Eu, cu cine votez?!?

Zilele trecute am văzut o dubiţă plină de afişe electorale, scrise în maghiară iar din maşină se auzea ceva mesaj electoral, tot în maghiară.

Am crezut că nu văd bine. Eram în tramvai şi chiar am crezut că a fost o simplă coincidenţă.

Azi dimineaţă am venit la servici, ca în fiecare zi “muncitorească”. Pe panoul din faţa firmei, plin de tot felul de afişe electorale, ce mi-e dat să văd? Afişe în maghiară ale partidului UDMR. Mi-am dat seama că sunt ale acestui partid după ce o colegă mi-a tradus şi mi-a spus că şi numele partidului a fost tradus în maghiară. Cum puii mei să faci o campanie electorală în maghiară? Eu, ca româncă nu am voie să fiu informată corect în ceea ce-i priveşte pe candidaţii UDMR? Eu nu am voie să votez cu acest partid? Cum să-i mai votez dacă eu nu ştiu o boabă de maghiară iar ei îşi fac campanie electorală în maghiară?

Rozalia Biro nu e viceprimar al oraşului Oradea? Nu ar trebui să se adreseze întregii comunităţi orădene? Tu, ca viceprimar alegi să-ţi faci campanie în maghiară, pentru a primi numai voturile maghiarilor din oraş? Ceilalţi nu au voie să-şi susţină viceprimarul? Doamna aceasta e pe locul 11 în topul celor incompatibili care nu pot reprezenta România în Parlamentul European. Lista a fost întocmită de coaliţia pentru un Parlament Curat!
În Parlamentul European pe cine veţi reprezenta? Pe maghiari? Ei nu au aleşi în Parlamentul de la Strasbourg?

De vreun an şi jumătate locuiesc în Oradea, deşi sunt născută undeva prin Banat. La noi nu prea se vorbeşte maghiară, în Lugoj se vorbeşte mult limba germană sau ucrainiană – de altfel, limba natală a mamicii mele.

Să vă fie ruşine că încercaţi să ne daţi la o parte! Să vă fie ruşine că discriminaţi românii în ţara lor!

Pozele spun mai mult decât aş putea eu să “spurc”!

9 thoughts on “Eu, cu cine votez?!?

 1. Pingback: Sunt discriminat! de Biro Rozalia si partidul pe care-l reprezinta | Jurnal de Oradea - blogging is trendy

 2. Pingback: Dani’s Corner � Blog Archive » Discriminare pe fata !

 3. Pingback: Români discriminaţi în propria lor ţară « realitatea si dincolo de ea

 4. Amerenescu

  Ia-o mai încet, acum recunoaște că sînt şi unguri care s-ar supăra tare de tot dacă s-ar face campanie electorală exclusiv în română. Şi aceştia nu ar mai vota UDMR-ul, ci pe ăia care tocmai s-au înscris la tribunal. Pe de altă parte eu sînt curios dacă partidele româneşti au afişe şi în maghiară.

  Iar apropo de mama ta, să nu-mi spui că nu ştii ucrainiana cel puţin la nivelul limbii engleze. Pentru că asta ar fi chiar ciudat, dacă tot spui că se vorbeşte în Lugoj…

  Reply
 5. lilisor Post author

  Nu e o chestie generala, dar prin Banat se vorbeste limba ucrainiana si germana dar si maghiara, numai nu atat de mult ca in Oradea. Lugojul din cate stiu e chiar impartit, teoretic, in 2. Partea germana si cea romana, cred. Oricum sa nu crezi ca in partea germana se vorbeste numai limba germana. E chestia ca acolo au fost majoritatea secuilor si sasilor care au plecat dupa ce Imperiul Habsburgic s-a destramat. Asa i-a ramas numele. Nu e vorba de discriminare acolo. In magazine nu se vorbeste decat in romana, la fel si la orice ghiseu.
  Nu mai stiu ucrainiana. Acasa la mine se vorbeste romana. La bunica la sat se vorbeste ucrainiana. In copilarie intelegeam limba, dar niciodata nu am apucat sa o invat. Cand unul din parinti e roman iar celalalt ucrainian, nu prea ai cum sa inveti ambele limbi. Era o chestiune destul de clara. Plus ca, ceea ce ma deranjeaza foarte mult, e faptul ca in unele localitati rusii sau ucrainienii sunt discreditati de unii romani. Chestia asta e valabila mai mult la batrani, care au ramas cu sechele dupa comunism si rusi. Multi considera si acum orice limba straina rusa. Am patit-o pe pielea mea, in copilarie. Tin minte babele din sat de la taica-meu care cand auzeau pe cineva vorbind in rusa sau ucrainiana se uitau urat.
  Referitor la subiectul maghiarilor, cum ar fi ca si tiganii sa-si faca o campanie electorala in limba lor? Nu instig la sovinism, departe de mine gandul asta. Consider doar ca cei care au gandit acele afise au tinut mortis sa provoace si sa instige la sovinism. Practic in afisele respective, in maghiara se spune despre redobandirea teritoriului lor, iar in cele in romana (din ziare) sloganul e “Impreuna pentru Europa”.
  UDMR-istilor le-ar trebui un alt specialist in PR, unul care sa nu confunde sovinismul cu o campanie electorala.
  Si uite cum, Amerenescule, intotdeauna reusesti sa ma provoci sa scriu raspunsuri mai mari decat postul in sine. :))

  Reply
 6. koma

  nu ti se adreseaza tie. singuri isi reduc din votanti, daca e sa exprimi in voturi treaba.

  la fel exista intre romani o clasa de elite care daca s-ar exprima in termeni academici ar fi la fel de neintelesi de catre marea majoritate a populatiei ca si ungurii.

  eu cred ca exagerezi aici. si ungurii baga bani la buget, si ei functioneaza dupa aceleasi legi anatomice. as admite nemultumirea ta daca folosirea limbii s-ar face cu intentia de a ascunde anumite subiecte care ataca nevorbitorii acelei limbi. dar ca sa te apropii de electoratul tinta trebuie sa vorbesti pe limba lui(literal si metaforic e valabil).

  ahahaha, nu pot sa cred
  fix fix fix acuma vad in tray ca am primit raspuns de la biro rozalia, la un mail pe care i l`am scris acum 3 luni.

  Reply
 7. takr

  si la lugoj viceprimarul a fost mandate bune la rand maghiar, la lugoj chiar sunt multi maghiari nui nicio problema cu asta, e simplu pt ei daca asa priveset partidu respectiv ca vrea sa atinga o fractiune a populatiei doar, asta e treaba lor. pun pariu ca si inainte cand oradea si lugoj erau in austro-ungaria, partidele romanesti tot in romana ar fi facut campanie….
  nu mi se pare mare moft

  Reply
 8. takr

  si eu sunt jumatate ucrainean din lugoj.
  este o comunitate destul de mare, nu prea solida totusi de ucrainieni in lugoj. majoritatea proveniti dela satele din jur sau din maramures direct.
  avem sio catdreala ortodoxa ucraineana in lugoj…si nici eu nu stiu limba:) bunamiu o fost prea roman sa ma lase sao invat, locuiam cu bunicii…asta e acu miar prinde bine

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.