PRbeta – unde blogării ÅŸi PR-iÅŸtii s-au înÅ£eles

După ce-am recuperat tot somnul pe care l-am pierdut în ultimele zile, vă povestesc în dulcele stil ardelenesc (adică, la 2 zile după eveniment) cum a fost la PRbeta. Amu, imaginează-ţi că eşti într-un mare fast food şi ai în faţă  un meniu cu cele mai multe mâncăruri preferate ale tale. Şi când vine rândul tău să comanzi, trebuie să alegi un produs care ţi-a plăcut mai mult. Cam aşa sunt io acum. Aşa că o să spun că mi-a plăcut tot magazinul de fast food, pentru că nu mă pot decide asupra unui singur produs. Felicitări Cristina şi Nebuloasa pentru eveniment!

Ceea ce înseamnă că majoritatea şpicărilor (copyright Andrei Crivăţ) s-au „vândut” bine în timpul prezentărilor.

ÃŽnainte de a intra la conferinţă, am fost întâmpinaÅ£i de o gloată de nemulÅ£umiÅ£i că nu fuseseră invitaÅ£i la PRbeta. Asta ca să înÅ£elegi cât de important a fost evenimentul pentru mulÅ£i. 😀 La mulÅ£i 2 ani, Status Pimp!

Încep cu Alina „Florica” Crâncău, ale cărei murături s-au asortat perfect cu Crocodilul Trilulilu şi #crocovineri. Deşi spuneam că nu-mi plac saiturile unde se adună femei, pentru că-s imprevizibile şi răutăcioase, Alina a mizat tocmai pe PR-ul adresat (mai mult) femeilor. Lor le poţi vinde aproape orice şi succesul e mai rapid, pentru că, nu-i aşa?!, femeile vor vorbi apoi despre tine şi murăturile tale. Şi bine zice!

Monica Jitariuc a avut o prezentare enigmatică pentru blogări, din partea unei agenţii. Practic a oferit câteva sfaturi de bun simţ tuturor blogărilor care vor să-şi vândă „marfa”. Pe scurt: nu aştepta să-ţi pice în mână banii şi parteneriatele, caută să te faci remarcat, scrie cât mai coerent şi obiectiv, fă-ţi PR în mediul online. La The Practice nu se pune accent pe bannere, ci pe advertoriale. Nu m-am lămurit însă dacă se cer articolele la proof read.

Şi cu asta ajung la prezentarea Raluxăi, care a stârnit nişte controverse în sală în momentul în care a precizat că ţine de bunul simţ al unui blogăr să dea advertorialele la revizuit înainte de a le publica. E cu două tăişuri treaba asta. Întâi pentru că o companie care se promovează printr-un advertorial îţi cumpără ideile şi dacă ţi le cenzurează, se pierde farmecul articolului, pierderea fiind de ambele părţi. Dar pe de altă parte, poate că în urma revizuirii, tu, ca blogăr, ai ocazia să corectezi anumite greşeli ce ţin de produs sau de felul în care compania s-a făcut înţeleasă. Iar compania poate vedea unde e (dacă e) buba în comunicarea cu presa şi clienţii.

Bogdana Butnar, cea pentru care venisem iniţial la PRbeta a fost senzaţională. Dar asta ai aflat deja de pe celelalte bloguri unde s-a mai scris despre conferinţă. Dar ştii de ce a fost senzaţională? Pentru că a vorbit pe înţelesul oricărui om care activează în online, dar nu e PR-ist, specialist în marketing, media şi alte funcţii pentru care unii au muncit din greu. A prezentat câteva soluţii despre cum îţi poţi monitoriza reputaţia online şi produsul pe care-l „vinzi”. Foloseşte asta, aialaltă, asta e gratuită, aialaltă e plătită. Foarte clar totul. Cu ocazia asta am aflat că fac bine ceea ce fac la serviciu, folosind 98% din instrumentele indicate.

În plus, din prezentarea sa, a lui Victor Kapra şi Cristina Bazavan, s-a simţit experienţa şi vârsta. Chiar povesteam cu Cipri, după eveniment, că s-a observat clar o diferenţă de vârstă şi experienţă între şpicări. Dar nu în sensul de „bătrânii vs. tinerii”, ci mai degrabă în sensul de „oameni calmi, cu experienţă şi răbdare” şi „oamenii mai categorici, mai repeziţi”. Victor Kapra a fost foarte calm, foarte liniştit în comparaţie cu Raluxa, de exemplu. A părut să aibă mai multă răbdare în a răspunde întrebărilor din public şi când a luat microfonul în mână, părea cel mai firesc gest din lume să ne povestească despre una şi alta, spre deosebire de Ana Bulgăr, care nu părea tocmai în largul ei în faţa unei săli cu vreo 100 de oameni care-i analizau fiecare cuvânt.  N-aş vrea să credeţi că şpicării mai categorici n-au fost interesanţi, din contră. Punctam doar o diferenţă care s-a simţit, din punctul de vedere al unei persoane (moi!) care i-a văzut (pe şpicări) pentru prima dată într-o conferinţă.

Cristina Bazavan şi Victor Kapra sunt doi oameni cu experienţă în mass media clasică. Aşa că sunt căliţi şi ştiu mai bine cum să jongleze cu publicul.

Şi pentru că am depăşit deja 700 de caractere în postarea asta, vă spun ce-am învăţat de la PRbeta Timişoara: că tot ceea ce scrii, pui online te defineşte. Mare atenţie la ceea ce faci online, analizează-ţi comportamentul şi caută să-ţi faci PR în cel mai onest mod.

poze de la eveniment găseşti aici, e album public.

2 thoughts on “PRbeta – unde blogării ÅŸi PR-iÅŸtii s-au înÅ£eles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.