Barack Obama a câștigat alegerile electorale din 2012

Am urmărit campania electorală americană încă de la început. E ceva fascinant la felul în care politicienii americani se contrazic și cum tratează problemele țării la a cărei conducere vor să participe. Spre deosebire de campania din 2008, când mi s-a părut că americanii au fost mai împărțiți (primul candidat de culoare, primul candidat femeie etc.), anul acesta campania lui Obama parcă n-a mai fost atât de efervescentă. Parcă nu s-a mai străduit la fel de mult, iar în câteva dezbateri televizate chiar dădea de înțeles că nu mai vrea să câștige alegerile. Sau o fi fost o strategie de campanie. În 2012 s-a vorbit mult de republicani. La câte gafe au făcut, e lesne de înțeles.

Vă recomand să urmăriți discursul lui Barack Obama după rezultatul alegerilor. E fascinant cum punctează idei de tipul „ce putem face noi pentru noi”, cum vorbește despre viziune, despre viitor și despre tineri. E un orator extraordinar, indiferent de abilitatea lui de a conduce sau nu o țară. Dar ce e mai interesant la discursul lui e felul în care vorbește despre contracandidatul său, Mitt Romney. Nu se simte nicio urmă de ironie sau de răutate, așa cum regăsim în discursurile politicienilor români, ci respect față de un oponent politic. OK, pot fi doar vorbe goale pentru sceptici, dar astfel de discursuri pot ridica moralul acelor americani care și-au pierdut orice speranță că poate va fi mai bine. În discursurile politicienilor români se regăsesc prea multe atacuri la celelalte partide, prea multe promisiuni deșarte și prea puțină speranță. Sau poate mi se pare, nu-s jurnalist specializat pe politică.

 Interesant e că Romney a pierdut tocmai statul pe care-l reprezenta, Massachusetts. E primul candidat la președinție, de la Herbert Hoover încoace, care pierde tocmai statul pe care-l guvernează.

La noi tocmai ce s-au anunțat candidații pentru Parlament. Voi știți cine din orașul vostru candidează pentru a vă reprezenta în Parlament?

3 thoughts on “Barack Obama a câștigat alegerile electorale din 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.