Orthodox is better (?!)

Cei ce-mi citiți mai des blogul știți deja cum văd  instituțiile religioase. Cât despre voi, cei ce nu mă citiți și ați intrat din greșală pe blog, ar fi bine să nu încercați să mă aduceți „pe calea cea dreaptă”. Știu deja că voi arde-n focul Iadului și cenușa mea va fi hrană pentru toți diavolii cu coarne și furci roșii, pentru că aleg să nu cred într-o instituție cu o cruce și să nu pup moaștele pline de viruși, pupate și răspupate de milioane de alți oameni. Bleah, mi se ridică părul de pe ceafă numai când mă gândesc la asta.

Ar fi bine de-aș crede în Reîncarnare. Pentru că mi-aș dori ca într-o viață viitoare să mă reîncarnez într-o mâță răsfățată ce-și lasă părul pe canapele luxoase. Ori într-un vultur american, liber să cutreiere văzduhul.

Mă rog, deja visez cu degetele pe tastatură. De fapt, voiam să vă arăt concursul celor de la Visual Kontact (da, cei ce și-au pus chipul pe clădirile orădene anul trecut):

 După schimbarea sistemului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a ajuns principala instituție în care își investește încrederea societatea română. Acest statut nu a fost zguduit nici de deconspirarea activităților informative desfășurate de membri-cheie ai structurii BOR înainte de decembrie 1989, nici de abuzurile comise împotriva altor culte din România în aceeași perioadă. Ba mai mult, scandalurile retrocedărilor abuzive, sprijinul acordat mișcărilor politice extremiste, construirea a peste 13.000 de edificii de cult în ultimii 20 de ani și discursul politic al conducătorilor BOR, printre care amintim lobby-ul agresiv pentru interzicerea avortului, discursul împotriva homosexualității sau sprijinul parohiilor acordat partidelor politice aflate în campanie electorală, în loc să pună serios sub semnul întrebării autoritatea și direcția morală a BOR, i-au afectat prea puțin poziția în topul preferințelor populiste ale românilor. În 2013, Catedrala Mântuirii Neamului se înalță din fonduri publice, homosexualii sunt chemați la moarte printre cântări religioase, biserica se prezintă ca o alternativă la medicină, iar societatea afectată de criză se înghesuie să sărute moaște cu aceeași credință cu care militează împotriva drepturilor minorităților și ale omului în cea mai săracă țară a Uniunii Europene. În perspectiva modificării constituției, voci din cadrul BOR au propus introducerea numelui lui Dumnezeu în noua versiune, motivând că legea poate fi creștină.

Analizând aceste aspecte, Visual Kontakt trage concluzia că vorbim de o biserificare a României. Învățămintele și nevoile BOR întrec în stringență și propagare problemele sociale, iar cuvântul Domnului ține loc de educație, sănătate, drepturi umane, justiție, artă sau progres.

Propunem așadar open call-ul ”Orthodox is Better” sub forma unui concurs de arhitectură. Clădiri utilitare sau monumente din Oradea au fost fotografiate și sunt propuse spre intervenție asupra imaginilor în vederea refuncționalizării lor într-un limbaj arhitectural specific bisericilor ortodoxe.

Fiecărei clădiri i s-a atribuit o funcÈ›iune care trebuie redată prin modificări volumetrice, structurale sau la nivel de finisaje – în tehnici la alegerea participanÈ›ilor. Proiectele înscrise vor fi publicate pe site-ul www.visualkontakt.ro, iar selecÈ›ia câștigătoare va fi expusă în sediul Laborator Visual Kontakt.
Materialele pot fi trimise pe info@visualkontakt.ro

Termenul-limită de predare a materialelor este 30 mai, iar selecția oficială va fi publicată pe 1 iunie.

Succes și Doamne ajută!

Iată și câteva exemple:

4 thoughts on “Orthodox is better (?!)

  • Banuiesc ca daca viziteaza Roma acestor persoane cu o “foarte profunda si serioasa abordare a realitatii” li se face rau de la stomac de atatea simboluri religioase si biserici. Poate e mai frumos la Las Vegas unde nu exista asa ceva si poporul prospera in prostia proprie si investeste dupa bunul plac sau se sinucide, random, fiecare dupa noroc. Sau poate chiar e mai frumos in Coreea de Nord unde omul (si nici intrun caz Dumnezeu) este in centrul universului in toata splendoarea lui de un metru si un shnitzel ridicata la rangul unor statui de 30 de metri spre incintarea ochilor: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/north-korea-marks-kim-il-sungs-1834055.Dupa 50 de ani de de-biserificare acum vin niste tineri artisti cu aceeasi idee numai cu altfel aer mai putin stalinist dar mult mai infantil si mai tupeist? Mesajul este gol, in lumea asta exista oameni seriosi care s-au saturat de mintile golite de continut si pline de entuziasm.

    • Melania: un om care nu crede într-o zeitate sau într-o instituÈ›ie religioasă are … mintea golită de conÈ›inut? Chiar ăsta e mesajul pe care vrei să-l transmiÈ›i?

  • Nici vorba. Este destul de clar din mesajul meu ca nu generalizam, si ma refeream doar la acest tip de manifestare artistica. Nici cand am spus “oameni seriosi” nu m-am referit doar la cei care sunt credinciosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.