Work hard, stay humble!

Efectele superficialității

Nu știu cum aș reacționa dacă fiica mea m-ar întreba dacă e frumoasă sau urâtă. Dacă ar avea astfel de complexe. N-am pus vreodată frumusețea pe un loc fruntaș în viață. Dovada e-n faptul că mă machiez rar și aleg ceva cât mai puțin țipător. Mereu am pus mai mult accent pe lejeritate, curățenie și cunoștințe. N-am vreo problemă în a ieși din casă nemachiată și nepieptănată, dar mi-e jenă să ies dacă n-am folosit pasta de dinți și deodorantul.

Pe când aveam 14 ani o singură dată i-am spus tatălui meu că-s urâtă, că nici nu mă gândesc să plec de acasă, că nu mă voi mărita vreodată! Răspunsul lui a fost de forma: „Tu ești urâtă? Uită-te-n oglindă și apoi uită-te la Marinela Nițu toată plasticată și botoxată. Aia-i frumoasă?”. Comparația exagerată a funcționat. De atunci nu  țin minte să-i mai fi spus vreodată că-s urâtă. Sau să mai fi avut dilema asta.

Amintiri din adolescență

Da, am avut perioada mea de adolescent supărat. Complexele perioadei erau legate de faptul că eram slăbuță sau nu știam destule lucruri despre muzică. Le-am depășit concentrându-mă pe pasiuni. Pe atunci dobândisem microbul radioului, al omului din spatele microfonului. Mă chinuiam cu lecții de dicție și cursivitate. După școală fugeam la radio unde stăteam până noaptea, exersând atât dicția, cât și compunerea textelor.

Complexele copilăriei

Așa că nu știu cum aș reacționa dacă propria odraslă ar veni plângând acasă cu astfel de complexe. Probabil că aș încerca să-i distrag atenția de la lucruri superficiale prin cultivarea pasiunilor. Sau poate că m-aș bloca și n-aș ști ce să-i spun altceva decât că o consider frumoasă, un răspuns care, probabil, ar mâhni-o. Niciun copil nu-și crede mama când îi răspunde la o asemenea întrebare cu „Desigur, draga mea, tu ești cea mai frumoasă fată din lume!” sau „Fata mea, pentru mine ești cel mai frumos copil!”. Chit că sunt răspunsuri cât se poate de adevărate pentru orice părinte care-și adoră pruncul.

Mi-ar fi frică să fiu mamă în vremurile astea, cu toate că știu că nimeni nu s-a născut învățat și că până și părinții noștri au făcut greșeli la vremea lor. Greșeli pe care noi nu le-am conștientizat, dar pe care poate le vedem acum.

Ce poți să-i spui fiicei tale când te întreabă dacă e frumoasă pentru că fetele răutăcioase îi spun că-i urâtă? 🙂 

Lili

Lugojeancă devenită orădeancă. Zâmbesc, citesc și vorbesc mult în compania potrivită. Îmi plac bărboșii, pisicile, câinii și sarcasmul. Nu neapărat în această ordine. Mulțumesc de vizită și de interes! Dacă ai ceva interesant de anunțat, dă-mi de știre!


Reader Comments

 1. Tata-l tau e tare … te compara cu caricatuara aia… LOL … acum sincer oricine e mai frumos ca, chestia aia. Cat despre intrebarea finala. In ochii parintilor ramai cel mai frumos lucru, iar rautatea intre copii e omniprezenta. Indiferent daca esti sau nu, frumusetea o poti gasi in orice presoana. Trebuie doar sa ai ochi sa vezi asta.

  1. Da, dar un copil poate nu înțelege că de răutatea oamenilor se va lovi de nenumărate ori în viață. Poate nu există un răspuns standard, poate fiecare copil trebuie să depășească momentul prin experiențe pozitive.

 2. Mai nou tinerele-şi postează pe YT filmuleţe în care-şi întreabă view-erii dacă-s frumoase sau nu. Genial, nu ? Dacă la băşcălie primesc o tonă de răspunsuri negative, se sinucid. Bun netu ăsta la toate 🙁

  1. Mă, dac-aș fi mamă, mi-aș face griji! Serios! Pentru că dacă mediul de la școală și mediul de prieteni o fac să se simtă prost și o îndeamnă la asemenea acte, e un bai mare. Din păcate, tot felul de complexați de frumusețe au obiceiul de a complexa la rândul lor oamenii din jurul lor.
   Aseară, ieșind de la cinema, am văzut 3 pițipoance, nu cred că erau majore. Cu pantaloni de piele, tocuri de 12, păr cocoțat în coadă de cal, machiate cu 3 straturi de fond de ten, pudră și fard, rimelate-n exces, arse de solar și cu ruj portocaliu. Mergeau țanțoșe, cu gentuța pe braț de parcă ar fi fost rupt și lipit la loc. Noa, astea de obicei complexează fetele simple, astea-și bat joc de oamenii care au alte priorități.
   Te văd io cum o să reacționezi când fetița ta va veni acasă plângând pentru că fetele alea de bani gata și cu poșete scumpe au spus că-i o ratată pentru că-i urâtă și n-are tocuri ori nu și-a vopsit părul. Primul gând ar fi să le snopești în bătaie pe scârbele alea…

 3. Lili, esti frumoasa. Punct 😉

  Io am fost un copil urat. Nu am fost nici o dama bine, ca asta este. Culmea este ca nu am ramas nici fata mare si nici nu m-a scos nimeni din orasul asta sau oricare altele in care am stat mai mult sau mai putin.

  Educa-ti copilul sa fie OM. Sa nu-si bata joc de altii, sa fie curat si respectuos. Chiar daca va avea destule ‘socuri’ prin copilarie sau adolescenta, nu va trai toata viata printre indivizi atat de lipsiti de educatie. Odata ce creste, isi va alege propriul anturaj si va observa ca nu conteaza atat de mult stratul de machiaj, cat ce are intre urechi si cum stie sa relationeze cu altii

 4. Cred ca genul asta de complex poate merge foarte adanc , vad lucrul asta in mine .Mereu destinul a avut grija sa ma puna langa oamenii care sa imi reaminteasca sa tac , pentru ca nu sunt tocmai perfecta .Si am tacut , pentru ani de zile.
  Acum regret ca am fost pusa la tacere de o banda de pustoaice care jucau un joc crud.Cred ca e povara chinuitoare , sa traiesti pentru a fi frumoasa.Stiu asta de la colega de camera , o ignoranta care marturiseste ca frumusetea e telul ei…ce scop gol , mi-am spus .Cred ca oarecum suntem “norocoase” fatal spunand , deoarece am avut ocazia sa cercetam lumea din jurul nostru dincolo de aspectul fizic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.