Știai că odinioară din Oradea se distribuia făină în tot judeÈ›ul? Ba chiar È™i vecinii din Debrecen se bucurau de făina de grâu care trecea de controlul calității din Moara Răsăritului (Lederer&Kálmán) – pe str. Miron Costin nr. 2. Sigur că în Oradea au existat mai multe mori, însă unele sunt lăsate să se prăbuÈ™ească (pământul de sub clădiri fiind mai valoros), fie au fost transformate în altceva. Momentan Moara Răsăritului e singura care a mai rămas „în picioareâ€. Ocazional aici au loc spectacole de teatru È™i tot felul de alte evenimente culturale care se potrivesc unor astfel de spaÈ›ii neconvenÈ›ionale.
Moara a fost fondată în 1910 după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálman jr, supravieÈ›uind Celui De-al Doilea Război Mondial, perioadei comuniste, însă nu È™i perioadei de tranziÈ›ie de la începutul anilor ’90. De altfel, È™tiai că întregul complex (care va intra în curând într-un program privat de renovare), cuprindea o fabrică de spirt, o fabrică de lapte È™i o fermă? Pentru a transporta rapid marfa, complexul era înconjurat de o linie feroviară care făcea legătura cu gara din VelenÈ›a.
Am menționat aceste scurte informații ca să-ți faci o idee de ce oamenii de la Beta Events și OradeaMea.com au ales tocmai această moară pentru a găti pătăști. Sau tăști. Evenimentul a avut loc sâmbăta trecută. Pentru mine a fost o premieră întrucât nu țin minte ca vreuna din bunicile mele să fi gătit așa ceva.
Știu că am cititori din toată țara, așa că pentru cei care nu sunteți din Ardeal, mai jos aveți rețeta (și imaginile) pătăștilor.
Ai nevoie de făină albă, ouă, puțină sare și multă răbdare. Practic din ingredientele acestea se face un aluat pentru tăiței. Dacă ai făcut vreodată tăiței de casă. Sau laște, cum le numește bunica din Banat. Întinzi o foaie subține din aluat și apoi tai forme pătrate în care pui, în centru, magiun sau gem. Și împături forma, presând marginile cu furculița. Un fel de a le sigila.
TășcuÈ›ele astea se aruncă cu grijă, că doar nu trăim în junglă, într-o oală unde apa fierbe È™i se lasă să fiarbă până când ies, singurele È™i nesilite de nimeni, la suprafață. Apoi le scoÈ›i È™i le dai prin pesmet prăjit cu o lingură de ulei È™i 3 de zahăr. Bine, na, cât zahăr vrei tu, dar nu prea mult că-i scump. 😀
Și apoi se înfulecă. Simplu, nu-i așa?
De la toate evenimentele la care particip învăț câte ceva. De data aceasta am învățat să fac pătăști. Delicioase pătăștile astea! Următorul eveniment organizat de Beta Events va avea loc undeva după jumătatea lunii iulie. Stați pe aproape că dau de veste!
Toată galeria foto e pe feisbuc.
2 thoughts on “La Moara Răsăritului din Oradea”