Fast `Thinking`

ÃŽn vara lui 2016 am descoperit podcast-ul lui Malcom Gladwell, The Revisionist History. ÃŽmi place cum caută o altă abordare pentru a sublinia câteva ciudățenii din societatea de azi, de la feminism, drepturi egale, homofobie, isterie-n masă, până la marketing. Pe lângă podcastul lui Gladwell, aÈ™ recomanda È™i cartea lui Jonathan Haidt – The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion. Cred că orice om care citeÈ™te È™i ascultă ideile celor doi, va rămâne cu impresia că lumea în care trăieÈ™te nu-i deloc doar albă È™i neagră. Că nuanÈ›ele sunt multe È™i că uneori trebuie doar să ai răbdare să le vezi, deÈ™i sunt în faÈ›a ta. E mult mai intensă È™i plăcută senzaÈ›ia de a descoperi nuanÈ›ele, decât sentimentul că trăieÈ™ti închis între două tabere aflate la cuÈ›ite.

Spun asta pentru că am impresia că tot mai mulÈ›i oameni tind să vadă lumea bicolor, în alb È™i negru, în pro È™i contra. Zilele trecute, după ce-am fost încadrată în „prostimea credulă de la proteste”, cineva încerca să-mi demonstreze cât de prost È™i de corupt e NicuÈ™or Dan. Omul a plecat de la premiza că de vreme ce-am ieÈ™it la protestele anti-ordonanță sunt anti-PSD, anti-guvern, deci sunt pro USR È™i pro NicuÈ™or Dan. Ceea ce e greÈ™it! E total greÈ™it. Doar pentru că taxez un abuz, nu înseamnă că am sărit în aceeaÈ™i barcă împreună cu toÈ›i cei care au taxat acelaÈ™i abuz iniÈ›ial, având È™i alte obiective. Doar pentru că-mi place salata de vinete, nu am devenit vegetariană, friptura de porc – gătită la foc mic, în sosuri uÈ™or picante – îmi place la fel de mult.

Parcă totul se reduce la „cine nu-i cu mine, e împotriva mea”, simplificându-se valorile și renunțându-se treptat la drepturi greu câștigate doar pentru a adera la o tabără sau alta. Și asta cred că mă înspăimântă, de fapt. Pentru că se simplifică totul doar pentru a cataloga mai rapid și mai ușor.

Parcă gândirea și mentalitatea s-au adaptat la vremurile „fast forward” în care trăim.

p.s: cat tax!

russian-kitty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.