The best vs good

DeÅŸi ideea articolului a pornit de la ultima campanie Dove (Average/Beautiful), de ceva vreme mă deranjează tot valul ăsta motivaÅ£ional de tipul “Be the best, be the smartest/brightest/ etc”. De parcă nu ai putea trăi decent dacă nu eÅŸti catalogat drept “The Best”.

Mă enervează că ideea unui om obiÅŸnuit ÅŸi fericit a intrat în categoria “aÅŸa nu”, de parcă împlinirea È™i fericirea depind strict de eticheta aia care te declară “cel mai bun”. Șansele să fii cel mai bun în orice domeniu sunt reduse dacă nu ai o scară a valorilor. Dacă bunul simÅ£ ÅŸi respectul se pierd în drumul spre podium, atunci mă mulÅ£umesc cu “average”. Prefer un om obiÅŸnuit, dar cu bun simÅ£, decât un măgar competitiv È™i superficial.

Ambiţia n-ar trebui să fie mai presus de respect. Competitivitatea nu e cu nimic superioară celor 7 ani de acasă.

Aşa şi cu frumuseţea. Se pune prea mult accent pe aspectul exterior, pe fizionomie şi prea puţin pe caracter. Cele două n-ar trebui să se excludă reciproc, dimpotrivă, ar trebui să se completeze, să formeze un cuplu fericit.

Susțin competitivitatea, dar nu când e alimentată de comparații. Una e să-ți dorești să obții/să faci mai multe/să trăiești mai intens, alta e să te compari cu cei din jur și să-ți dorești să faci mai multe doar pentru a te simți superior celor din jur. Comparațiile cu alții sunt nocive și consider că distrug proiecte, idei, prietenii și oameni. În mare parte pentru că sunt greu de controlat și depind de ego. Iar ego-ul e, probabil, cea mai vulnerabilă trăsătură umană.

Numa’ zic …

arbust-pe-stanci-apuseni

 

3 thoughts on “The best vs good

  • Tot progresu’ omenirii se datoreaza comparatiilor. E in genele noastre sa comparam “chestii” cu cele pe care la stim cele mai bune si sa tindem spre cel mai bine. Asa am ajuns unde suntem si asta se aplica si la frumusete. Cu toate astea, standardele se schimba, odata cu trecerea timpului. Bunica-mea, la 80 de kile era cea mai atragatoare femeie din sat, la vremea ei, dupa spusele… multora. Ideea e ca… nu-i bai ca esti urata. Fii fericita ca ai o minte faina si un spirit superb. Si asteapta barbatul care sa le puna in fata aspectului tau. Si asteapta… Si asteapta… Si asteapta…

  • Nu ma refeream neaparat la autorul/autoarea articolului, indiferent de sex si orientare sexuala. Adica, orice asemanare cu personaje sau aspecte reale este pur intamplatoare. Presupun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.