Alergia la ambrozie nu-i o fiță!

Dacă mi-ar fi spus cineva acum 6-7 ani de ambrozie și de alergie, aș fi râs. Pentru că, în afară de o alergie moștenită la un antibiotic, n-am avut vreodată vreo alergie la ceva. Nici nu știu cum am ajuns să mă sufoc din cauza unei plante banale.

Scriu acest articol pentru a descrie, pe scurt, cum e să trăiești 2 luni pe an cu o alergie atât de ciudată și de crudă.

La început au fost lacrimile …

Primele simptome au apărut acum vreo 5 ani. Îmi lăcrimau ochii din senin, seara și dimineața. Am crezut inițial că, la 25 de ani, așa se manifestă corpul, că se curăță ochii. Și nu m-a deranjat prea tare.

Un an mai târziu a început să curgă nasul. Am crezut că sunt răcită. Am luat paracetamol sinus și vitamine vreo 7 zile. Nasul era înfundat și eu șuieram când respiram.

Într-o amiază de toamnă, în birou cu 2 colege, lucram la niște texte. Era liniște și colega mi-a auzit șuieratul. Mi-a recomandat să văd dacă n-am cumva alergie la ambrozie, am zis că e imposibil, n-am avut vreodată și deja-s prea mare pentru a dezvolta o alergie la o plantă cu care ne jucam în copilărie.

Apoi s-a dezlănÈ›uit iadul …

Aș vrea să spun că hiperbolizez când compar alergia la ambrozie cu un iad, dar nu e o exagerare. Pentru că e un calvar să trăiești aproape 2 luni cu senzația că te sufoci permanent. E un iad să dormi câte 3-4 ore pe noapte, să te trezești brusc pentru că nu mai ai aer și să cauți prin casă o soluție să te simți un pic mai bine.

Anul acesta alergia la ambrozie s-a dezlănțuit într-o seară, după ritualul de demachiere. Mi-am curățat fața cu un tonic, pentru a preveni coșurile, și ne-am așezat pe pat la un film. După 5 minute au început să usture ochii. Ciudat, pentru că niciodată nu curăț ochii cu un tonic, un produs pe care-l folosesc de vreo 2 ani deja. Senzația s-a agravat, usturimea s-a transformat în mâncărime. Mi-am spălat ochii cu apă rece, senzația s-a mai domolit, dar n-am reușit să scap. Am ținut-o așa vreo 3-4 zile, până când am început să respir tot mai greu.

Mi-e dor să respir pe nas. Oricât de bizar sună, e adevărat. Respir pe gură. Și gâtul mă ustură seara, simt că am un gogoloi în gât și că oricând mă pot sufoca. E o senzație cretină și paranoică. Cu atât mai mult cu cât, deși nasul e înfundat complet, nu reușesc să suflu mai nimic. Pentru că e ca și cum ar fi înfundat cu dopuri, nu muci.

Mi-e dor de muci. Serios, măcar cu mucii È™tiam de-o treabă: îi sufli, nasul se curăță, respiri uÈ™or, job’s done!

Tratament? Soluții?

Anul acesta am început un tratament cu antihistaminice. Am intrat la farmacie și, ca prim pas, mi s-a recomandat Flonidan. Funcționează pentru câteva ore. Apoi mă trezesc la 3 sau la 4 dimineața că nu pot respira. Am fost și la control medical, plămânii sunt ok. O doctoriță mi-a recomandat, și ea, Flonidan.

Altă farmacistă mi-a recomandat Xyzall, urmează să-l încerc. Am mai primit sugestii, mai întreb doctori.

O soluție permanentă ar fi eradicarea plantei. Dar în Oradea alergia la ambrozie nu-i luată-n serios. Probabil ar trebui ca primarul să dezvolte alergia asta, ca să înțeleagă cineva cu putere de decizie că alergia asta nu-i o joacă.

Altfel nu-mi explic de ce, deÈ™i sunt multe sesizări din partea orădenilor, nu se curăță terenurile unde-i plin de buruieni È™i ambrozie. Și nu mă refer la terenurile private – deÈ™i È™i acolo ar trebui intervenit, mai ales dacă proprietarul nu-i de găsit ori nu e în È›ară – ci la nenumărate parcele din Parcul Industrial 1 – pe BorÈ™ului – unde e plin de buruieni È™i ambrozie. Am trecut chiar ieri pe acolo, firmele È™i-au curățat terenurile din jurul fabricilor, dar loturile, pe care nu-i construit, cine-ar trebui să le cureÈ›e? Ce instituÈ›ie administrează parcul industrial?

ÃŽn 26 august am scris o petiÈ›ie pe OradeaCityReport, aplicaÈ›ia prin care orădenii pot face sesizări autorităților locale. ÃŽn aceeaÈ™i zi m-a sunat o doamnă simpatică de la PoliÈ›ia Locală, care căuta ambrozia în parcul industrial 2. N-a găsit-o È™i de atunci sesizarea mea e în lucru. Iar terenurile pline de ambrozie din parcul industrial 1 sunt tot aÈ™a de pline 🙁

Aș face sesizare și la agenția de mediu, dar sunt inutili oameni aceia. Mă rog, cei din conducere. Pentru că și când Oradea pute a porci și-a borhot de sfeclă, ei nu simt putorile.

ambrozie

foto: wikipedia

7 thoughts on “Alergia la ambrozie nu-i o fiță!

  • Institutia care administreaza Parcul Industrial Eurobusiness I este Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (www.adlo.ro), fosta Eurobusiness Parc SRL, societate al carei actionar majoritar este Primaria municipiului Oradea. Managerul societatii este d-na Delia Ungur, daca nu ma insel.

    Datele de contact le gasesti pe site-ul acestei societati, in cazul in care doresti sa le faci o sesizare.

    Totusi, daca nu ma inseala memoria, in presa locala a fost o campanie referitoare la efectele daunatoare ale ambroziei si prezenta acesteia in Oradea. Deci, lumea stie (de ani de zile) de povestea asta, doar ca e nepasatoare… asa cum umblam pe spatii verzi fara sa ne pese ca iarba e calcata in picioare, asa putem si sa calcam (daca nu smulgem) pe buruieni. Naiba stie cum reusim sa le tratam ca pe floarea de colt, chiar mai bine. Asa ca, la asa popor, asa conducator…

    Ref. la agentia de mediu, mda, oamenii acesteia (nu doar conducerea) se comporta ca angajatii societatii care ne “onoreaza” periodic cu damful “Urina de porc pour Homme”, nu ca niste functionari publici responsabili (vezi dezbaterile din Sintandrei din acest an).

    Considerand ca cei de la Mediu au considerat ca damful ala nu dauneaza sanatatii populatiei care e expusa la el, da, sunt de acord ca sunt inutili.

    Succes in tratarea alergiei.

    • Merci de info 🙂 Da, au apărut informaÈ›ii în presă, dar acÈ›iunile primăriei se limitează la amenzi È™i alea cam târzii. Cel puÈ›in aÈ™a se vede din zona unui om care suferă de alergia asta. Pentru că nu mă ajută cu nimic dacă amendează firmele după ce ambrozia a înflorit È™i face ravagii. AÈ™a cum există dezinsecÈ›ia periodică, planificată în anumite perioade când se poate interveni pentru a combate coloniile de insecte – țânÈ›ari, muÈ™te, gândaci etc – consider că tot aÈ™a se poate face un plan exact pentru combaterea ambroziei înainte de a înflori. Adică din primăvară.

  • a se vedea stirea din ebihoreanul legata la propunerea deputatlui Florica Chereches (noroc ca-i an electoral)
    /stiri/ultima-or-31-1/lege-anti-ambrozie-deputatul-pnl-florica-chereches-propune-amenzi-grele-pentru-cei-care-nu-si-curata-terenurile-de-buruieni-129240.html

  • In cazul Nutripork, primaria nu prea poate face multe. Autorizatia de functionare o da agentia de mediu, pe care (la cum se comporta) mai mult ca sigur o are la buzunar cu ceva, in speta pe cineva sus-pus, la Oradea sau chiar Bucuresti (cel putin asa consider eu). Aia se scuza ca “omul” respecta prevederile si se incadreaza in limitele legii, asa ca nu au ce sa faca. In plus, mai vin cu contra-argumentul ca “ce, mirosul de borhot de la fabrica de zahar nu va deranjeaza?” – asta fiind atitudinea unuia din repr. Ag. mediu in cadrul intalnirii de la Prim. Sintandrei.
    Cat timp legea nu se schimba, astfel incat sa ii forteze pe toti astia cu ferme/abatoare sa-si construiasca OBLIGATORIU statii de epurare, tot ce poate sa faca primaria e sa-l “bombardeze” cu amenzi…Legea e problema, nu primaria… nu in acest caz.

    Ref. la raspunsul tau privind combaterea din timp a ambroziei… Chestia cu combaterea cred ca s-ar putea rezolva cu erbicide pt. buruiana respectiva (Captain Obvious here!). Oricum, prima problema ar fi combaterea nepasarii concetatenilor. Pt. aia nu ai solutie (nu lichida, cel putin).
    De stropit/starpit s-ar putea ocupa chiar echipele care vara se ocupa de cioplitul spatiilor verzi, ca ala tuns nu e…

  • Am o istorie lungă cu alergia. totuÈ™i nu aÈ™ da sfaturi în public, fiecare individ funcÈ›ionează altfel, sfaturile nu se pot generaliza, È™i nu sunt medic. Pot doar povesti constatări proprii, (pe mail)
    Am avut un tratament care a funcÈ›ionat foarte bine ani buni (peste 10) după care un alergolog mi-a expus că acest tratament este un dezastru È™i că trebuie schimbat… nu vreau nici să vorbesc urât în public aÈ™a că mă abÈ›in.

    Totusi am simtit nevoia sa scriu ceva. Prima data am auzit de ambrozie ca fiind nectarul zeilor.
    Există scrieri vechi care il descriu ca pe un tratament miraculos.
    Acum 15 -20 de ani nimeni nu a auzit de buruiana ambrozie si nimeni nu a avut probleme cu ea.
    Nu stiu ce interese pot fi implicate – exista pareri ca industria farmaceutica ar fi mobilul miscarii antiambrozie – nu pot verifica, nu comentez dar relativ recent, ambrozia a ajuns inamicul nr. 1 în toată Europa, se aduc legi antiambrozie la mai multe natiuni. Mie mi se pare suspect acest fenomen, chiar dacă nu pot contesta efectele neplacute ale alergiei. Totusi eu cred ca cauza este alta, (sau multe altele)
    Eu zic ca inainte sa te implici in toata miscarea asta astiambrozie, mai vezi ce zice old google despre ambrozie bune.rele. E clar ca pe primele pagini ale rezultatelor cautarii vei gasi numai rele dar merită căutat.

    • Emil, nu È™tiu unde-n articol ai găsit tu sfaturi legate de medicamente. Da, am scris pe scurt ce-am încercat eu pentru a evidenÈ›ia faptul că încerc să tratez alergia conform sfaturilor primite din partea cadrelor medicale, după o consultaÈ›ie. Dar nu-s sfaturi, că nu-s medic.
      Mi s-a spus că nu există o asemenea alergie și că sigur am făcut eu ceva greșit de vreme ce nu pot respira sau că e doar în capul meu ideea că mă sufoc. Ba chiar mi s-a transmis din că e vina mea că am dezvoltat alergia, pentru că cine știe ce (n-)am mâncat/făcut. Tâmpenii de la oameni care nu înțeleg cum e să te trezești peste noapte cu o alergie pe care n-o poți controla.

      Apoi, nu-s curioasă de efectele medicinale ale ambroziei, de vreme ce eu nu pot respira din cauza plantei. În cazul meu, e posibil ca efectele nocive să fie mai puternice decât efectele alea miraculoase pe care mizează toți „naturopații”. Scuza că „e plantă medicinală” nu mă ajută să respir. Dacă vrea cineva s-o cultive, sunt sigură că există soluții, dar nu lăsată pe toate câmpurile, în bătaia vântului.

      Așa că da, prefer eradicarea plantei din spațiile publice și niciun argument ce vine din sfera homeopată n-o să mă convingă că e o plantă bună pentru mine.

    • @ Emil. Ambrozia aia care ar fi fost “nectarul zeilor” nu are nimic in comun cu buruiana asta, in afara de nume. Idem, in cazul nectarului: produs apicol si totodata bautura din pulpa de fruct.

      Despre buruiana nu se ziceau multe pana acum pentru nu ea chiar atat de raspandita si nici nu era luata in seama… Vezi cazul intolerantei la gluten sau lactoza, “componente” care se gasesc din abundenta in alimentatia locala dar care pana de curand nu prezentau interes pt. populatie si poate nici chiar pt. majoritatea medicilor.

      In rest, no comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.