2020, anul testamentelor

ÃŽn 2017, când am citit Povestea Slujitoarei (The Handmaid’s Tale), undeva în subconÅŸtientul meu a rămas ideea că lumea se apropie de o prăpastie cu viteza unui tren franÅ£uzesc. Poate la această senzaÅ£ie apocaliptică au contribuit ÅŸi marile evenimente din 2016 (câştigarea alegerilor parlamentare de către PSD, Brexit, Trump preÅŸedinte). Serialul, difuzat de HBO, nu m-a marcat atât de tare, pe cât de mult m-a impresionat cartea.

Fast-forward în 2020, anul pandemiei COVID-19. Anul când, deşi pe plan personal şi profesional lucrurile au mers bine şi foarte bine, toate bucuriile şi evenimentele fericite au stat sub sabia COVID-ului, care părea că atârnă de-un fir de păr tot mai firav şi subţire. Am început 2020 cu o vizită în Statele Unite, prima mea călătorie peste ocean, şi l-am încheiat în pijamale, ciufulită şi nemachiată, în timp ce încercam să liniştesc animalele din apartament, speriate de bubuiturile artificiilor.

În 2020 am citit Testamentele (The Testaments), a doua carte din seria Povestea Slujitoarei. După 25 de ore de ascultat (e o carte lungă, povestită pe 2 planuri, din 3 perspective diferite), am rămas cu senzaţia că oricât de lung, întunecos şi periculos poate părea un tunel, există o luminiţă la capăt. Speranţa asta, poate naivă, că lucrurile se vor îndrepta la un moment dat, e ca un balon cu aer curat într-o încăpere plină de fum toxic. Şi e motivul pentru care 2020 a fost anul Testamentelor pentru mine. Am stat ca pe ace urmărind ştirile despre vaccin, luminiţa de la capătul tunelului. Luminiţă care nu doar că s-a arătat, dar se transformă într-un soare care, încet şi sigur, pătrunde în tunelul întunecat.

2020 – the good stuff

Am stat în casă 3 luni, ieÅŸind o dată pe săptămână la cumpărături, la 10 minute de casă. Am comunicat cu prieteni ÅŸi familia doar online ÅŸi prin telefon. La finalul celor 3 luni ne-am căsătorit, deÅŸi au fost voci care au insistat să ne amânăm planurile până-n toamnă, când “sigur va fi mai bine, va trece virusul”. Åži bine-am făcut, pentru că-n toamna lui 2020 nu s-au numărat bobocii, ci miile de cazuri de COVID pe zi.

Apoi am primit maşina şi ne-am plimbat pe unde-am vrut, având în vedere condiţiile de pandemie, evitând în continuare locurile aglomerate. Tot anul am socializat cu puţini prieteni, în parte şi pentru că locuim într-un oraş nou, unde cunoaştem puţini oameni. Mi-e tare dor de tradiţionala întâlnire cu prietenii la cafea din fiecare sâmbătă dimineaţă.

În concediul din vară am închiriat o căsuţă în Homorod şi ne-am relaxat în liniştea munţilor. Recomand locul, mai ales dacă vrei să scapi de pensiunile zgomotoase şi de muzica ce răsună din fiecare încăpere.

2020 – the meh stuff

Apropo de pensiuni ÅŸi discoteci de manele, dezamăgirea anului a fost EÅŸelniÅ£a, la Dunăre. Am mai păţit să mergem într-o excursie ÅŸi să dăm peste un grup sau o familie de maneliÅŸti. Dar până anul acesta n-am mai întâlnit să bubuie lăutarii ÅŸi manelele din toate părÅ£ile, de parcă ar fi fost campionatul “Manelele mele e mai urlătoare decât manelele tale”. LecÅ£ia învăţată: să nu mai plecăm la final de săptămână în concediu în zone populare.

Cărţi citite în 2020

Pe lângă Testamentele lui Margaret Atwood, mi-a plăcut OraÅŸul Fetelor de Elizabeth Gilbert. O carte lejeră care m-a Å£inut în priză cu aventurile unei adolescente dintr-un orăşel american care ajunge în New York. Mi-au plăcut în mod deosebit descrierile teatrului ÅŸi vieÅ£ile lipsite de griji ale dansatoarelor într-o metropolă multiculturală din anii ’40. De altfel, s-a nimerit să citesc OraÅŸul Fetelor în perioada când Humans of New York publicase o serie de articole dedicate lui Tanqueray, o fostă dansatoare de striptease. Datorită acestei serii, Tanqueray a primit ajutorul de care avea nevoie pentru a se opera ÅŸi pentru a se întreÅ£ine câţi ani va mai trăi. Restul banilor strânÅŸi vor fi donaÅ£i.

Can’t Hurt Me de David Goggins e o carte care m-a încurajat ÅŸi mi-a reconfirmat că, de multe ori, evenimentele sunt trăite mai intens în capul nostru decât în realitate. Lucrurile sunt extrem de simple în viaţă doar dacă eviÅ£i orice obstacol, durere, sacrificiu sau risc. Ce contează e cum reacÅ£ionezi la întâmplări, cum le gestionezi rapid pentru a te reculege ÅŸi pentru a merge mai departe. ÃŽn spatele unui atlet de succes se află mii de ore de antrenament, ore care nu se văd în postările de pe social media. LecÅ£ia învăţată: învaţă să treci peste obstacole la fel de uÅŸor precum sărbătoreÅŸti reuÅŸitele.

Mi-a mai plăcut ÅŸi Furiously Happy de Jenny Lawson. Mi-am făcut un obicei ÅŸi în fiecare delegaÅ£ie în afara ţării îmi cumpăr o carte, fie din aeroport ori dintr-o librărie locală. Furiously Happy mi-a făcut cu ochiul în aeroportul din Austin ÅŸi până am ajuns în România, o citisem aproape toată. Jenny scrie cu umor despre depresie ÅŸi anxietate. N-am întâlnit mulÅ£i autori care să scrie cu atât de multă savoare despre întâmplări banale din viaÅ£a unui om complexat de anxietăţi. Recomand cartea oricărei persoane care trece printr-un episod de depresie, suferă de anxietate sau singurătate. Ori dacă ai în jurul tău oameni care trec prin astfel de momente, citeÅŸte-o ÅŸi caută să-i înÅ£elegi, tratează-i cu un pic de empatie. “Lasă, că o să treacă” ori “fii fericit, nimănui nu-i plac plângăcioÅŸii” sau “toate numai Å£ie Å£i se întâmplă” sunt printre cele mai toxice expresii pe care le poÅ£i folosi în preajma unui om care trece prin depresie / suferă de singurătate. Denotă o lipsă de empatie ÅŸi duce la pierderea încrederii în acea persoană ÅŸi relaÅ£ie.

2021 

Pentru 2021, deşi suntem deja în a 3-a lună a anului (dar articolul acesta a fost început în ianuarie), n-am speranţe, nici măcar rezoluţii. Vreau doar să ajung să fac vaccinul anti-COVID pentru a trăi fără anxietatea necunoscutului. Pentru a relua întâlnirile cu prietenii şi cu familia. Pentru a sta la o terasă la o cafea fără să-mi fac griji când cineva strănută.

fluture pe floare roz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.