Indiciile din Oradea

„Hai să le arătăm oamenilor din țară de ce merită să viziteze Oradea!”, spunea Flavius acum vreo 2-3 luni, când am început să așternem pe hârtie planul pentru Serbările Cetății și Toamna Orădeană. Serbările Cetății, un festival aflat la a 12-a ediție deja, e organizat prin fonduri Regio de către Primăria Oradea (Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională) în cadrul unui proiect Pachet Complex de Promovare a Turismului Cultural ce are ca scop promovarea Centrului Istoric Orădean.

De când despre festivalul Toamna Orădeană a început să se audă nu doar la nivel regional, dar mai ales la nivel naÈ›ional, Flavius È™i băieÈ›ii de la The4th Floor s-au gândit cum să facă să promoveze evenimentele culturale din Oradea È™i-n timpul anului, nu doar pe cele din luna octombrie. Și pentru că orădenii se pot mândri cu obiective frumoase, aÈ™a a apărut QR Code Hunt – Descoperă Oradea! Am profitat de Serbările Cetății pentru a scoate în evidență faptul că orădenii au o cetate impresionantă, care va fi un punct turistic mult mai important de îndată ce vor fi finalizate lucrările de reconstrucÈ›ie È™i renovare.

După o documentare temeinică, băieții de la design au conceput indiciile și ghicitorile care aveau să descrie, pe scurt, cele mai importante obiective orădene: Turnul Primăriei deschis publicului de anul trecut, Palatul Baroc, Teatrul Regina Maria, Palatul Vulturul Negru și Cetatea din Oradea. Au fost invitați 15 blogări din București, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Arad și  Baia Mare. Plus 10 blogări orădeni, care-au avut grijă ca invitații să nu se piardă prin oraș.

Cursa a început sâmbătă dimineața cu o ghicitoare:

„Haideti sa presupunem ca exista o sticla de bere care are capacitatea de a se divide in parti egale odata la un minut. Partile egale se divid la randul lor in urmatorul minut si tot asa.

Acest proces de diviziune se petrece intr-o lada de bere, evident.

Daca lada e plina la ora 12.00, la ce ora a fost pe jumatate plina?” 

Sunt curioasă câți dintre voi cunoaÈ™teÈ›i răspunsul fără a căuta pe google în prealabil! Primii care-au găsit răspunsul au fost TimiÈ™orenii – Nebuloasa, Ovi, Corina, Cristina È™i Alexandra. La vreo 3 minute distanță fiind urmaÈ›i de echipa Clujenilor – TV Dece È™i Gaben, apoi de echipa mixtă (formată din reprezentantul Aradului, Alba Iuliei È™i cei doi sibieni foarte simpatici). Echipa din BucureÈ™ti (Răzvan, Hoinaru, Corina È™i Anne Marie) a copiat întocmai ardelenii: s-a miÈ™cat molcom È™i cu talent! Și bine-a fost, pentru că aÈ™a am avut ocazia să le povestesc câte ceva despre clădirile orădene.

Ba mai mult, am susÈ›inut, în mers, lecÈ›ii de educare a publicului bucureÈ™tean în ceea ce priveÈ™te traversarea străzii: pe trecerile de pieton È™i la culoarea verde a semaforului. Având în vedere că la finalul zilei toÈ›i cei 4 bucureÈ™teni au traversat corect, mă declar mulÈ›umită că munca mea de convingere n-a fost în zadar! 😀

La fiecare obiectiv din traseu echipele au fost întâmpinate de câte o voluntară a Casei de Cultură din Oradea care purta un tricou cu un QR Code. Membrii echipelor au scanat codurile și-au aflat indiciile despre obiective. Probabil cel mai greu indiciu din toată cursa a fost cel care făcea referire la Cetatea din Oradea:

„Broasca testoasa din pietre masive de care s-au lovit mongoli si tatari, loc de taina peste care veghea meridianul ZERO si care poarta urme ale trecerii multor toamne”

La finalul cursei am lansat noul site al Toamnei Orădene (încă nu divulgăm programul, răbdare, mon cher, răbdare!) printr-un panou uriaș pe care se află ultimul cod QR! Panoul a fost realizat cu grafitti de cei de la Grafformers.

Merită să vizitezi Oradea în această vară și-n toamnă? Merită! Vara e abia la început, vor fi multe alte manifestări culturale în orașul mare.

Un „Mulțumesc!” special blogărilor și prietenilor orădeni care au îndurat căldura și-au participat la QR Code Hunt: Ioana, Bogdan și Bogdan, Laurențiu, Cipri, Călin, Eliza (și bunica!), Nicoleta, Sebi.

Festivalul Serbările Cetății e organizat de Primăria Oradea, din fonduri Regio, susținut de Casa de Cultură a Municipiului Oradea.

4 thoughts on “Indiciile din Oradea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.