Numele Trandafirului, de Umberto Eco

ÃŽnainte de a citi părerea mea despre cartea lui Umberto Eco, te invit să dai play la următoarea melodie. Pe măsură ce citeam, tot la Schindler’s List mă gândeam, nu ÅŸtiu de ce.

John Williams (schindlers list soundtrack) – Theme from Shindlers List

Asculta mai multe audio diverse

numele-trandafirului-umberto ecoNumele Trandafirului, de Umberto Eco, e o carte care mi-a fost recomandată de un profesor în facultate. Auzisem că e o carte care schimbă mentalităţi, care te ajută să descoperi lumea prin intermediul semnelor (combină elemente de semiotică). Mi-a plăcut pentru că e un fel de variantă mai complexă şi elaborată într-o lume religioasă a romanelor poliţiste scrise de Agatha Christie.

Acţiunea are loc într-o mănăstire din Italia, în 1327, atunci când fratele William din Baskerville (sau Guglielmo) şi novicele Adso ajung în lăcaşul sfânt benedictin. Pe drum, Guglielmo oferă o primă lecţie de interpretare a semnelor: reuşeşte să-şi dea seama pe cine (sau, mă rog, ce anume) căutau călugării mănăstirii: calul abatelui. Cum a reuşit? Interpretând semnele şi ştiind câteva lucruri de bază despre abaţie, zonă şi comportamentul oamenilor.

Acţiunea e descrisă prin prisma novicelui Adso care povesteşte la bătrâneţe învăţămintele fratelui Guglielmo.

Odată ajunsi la mănăstire, abatele le solicită ajutorul (de fapt, îi solicită ajutorul lui Guglielmo) pentru a descifra misterul morţii unui călugăr. Întâmplarea face ca un călugăr să fi fost găsit strivit pe stâncile de la baza zidului bibliotecii, singura explicaţie pentru moartea omului fiind suicidul. Pe măsură ce fratele Guglielmo interpretează semnele şi situaţiile, apar mai mulţi călugări morţi, în mod evident ucişi de o altă persoană, nu de Diavol, aşa cum credeau toţi oamenii bisericii din acele vremuri.

Trebuie să menţionez că Guglielmo încearcă să menţină concluziile în partea materială a situaţiei, evitând să se pronunţe asupra spiritelor care ar putea fi în spatele acelor fapte teribile. De altfel, toate indiciile adunate de cei doi eroi se conturează în jurul cărţii Poetica de Aristotel, o carte care ar ucide, susţin călugării şi abatele.

Întrucât toate crimele se desfăşoară în jurul abaţiei construită într-o zonă inaccesibilă, muntoasă, tot acolo vom descoperi şi misterul crimelor. Abaţia adăposteşte o bibliotecă impresionantă, fiind secretă pentru restul lumii. De altfel, semnele din jurul acestei biblioteci îl ajută pe Guglielmo să descopere adevăratul criminal, pe care nu-l voi dezvălui pentru a nu strica farmecul cărţii.

Sigur că Numele Trandafirului nu e una dintre cele mai uşoare cărţi, adeseori se sare de la o vreme la alta, de la o situaţie la o alta, complet diferită, dar care la final are legătură cu ancheta celor doi. E o carte complexă, încărcată de simboluri.
De ce mi-a plăcut atât de mult? Pentru că un om al Bisericii a reuşit să descifreze misterul morţilor suspecte fără să se lase pradă credinţei! A căutat logica şi raţiunea şi a încercat s-o intercaleze în lumea credincioşilor. V-o recomand cu drag!

Unde poţi găsi cartea Numele Trandafirului? Într-o librarie online, fireşte!

Cumpără cărți la prețuri bune de pe eMag

3 thoughts on “Numele Trandafirului, de Umberto Eco

  • Am incercat si eu sa citesc “Numele trandafirului” cand eram mai tanar, cam pe la 14 ani. A fost prea grea, asa ca am lasat-o. Am reusit sa “pun mana” pe ea la sfarsitul gimnaziului (sper sa nu fiu omorat pentru asta) si acum doarme linistita in biblioteca pana cand o sa am timp si de ea 🙂

  • Am terminat-o si eu acum vreo 4-5 luni. Foarte misto, un adevarat document istoric. filmul nu-i face cinste. Adica e ok, asa, dar fata de carte e varful ghetarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.