O situație delicată

Pare o poveste scrisă de TheOnion, dar nu, e cât se poate de adevărat cazul. Femeia e-n moarte clinică, dar nu e deconectată de la aparate pentru că legile Texasului au transformat-o într-un incubator pentru un fetus care are mari șanse să se dezvolte cu probleme. Practic tatăl e obligat să crească un copil pe care nu și-l dorește. Și e obligat să-i asigure toate condițiile de trai.

„his wife made it clear that she would never want to be kept on life support if there was no chance of recovery”

Deși femeia a semnat formularele acelea prin care-și exprima dorința de a nu fi ținută artificial în viață în eventualitatea unui astfel de accident, aparent dorințele ei s-au anulat din momentul în care s-a aflat că-n pântecele sale exista un fetus. Familia femeii, cât și soțul ei doresc deconectarea de la aparate, dar legea statului spune că nu, trebuie să rămână un incubator pentru fetus. Pentru că fetusul e mai important decât decizia ei de a nu deveni o legumă.

E o situație rară și complicată atât moral, cât și dpdv religios:

– pe de-o parte sunt cei care gândesc rațional și pragmatic: femeia n-a vrut să devină o legumă, un incubator, decizia ei trebuie respectată. Da asta ar însemna să pună capăt evoluției fetusului, practic avortul. Am mai scris pe tema asta, avortul nu e o măsură de contracepție, ci consider că e o măsură de urgență în cazuri speciale.

– apoi sunt cei emoționali și religioși, care consideră că e bine că măcar un copil are șanse să supraviețuiască din nenorocirea asta, indiferent dacă-i sănătos ori bolnav. Ceea ce, din punctul meu de vedere, e o cruzime!

Mi se pare îngrozitor să ții conectat la aparate un om aflat în moarte clinică doar pentru a crește un fetus. Care, din cauza lipsei oxigenului în timpul scurs de la colaps până a fost găsită femeia, se dezvoltă cu deficiențe.  În plus, sarcina nu poate fi dusă la capăt – la minimum 34 de săptămâni – ci doar la 24-26. În teorie, plămânii pruncului – care, din câte știam, se dezvoltă în ultimele săptămâni de sarcină – vor funcționa la capacitate redusă pentru că nu se pot dezvolta complet. În practică, americanii au tehnologia și medicamentele necesare pentru a ajuta dezvoltarea plămânilor în cazul unei nașteri premature.

Dar pruncului îi va lipsi atingerea maternă, nu va avea parte de legătura aceea care schimbă complet o femeie după naștere. Hormonii ăia care par să transforme femeile în ființe pe care noi, cei ce nu trecem prin aceleași stări hormonale, nu le înțelegem pe deplin.

Empatizez cu tatăl și cu familia femeii. Un fetus nu ar trebui să fie mai presus de viața ori ultima dorință a unui om, cu atât mai mult dacă există 90% șanse ca fetusul să devină un copil cu deficiențe. E crud să condamni un copil la o viață în chinuri.

Și nu, vă rog să nu aduceți în discuție argumentul cu muzicianul geniu născut din părinți surdo-muți. Că nu-i același lucru. 

About lilisor

Lugojeancă devenită orădeancă. Zâmbesc, citesc și vorbesc mult în compania potrivită. Îmi plac bărboșii, pisicile, câinii și sarcasmul. Nu neapărat în această ordine. Mulțumesc de vizită și de interes! Dacă ai ceva interesant de anunțat, dă-mi de știre!

, , ,

One Response to O situație delicată

  1. Jax January 24, 2014 at 3:58 pm #

    Mi-a placut ce ai scris.Am bookmarked Blogul tau. Parerea mea este ca morala este mai importanta decât religia,always…Un copil are dreptul la o mama…naturala daca se poate.
    Si Justin Bieber trebuia avortat,dar mama lui s-a razgândit in ultimul moment.E bine,e rau?

Leave a Reply

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other