyana, cunoscută în Statele Unite sub numele de „Jonestown Massacre”. Deşi am văzut un documentar despre el acum câţiva ani, recitind despre eveniment, m-am îngrozit la gândul că fiinţa umană poate fi capabilă de asemenea orori.

Jim Jones, comunismul ÅŸi afro-americanii

James Warren „Jim” Jones e, probabil, cel mai controversat lider de grupare din America secolului 20. A înfiinÅ£at congregaÅ£ia „Peoples Temple” în anii ’50, în statul Indiana. A făcut parte din Partidul Comunist American, motiv pentru care mama sa a fost hărÅ£uită de FBI (autorităţile federale din Statele Unite obiÅŸnuiau să hărÅ£uiască familiile comuniÅŸtilor care demonstrau în diverse locuri publice). Frustrat că nu-ÅŸi poate manifesta pasiunea pentru comunism, a început să frecventeze diverse biserici în ideea că va găsi o soluÅ£ie pentru a-ÅŸi pune planul în aplicare. La Seventh Day Baptist Church a fost martorul unei vindecări miraculoase, eveniment la care a observat că oamenii dau bani pentru astfel de miracole. De aici până la a-ÅŸi înfiinÅ£a propria biserică ÅŸi propriul cult, nu era decât un pas.

După înfiinţarea bisericii, a fost numit director în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul primăriei din Indianapolis, funcţie care l-a ajutat să cimenteze fundaţiile cultului său. Datorită lui şi împrejurărilor de care a profitat, spitalele din Indianapolis au devenit universale, adică nu mai erau gărzi doar pentru afro-americani şi gărzi doar pentru albi, iar reacţiile rasiştilot l-au transformat într-un erou. Avea un singur scop: să atragă de partea sa oamenii, ştia că albii îl vor urma dacă va ţine cauza celor defavorizaţi (afro-americanii), ştia că rasiştii reprezintă doar o parte din poporul american care îi va asigura crearea şi dezvoltarea cultului său. Devenind o victimă a rasiştilor care l-au condamnat pentru susţinerea cauzei afro-americanilor, a devenit de fapt un erou local, ducând la pieirea oponenţilor săi şi impunerea mentalităţii socialiste.

If you’re born in capitalist America, racist America, fascist America, then you’re born in sin. But if you’re born in socialism, you’re not born in sin.”

Jim_Jones_si_Peoples_Temple
This photo appeared in a Temple-produced brochure publizing the accomplishments of Jonestown. http://jonestown.sdsu.edu/

Într-o perioadă când albii şi afro-americanii nu puteau convieţui în pace, enoriaşii erau împărţiţi în biserici în functie de culoarea pielii, Jim Jones a acceptat în „biserica” sa pe orice om care-i împărtăşea ideile. Deşi cerea bani pentru anumite miracole (în special însănătoşiri subite), îşi izola membrii congregaţiei de restul lumii, a devenit un model de urmat. Adepţii credinţei sale îl vedeau un fel de Mesia, de fapt, chiar el se autoproclamase Mesia pe pământ, condamnând creştinismul şi Biblia.

Ştiind să manipuleze şi să spună omului ce ar fi dorit să audă, Jim Jones a reuşit să câştige simpatii în rândul politicienilor şi liderilor locali.  A adoptat copii de diverse rase, a ajutat oameni defavorizaţi cu scopul de a-i atrage de partea sa, de a-i convinge că socialismul e singura opţiune universal valabilă pentru ca toată lumea să trăiască în prosperitate.

Fiindcă apartenenţa la congregaţia Peoples Temple presupunea izolarea de familii şi prieteni, iar vindecările miraculoase se dovedeau a fi false,  au început să apară diverse reportaje despre adevărul din spatele congregaţiei. Odată ce a simţit că mass media îi poate fi un duşman, Jim Jones a mutat Peoples Temple în Jonestown, Guyana, în 1974. O mulţime de adepţi, care şi-au vândut bunurile, l-au urmat pe Jones într-o ţară socialistă despre care nu ştiau nimic, temându-se de un atac nuclear (pe care Jones îl prevestise).

A instaurat paraonia în rândul adepţilor săi în timp ce le propovăduia despre comunitatea paşnică şi cu frică de Dumnezeu ce avea să crească în Guyana. A aranjat cu autorităţile locale în aşa fel încât orice imigrant era binevenit, însă nimeni nu avea voie să emigreze.

Jim Jones – Mesia din Jonestown

În Guyana congregaţia a fost izolată complet de lumea raţională. Nici un membru al bisericii nu avea voie să discute cu oameni din exterior, motiv pentru care familiile adepţilor au cerut ajutorul autorităţilor din America şi mass media. Câţiva dintre cei care l-au urmat pe Jones în Guyana îşi exprimaseră dorinţa de a părăsi insula, însă erau ţinuţi cu forţa. Din cei aproape 1000 de membri ai congregaţiei, doar câţiva au reuşit să se întoarcă teferi şi nevătămaţi la familiile lor.

Masacrul din Guyana a avut loc în 18 noiembrie 1978. Jim Jones a rostit un ultim discurs „poporului său”, spunând că americanii vor veni să-i omoare, că au debarcat pe insulă şi că e fiecare om are datoria de a-şi decide soarta şi moartea. Aşa că toţi cei 908 adepţi din Jonestown, Guyana, au murit fie otrăviţi, fie împuşcaţi cei care încercaseră să fugă.

E incredibil faptul că mii de oameni s-au lăsat înÅŸelaÅ£i de cuvintele unui om care a fost fascinat de Hitler, Marx, Lenin, Stalin ÅŸi Mao, crezând în egalitate fără limită, visând la profetul care echilibrează balanÅ£a în lume. A condamnat Biblia, însă ÅŸi-a impus propria religie ÅŸi a substituit socialismul creÅŸtinismului. Partea bună e că acum îi putem studia comportamentul în cadrul cursurilor de sociologie. Partea proastă e că degeaba analizăm ÅŸi observăm personaje care au ÅŸocat istoria dacă nu suntem în stare să-i descoperim pe cei din zilele noastre…

________________________________________

Spuneam la început de „manipulări egoiste”. Pot fi şi manipulări cu scopul de a îndemna lumea să doneze pentru o cauză nobilă, însă cea practicată de Jim Jones avea un scop egoist.

5 thoughts on “Jim Jones ÅŸi masacrul din Guyana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.