Gandeste pentru tine, nu pentru cei din jur!

O melodie ce mi-a adus aminte de un articol citit zilele trecute, prin Gandul, din care am aflat ca o parte din adolescentii de azi iubesc sexul, mai precis sa faca sex.

E firesc sa-ti doresti sa faci dragoste, mai ales cand hormonii tropaie-n trupul de adolescent, dar e de asemenea firesc sa ai grija de tine, sa te protejezi.

Educatie sexuala

In sistemul nostru de invatamant nu exista educatie sexuala, parintii sunt fie prea ocupati sa le explice copiilor riscurile unui contact sexual neprotejat, ori sunt pudici, bazandu-se pe mentalitatea “lasa, ca o sa afle el/ea mai tarziu…”

Mai tarziu poate fi prea tarziu! Poate atunci o sa te trezesti ca fiica e insarcinata, desi abia a invatat sa foloseasca absorbantul. Stiu cazuri de fete care m-au intrebat daca e adevarat ca poti ramane insarcinata in urma unui sex oral.

Daca voi, ca parinti, nu aveti curajul de a le explica ce si cum despre relatiile intime, macar puneti-le la dispozitie niste medii de informare: carti, reviste, brosuri, filme educationale. Educatia sexuala nu se gaseste la televizor, salivand la imagini cu Nicoleta Luciu dezbracata.

Pe vremea mea ...

Batranii se plang de noi, tinerii, ca suntem depravati. “Cand am fost eu de varsta ta, nici un san nu stiam cu arata, daramite sa-l fi pipait vreodata …”, zic unii. Da, tataie, asa e, dar pe vremea aceea nu faceai asa ceva pentru ca nu aveai libertatea de acum, erai trimis la sapa sau sa lucrezi in fabrica, nu aveai acces la internet, iar siteurile de p0rn erau un vis frumos.

Presiunea sociala

Pe de alta parte, copii, fiti cuminti! E vreme pentru orice, chiar si pentru sex. Nu sariti in pat cu cineva doar pentru ca rad colegii de clasa de tine ca esti fata / baiat cuminte.

Tin minte ca in liceu auzeam uneori povestile unor colege care se laudau cu aventurile de-o noapte. Pe langa chicotelile specifice adolescentei, mereu imi venea sa spun “Jeez, that’s stupid!”.

Nu cred ca ar trebui sa nu te lasi influentat de cei din jur, de presiunea lor, de ideea de a parea cool. Fa ceea ce simti tu ca e mai bine pentru tine, indiferent de ceea ce cred cei din jurul tau acum. Tu esti persoana care suporta consecintele actiunilor tale, nu cei care pun presiune. Gandeste-te ca in 5 ani vei fi cu totul alta persoana, vei avea alte prioritati, alte nevoi, alte idei. Iar grupul tau de prieteni va fi cu totul altul.

6 thoughts on “Gandeste pentru tine, nu pentru cei din jur!

 • Statistic vorbind esti pe langa. De ce? Suntem printre tarile cu cele mai putine sarcini nedorite, asa ca, educatia sexuala nu e un punct slab, deloc. Nu vad care e problema in a vedea adolescenti vorbind despre sex, e optiunea lor sa practice sexul si sa discute despre el. 😉

  best regards,
  de ce

 • Eu chiar te sfatuiesc sa te mai informezi! Eu nu tin minte ca in liceu sa fi avut ore speciale in care profii sa ne explice despre metodele contraceptive, BTS_uri si altele …

 • Nici eu nu tin minte sa fi avut ore despre asa ceva, dar la mine e chestie de virsta. Adica pe vremea mea… 🙂

  In alta ordine de ide, de_ce are dreptate; Ziarele din Anglia sint pline de adolescenti (citeste puberi sau prepuberi) care umplu clinicile specializate in avorturi. Cei care-si permit, ceilalti mergind pe la diversi vraci. Procentul, cel putin in cazul aparitiilor in presa, e considerabil mai mare comparativ cu Romania.

  In rest ai dreptate. Educatia sexuala trebuie facuta de catre scoala si parinti. Pe mina bisericii nu as merge pentru ca nu cred in solutia amenintarii cu focurile Gheenei. Aia nu e educatie sexuala, e inducere de traume

 • dupa ce ca esti urata mai esti si dusa cu pluta rau de tot. ce-i cu aerele astea de ziarista atotstiutoare. am un sfat pentru tine……revino-ti
  siteuri iti trebuie tie sau liniste-n casa?
  ce-i cu fitele astea?

 • Probabil ca ar trebui predate si cateva cursuri de Bunele maniere in scoala, pe langa educatia sexuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.