The Raven 2012

O producție bazată pe operele lui Edgar Allan Poe și misterul zilei în care a fost găsit, aproape mort, într-un parc, pe bancă. Filmul e construit în jurul operelor scrise de Poe, mai exact poveștile macabre despre morți subite și misterul lor. Pentru cei ce n-am urmat un liceu filologic sau o facultate de litere, aflați că Edgar Allan Poe e unul dintre primii autori care au pus accent pe proza scurtă, fiind considerat și cel care a pus bazele stilului de ficțiune polițistă (așa se traduce detective fiction?!). sursa

Mă rog, să povestim puțin și despre film. Rolul principal e jucat de John Cusack. Care ar fi un actor foarte bun dacă ar renunța la blockbustere. Părerea mea!

Mi-a plăcut The Raven, deși nu e atât de înspăimântător precum l-am perceput din trailer. Dar nici atât de misterios, precum ar fi trebuit să fie un film de mystery. Dar per total a reușit să-mi aducă aminte de câteva povești pe care-mi doresc să le recitesc, evident scrise de Edgar Allan Poe. Așa că io cred că ăsta e, de fapt, scopul filmului: să readucă în prim plan un scriitor clasic și un gen de literatură ce pierde teren în defavoarea noului val de scriitor de duzină din SUA și a cărților ușoare, în ciuda sutelor de pagini scrise. Vezi cazurile Stephenie Meyer, L.J. Smith, Cassandra Clare etc. Sigur, sunt genuri diferite cu un public diferit, dar parcă mai multe emoții transmit poveștile lui Poe decât aventurile unor puștoaice de 14-18 ani, complexate, în căutarea iubitului super-mega-extra frumos și talentat. Sau a vampirului sclipicios. Desigur, sunt subiectivă, că doar scriu pe-un blog personal.

Revenind la film, trebuie să precizez că am apreciat lipsa bombelor, a zecilor de explozii pe secundă și a urletelor din luptele corp-la-corp. Care, fie vorba între noi, sunt puține. Dacă mă scoate ceva din sărite la filmele americane din ultimii 3 ani, acelea-s sunetele de urangutani în călduri care înlocuiesc strigătele bărbaților. Cred că n-a fost film de boxoffice, pe care l-am văzut, care să nu conțină acele urlete stupide de fiecare dată când eroul se luptă cu adversarul său de temut. De parcă toți bărbații au voci grave, aspre și urlă ca niște primate-n călduri atunci când sunt răniți.

Mă rog, am scris prea mult și prea puțin despre film. Ideea rămâne: The Raven e un film ușurel, merită văzut dacă vrei să verifici autenticitatea scriptului recitind operele lui Poe.

2 thoughts on “The Raven 2012

    • Măi, io întotdeauna caut să găsesc partea bună. Și în cazul ăsta e faptul că mi-a făcut poftă să recitesc operele lui Poe.
      Dacă aÈ™ mai găsi folderul ăla unde le-am salvat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.