Problemele importante ale orasului Oradea

Nu-i problemă putoarea care-ți distruge nasul de câteva ori pe săptămână, putoare din cauza căreia nu pot ține geamul deschis. Putoare care apare în orice sezon. Să nu vă pună sfântul să mergeți la Kaufland când se simte putoarea-n Rogerius și Ioșia. Că vă pică părul din nas, instant! Și nu glumesc deloc! Culmea, n-am văzut ca Primăria să fi luat vreo măsură în privința asta, ba chiar am citit că un inspector dă vina pe locuitorii de la case!

Nu-i problemă nici desființarea unei organizații non profit care făcea și ceva bine în orașul ăsta: steriliza/castra câinii, reducând numărul maidanezilor de pe străzi prin ținerea sub control a populațiilor. Încă n-am văzut vreo campanie de prevenire a abandonului canin și felin, inițiată de cabinetele veterinare din Oradea sau de Primăria Oradea (cele 4-5 târguri de adopții nu-s suficiente fără educație!). Bine că avem un adăpost în subordinea Primăriei. Și bine că s-au înmulțit maidanezii de pe malul Crișului.

Nu-i problemă gravă nici faptul că pe malul Crișului dispar coșurile de gunoi unul câte unul. Dacă mergi de la Podul Ferdinand până la Podul Decebal (pe partea de sus, nu pe promenadă) găsești doar 3 coșuri de gunoi, toate amplasate unul lângă altul lângă Podul Decebal. Ocazional mai vezi plutind prin Criș tomberoane verzi și portocalii. Desigur, ce să facă Primăria dacă avem vandali?!

Nu-i o problemă importantă nici faptul că pe bd. Decebal riști să dai ortul pe stradă pentru că-s blocuri de pe care pică tencuiala.

Nu-i problemă nici faptul că unele companii își fac de cap și-și bat joc de parcări.

Nu-i problemă gravă nici faptul că-n Oradea majoritatea instituÈ›iilor de stat nu au rasteluri pentru biciclete – deÈ™i ne dorim să încurajăm mersul pe bicicletă È™i transportul eco.

Adevărata problemă a oraÈ™ului Oradea – Casa de Cultură!

Desigur, e o mare problemă Casa de Cultură a Municipiului Oradea. O casă de cultură care an de an primeÈ™te mai puÈ›ini bani de la bugetul de stat È™i reuÈ™eÈ™te să aducă venituri mari din încasări È™i contracte. O casă de cultură care a sprijinit evenimente culturale pentru toate gusturile: jazz, rock, teatru – inclusiv teatru în spaÈ›ii neconvenÈ›ionale, folclor, pop, dance, poezie etc. Da, niciodată nu poÈ›i mulÈ›umi pe toată lumea pentru că fanii lui Alex Velea È™i ConnectR întotdeauna vor vocifera că ăia-s singurii „artiÈ™ti” ce ne pot onora oraÈ™ul la diverse evenimente.

Am înțeles că în fiecare an se împarte bugetul de cultură diverselor organizații care fac evenimente culturale în oraș. Așa cum se împart bani și pentru Biserici. Dacă tot se dau bani pentru cultură, n-ar fi frumos să se prezinte, la finalul anului, un raport cu evenimentele organizate de ONG-urile care au primit bani de la buget? Bine, n-ar strica un raport al cheltuielilor cu presa, dar cred că cer prea mult. Ca să fie o transparență cât mai mare, acea transparență pe care o promitea domnul Ilie Bolojan în campania electorală. Că din bugetul Casei de Cultură știm, prin „amabilitatea” jurnaliștilor bihoreni, și cât a costat o apă plată consumată de un artist de la Toamna Orădeană, dar nu știm nimic despre cum s-au cheltuit restul banilor alocați altor organizații.

Ce ziceți, stimați reprezentanți din Primăria Oradea, se poate? Că doar leul public trebuie justificat până la ultimul ban, indiferent de numele ori directorul organizației care-l folosește.

7 thoughts on “Problemele importante ale orasului Oradea

  • Se iau decizii din ce in ce mai proaste, rusine lu’ Bolojan. Felicitari celor care l-au ales, astea sunt primele semne de lapte si miere de la usl…

  • Pingback: Dan-Marius.ro
  • Sunt perfect de accord cu cele scrise dar Bolo e un singur om si nu cred ca se poate ocupa de absolut tot ce inseamna Oradea. El reprezinta primaria dar nu cred ca e singurul om pe care sa dam vina. Consiliul local ia in mare masura deciziile….

    • Dar nici nu am pretenÈ›ia ca primarul să facă totul. Am pretenÈ›ia ca el să ia atitudine È™i să le comunice angajaÈ›ilor ce trebuie făcut, ce-i chiar important, care pun în practică. ÃŽn definitiv, a mizat pe transparență în campania electorală.
      Într-o societate corectă cumetriile și împărțirea fondurilor pe baza legitimației de partid n-ar trebui să existe. Dar, din păcate, nu trăim într-o societate corectă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.