Anonimi dar cu succes

Concursul interstatal Eurovision reprezintă o rampă de lansare pentru mulţi artişti mai mult sau mai puţin celebri în ţara lor.

Curios e faptul că la puţină vreme de la câştigarea prestigiosului concurs cei mai mulţi câştigători devin sinonimi cu anonimatul. Staţi aşa că vă dau şi exemple!

Începem cu anul 1990, primul an în care România a devenit o fostă ţară comunistă. Concursul a fost organizat în Iugoslavia iar winner a fost Toto Cutugno cu Insieme. După evenimentele din România şi Germania, o astfel de melodie a atins parcă sufletele tuturor europenilor. Ce-i drept, de Toto am mai auzit.

În 1991 concursul s-a ţinut în Italia, bineînţeles iar după ce juriul a declarat egalitate între reprezentanta Franţei, Armina cu Le Dernier Qui a Parle (cu accent pe e!) şi reprezentanta Suediei, Carola care a interpretat Faangad Av En Stormvind, cea din urmă a ieşit câştigătoare. Şi astăzi juriul din Marea Britanie e acuzat de rasism de către francezi. Oricum, de Carola nu am mai auzit astăzi. Dar nici de Armina.

Bun, în 1992 concursul organizat în Suedia a fost câştigat de o tanti din Irlanda. Linda Martin se numeşte tanti şi şi-a adjudecat premiul pentru cea mai bună piesă la Eurovision ptr anul 1992 cu melodia Why Me. E melancolică, drăgălaşă, dar de tanti Linda eu n-am mai auzit.

În 1993, pe când intram în clasa 1 (ce junioară drăgălaşă am fost!), Eurovisionul din Irlanda a fost câştigat de Niamh Kavanagh cu In Your Eyes. Tanti Niamh era reprezentanta Irlandei, aşa că şi în 1994 concursul s-a organizat tot la băutorii de Guinness. Din păcate istoria s-a repetat şi în anul 1995 atunci când locul întâi a fost ocupat de piesa Rock and Roll Kids. Hmm… irlandezii au ocupat 3 ani la rândul locul 1 dar de nici unul nu am mai auzit după câştigarea premiului. Nu pun linkuri că veţi găsi voi pe YouTube destule!
În 1996 premiul a trecut de Irlanda şi a ajuns în Norvegia atunci când Secret Garden a câştigat premiul 1 cu piesa Nocturne. Piesa e delicată, simplă şi siropoasă. Din păcate istoria s-a repetat iar în 1997 Irlanda a preluat ştafeta organizării prestigiosului concurs Eurovision prin vocea interpretei Eimear Quinn care a interpretat piesa The Voice. În 1997 câştigători a fost britanicii Katrina and the Waves cu Love Shine A Light. Melodia Katrinei e chiar emoţionantă şi soarta a făcut ca în 1997 Prinţesa Inimilor, Diana să-şi piardă viaţa într-un tragic accident de maşină, în Paris. Aşa că britanicii au avut ocazia să-şi arate măiestria într-ale concursurilor.

1998 a fost anul în care Eurovisionul a făcut cunoştinţă cu Marea Britanie iar Dana International, a vrăjit juriul cu piesa Diva. De altfel această melodie a devenit un fel de imn neoficial al transexualilor. Gurile rele spun că nu ar fi cunoscut succesul dacă nu ar fi optat pentru o operaţie de schimbare de sex.

În 1999, în Ierusalim şi-a adjudecat locul 1 Charlotte Nilsson cu piesa Take Me to Your Heaven. Charlotte a reprezentat Suedia.

Aşadar, Suedia a organizat în 2000 Eurovisionul care a fost câştigat de reprezentanţii Danemarcei, Olsen Brothers cu Fly On The Wings Of. Piesa e simpatică şi îmi aminteşte de alte melodii celebre. În 2001 concursul a luat startul în Danemarca de unde a preda ştafeta Estoniei, care s-a clasat pe primul loc cu Everybody. Trebuie să recunoaştem că piesa dansantă a venit la ţanc într-o perioadă în care presa abunda de articole referitoare la obezitate. Totuşi, nu ţin minte ca vreunul din câştigători să fi lansat ceva nou în anii ce au precedat concursul, în afară de Katrina and the Waves.

În 2002 au câştigat concursul reprezentanţii statului Latvia, MARIE N cu piesa I wanna. Accentul domniţei nu e extraordinar, dar piesa a fost câştigătoare. De tanti asta chiar nu mai ştiu nimic. Ok, în Latvia, în 2003 câştigătoare a fost Sertab Erener cu Every way That I Can, o melodie care şi acum mai răsună pe la petreceri şi posturi de radio. De Sertab am mai auzit, a mai scos câte o piesă dar care nu a ajuns din urmă celebritatea melodiei câştigătoare. În acelaşi an fetele de la Tatu au încercat aceeaşi strategie de marketing care le-a adus în vizorul presei de scandal, în speranţa că vor ajunge la os, dar cu toată controversa din jurul sexualităţii lor, fetele au eşuat în a aduce concursul în Rusia.

Fiindcă Sertab a reprezentat Turcia, în 2004 Eurovisionul s-a ţinut ţara ce a dat lumii delicatesea numiă baclava, mai exact în Istanbul. O tanti cu o trupă de dansatori sălbatici au câştigat atunci locul 1. Numele ei e Ruslana şi vine din Ucraina. Cu Wild Dances a fermecat audienţa şi juriul. Interesant e că acum nu ştiu nici o piesă nouă lansată la nivel internaţional, interpretată de Ruslana. Voi ştiţi? În acelaşi an, locul secund a fost ocupat de Zeliko Jocsimovic cu Lane Moje. Piesa e superbă, cel puţin pe mine m-a fermecat. Din păcate din de el n-am mai auzit de ceva vreme.

Trecem la anul 2005 atunci când Helena Paparizou a reuşit performanţa să aducă Eurovisionul în Grecia cu piesa My Number One. Fostă componentă a grupului Antique, Helena s-a menţinut în plan muzical, Eurovisionul fiind rampa de lansare în cariera solo. Să vă mai povestesc de anii 2006 şi 2007? Cred că ştiţi cu toţii controversa din cadrul concursului organizat de greci. În 2006 multă lume a contestat adjudecarea locului 1 de trupa de rock Lordi care au înspăimântat audienţa cu Hard Rock Hallelujah.

În 2007 reprezenta Serbiei, Marija Serifovic, care a interpretat cu patimă piesa Molitva, s-a clasat pe prima poziţie. Poate ştiţi voi mai bine, Marija e femeie sau bărbat?! Am văzut clipul dar tot nu m-am lămurit.

De ai noştrii români nu cred că are rost să mai menţionez. Au cântat, au dansat şi n-au câştigat. Unii adoptă teoria conspiraţiei, alţii sunt mai realişti şi observă piesele de rahat cu care ne prezentăm în faţa Europei. (totuşi piesa băieţilor de la Sistem cu Luminiţa Anghel mi-a plăcut!) Pentru ce mai e şi concursul ăsta dacă celebritatea durează cât o partidă de sex?!

1 thought on “Anonimi dar cu succes

  1. Sirg

    Nu foarte multi s-au lansat prin Eurovision.. care e un concurs destul de rasuflat, dupa parerea mea. Au trecut vremurile glorioase ale ABBA. Eurovision eu un fel de Mamaia european 🙂

    Mai fain si funny e Megastar, pacat ca nu te uiti… m-a durut burta toata seara de ras. Ai putea sa faci o documentare, pt ca vad ca esti in forma, despre cati s-au lansat dupa MS.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.