Toamna Orădeană, varianta 2013

Toamna Orădeană, ediția anului 2013, a descoperit călătoria în trecut. Credeam că va rămâne un festival modern și multicultural, ce va cuprinde o serie de evenimente bine structurate care va atrage orădeni de toate vârstele. Credeam că programul oficial, prețurile biletelor și locațiile, toate aceste date vor fi publicate pe site sau măcar pe pagina de Facebook. Credeam că va fi o comunicare oficială transparentă, acea transparență cu care Ilie Bolojan se mândrea în campania electorală. Credeam că festivalul va fi dedicat culturii, nu intereselor politice! Sunt naivă, știu!

Uite logo, nu e logo

Cineva din comisia de cultură din Primăria Oradea (comisie care se ocupă de toate evenimentele de cultură din oraÈ™ după ce Casa de Cultură a fost desfiinÈ›ată) a făcut-o de oaie È™i s-a inspirat dintr-un campionat de baseball atunci când a făcut logo-ul. Din păcate, cineva n-a ales modul potrivit pentru a atenua scandalul. Să-i mustrezi pe cei care au sesizat greÈ™eala, o tehnică specifică jurnaliÈ™tilor din „garda veche”, e ca È™i cum te-ai comporta ca un prunc răsfățat care-È™i dă cu fundul de pământ pentru că a fost prins cu bomboana furată. Dar hai să trecem peste acest mic incident. ÃŽn definitiv, festivalul e mai important decât egoul  …

ÃŽn privinÈ›a stilului de a comunica, dom’le, mi-era dor de aroganÈ›a anilor ’90 (mi-s tinerică, n-am prins anii ’80), când unii români care-l citiseră pe Marx considerau că sunt deÈ›inătorii adevărului absolut. Ce amabilitate, ce bunăvoință?! ÃŽndrăzneÈ™ti să întrebi ceva? „Stai jos, eÈ™ti prost! N-ai ce căuta-n curtea mea.” Cam aÈ™a se derulează comunicarea pe pagina Toamnei Orădene. Nu mă simt specialist în PR ori comunicare ca să-i învăț pe alÈ›ii ceva, însă o asemenea atitudine ostilă È™i arogantă e contraproductivă. E firesc să ai nelămuriri, dar e greÈ™it să răspunzi cu agresivitate È™i ostilitate. Dar poate-n politică lucrurile stau altfel decât în viaÈ›a reală, unde oamenii È™tiu să se comporte cu bun simÈ›.

Program Toamna Orădeană 2013 

Pentru că blogării n-au fost invitați la conferința de presă care anunță deschiderea festivalului Toamna Orădeană, iar conferința a fost anunțată în mod public cu 45 de minute înainte (ni s-a sugerat că prezența noastră, a blogărilor, ar deranja unii „presari”), voi folosi comunicatul de pe site-ul primăriei pentru acest articol.

Din comunicat reiese că Toamna Orădeană nu mai e un festival de sine stătător, cu evenimente bătute-n cuie în zile și ore exacte, ci a redevenit un amalgam de evenimente diverse, organizate de cine vrea să organizeze ceva în orașul ăsta. Adică prima săptămână din Toamna Orădeană e de fapt prima săptămână din Festivalul de Teatru Scurt. Ce-are sula cu prefectura? Exact, potato! (asta-i glumă de online, nu-ți bate capul!)

Programul a fost făcut după ideea „Mamițico, vorbește cu Mamaia să bem și noi un citro în centru, să vedem cum arată orașul”. Muzică populară, ansambluri de dansatori populari, Aurel Tămaș, CRBL și Smiley. Practic programul acoperă toate categoriile de orădeni care vor avea drept de vot în 2014 (vin alegerile prezidențiale, partidul trebuie să dea bine-n sondaje): pensionarii și pruncii de 16-17 ani care vor vota-n curând. Niciodată nu-i prea devreme ca să începi campania electorală, nu-i așa domnule Mureșan?

„Toate evenimentele au fost gândite în aÈ™a fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu MureÈ™an.„ E citat din comunicatul oficial emis de biroul de presă al primăriei Oradea. Cu tot respectul, domnule MureÈ™an, dar dacă n-ar fi Festivalul de Teatru io, ca tânăr ce se încadrează în categoria 25+, nu am la ce să particip la Toamna Orădeană. Nu-l visez pe Aurel TămaÈ™, nu-s fan Nicolae Furdui Iancu, nici măcar nu È™tiu cine-i Mitică Negrean. Dar È™tiÈ›i ce mi-ar fi plăcut să văd la Oradea? „D-ale noastre”, spectacolul lui Gigi Căciuleanu, făcut după schiÈ›ele lui Caragiale. Ori un spectacol de proiecÈ›ii pe clădiri. Ar fi ieÈ™it cu ceva în evidență oraÈ™ul acesta, care sufocă spiritul tinerilor.

Dar n-aÈ›i binevoit să întrebaÈ›i orădenii ce spectacole ar dori să vadă în Oradea…

De ce aș participa la Toamna Orădeană? Ca să intru la Zoo fără să plătesc bilet? Să merg la teatru pentru copii? În timp ce alte orașe organizează festivaluri cu voluntari și aduc trupe care nu cântă-n rime de 2 lei, în Oradea ne mândrim cu ansambluri folclorice și ședințe festive.

Cât despre primărie, nea Bolojan, ai dezamăgit. Da, toate se sparg în capul dumitale pentru că matale ești primarul. Pentru că ai semnat desființarea unei Case de Cultură care nu doar că aducea bani la buget, dar și punea preț pe cultură. Nu aș fi scris acest text dacă Toamna Orădeană ar fi păstrat măcar o fărâmă din festivalul anilor trecuți, dacă programul ar fi cuprins măcar un concert de jazz, rock, un folk, un teatru-dans. Păcat!

Orădeni, dans!

Câteva evenimente interesante în toamna asta orădeană, alese de Cipri: 

Vineri 20 septembrie 2013
ora 19:00 – Sala Mare a Teatrului Regina Maria – Producătorii de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre

Sâmbătă 21 septembrie 2013
ora 20:00 – Moszkva Cafe – Tom & Jerry de Rick Cleveland, regia artistică Nicoleta Dănilă – spectacol interzis sub 14 ani

Duminică 22 septembrie 2013
ora 17:00 – Sala Studio – Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia artistică Alexandru Gherman
ora 21:00 – Moszkva Cafe – Concert Wovoka

Miercuri 25 septembrie 2013
ora 17:00 – Scena mobilă din spatele teatrului Regina Maria – Ansamblul Profesionist Crişana – concert aniversar Maria Tănase
ora 21:00 – Moszkva Cafe – Concertul anului în Oradea: FIRE!

Vineri 27 Septembrie 2013
ora 21:00 – Moszkva Cafe – Concert Wattican Punk Ballet

Sâmbătă 28 septembrie 2013
ora 19:00 – Filarmonica de Stat Oradea – Concert Celelalte Cuvinte

Sâmbătă 12 octombrie 2013
ora 18:00 – Concert AnySound

Duminică 13 octombrie 2013
ora 19:00 – Concert Electric Fence
ora 19:45 – Concert Cargo
ora 19:00 – Teatrul Regina Maria – Concert de operă Tosca de G. Puccini – în colaborare cu Asociaţia Opera Per Sempre

toamna-oradeana-2013

9 thoughts on “Toamna Orădeană, varianta 2013

 • Colega, da-mi voie sa iti spun ceva, in caz ca nu ai mai auzit-o de la mine de cateva mii de ori. Se CREDE doar in biserica, in rest se stie sau nu dupa caz. ori cum ai mai scos-o la final cu “Sunt naivă, È™tiu!”.
  Mai blogerilor mai, voi astea care criticati munca unora. Daca suparati pe unii si pe altii de ce va mai mirati ca nu va mai invita nimeni la conferinte. I-a sa ii laudati, i-a faceti bine si dati-va pe langa anumite redactii din presa locala (stim noi care). I-a lasati voi schimbu’ ala de carti si iesiti si socializati cu stiti voi cine de la aceeasi agentie media si vedeti voi la anu’ cum o sa va cheme lumea pe la conferinte.
  Si ce e asa de rau in programul asta. E ca si Craciunul, e o surpriza continua, nu sti la ce sa te astepti.
  Faptul ca tie nu iti place la muzica populara? sau la CRBL? sau SMILE? ce atata balet, jazz, folk ca sa nu zic de muzica aia satanica: rock … Las mai frumos asa, cu mici, cu bere (chiar vor fi?), balci, circ pe paine.
  OK… sa fiu pentru o secunda serios. E trist ce se intampla in toata tara nu doar la Oradea. Daca anul trecut publicul a avut ocazia unica sa stai de vorba (sau la o cafea) cu cate un artist cum e Maia, Ada, Bobo, Lese, sau Chirila, sunt tare curios daca anul acesta publicul va mai avea acces la vre-un artist.
  Trist … dar e cruda realitate. Nu ne trebuie cultura cat timp avem politica.

  • Da, e bizar cum s-au amestecat. Cine a luat decizia asta chiar nu a realizat cât de mult distruge ambele identități. Cum să faci festival în festival?! Festivception!

 • despre cine a luat decizia de a amesteca teatrul cu balciul ar trebui s-o intrebi pe prietena ta, Ioana Stef. Sigur e mult mai apropiata de creierul acestei hotarari si poate iti explica si mecanismul prin care teatrul de stat, prin individul care il conduce, si-a bagat coada pentru a sugativa niste bani de la bugetul orasului spre interesele sale….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.