2008 – un alt an plin de promisiuni

Cum îţi dai seama că 2008 e an electoral? Măreşti pensiile mai devreme, oferi diverse facilităţi (dar limitate) studenţilor şi elevilor, repari străzile, începi să arunci în oponenții din stânga şi din dreapta cu noroi etc.

Să le luăm pe rând:

1. Mărirea pensiilor mai devreme decât era preconizat. Conform unei ştiri din 2005, din ziarul Ziua numărul pensionarilor era de 6,187 de milioane. Conform ştirii ăsteia, salariaţii din România, în anul 2006 erau în număr de 4,667.300 (mai mult sau mai puţin).

Din fericire nu toţi au salarii mizerabile de 300 lei, dar din păcate nu toţi au salarii decente de peste 1500 lei. Pensionarilor li se măresc pensiile, au bilete de tratament gratuite, au abonamentul gratuit pe toate mijloacele de transport în comun (pe toate liniile), au accesul gratuit la strand etc. Au muncit în viaţa lor, e meritul lor.

Dacă tot se vor majora pensiile, eu le-aş propune să ofere şi un pachet format din detergent, săpun, şampon şi spray deodorant, tuturor pensionarilor care au pensie mai mică de 400 de lei. Majoritatea bătrânilor nu au bani pentru deodorant sau produse de igienă, de multe ori pensia se duce pe medicamente și întreținere. Și-l citez pe profu’ Haragoş: “Dacă iarăşi se măresc pensiile, cei mai câştigaţi vor fi cei din industria farmaceutică”.

2. Beneficiile oferite studenţilor: o bursă de 200-300 lei (în Oradea bursa de merit e de 230 lei, iar cea de studiu e de 200 lei), din care se scad între 50 şi 100 lei pentru săptămâna de vacanţă de Paşte şi alte câteva zeci de lei pentru ziua de 1 Mai. Le mai oferi abonamentul gratuit, dar limitat. Adică doar pe perioada studiilor şi numai pe o linie sau 2, în vacanţa de vară trimite-i pe jos, nu-i încuraja să rămână în oraş pentru a creşte bugetul cu taxele din salariul unui job de vară. Doar sunt tineri şi pot să meargă pe jos.

Nu contează cât e bursa, nu contează că în cămin fie nu ai loc, fie condiţiile sunt groaznice, iar taxa prea mare, nu contează că abonamentul OTL pe o linie costă 36 de lei (pe care, dacă eşti norocos îl iei fie gratis fie la jumate), ca student te adaptezi la condițiile oferite. Sigur că ar fi de preferat să poți munci în timpul studiilor universitare, pentru a prinde experiență, dar din păcate puține facultăți încurajează practica aceasta. Alternativa e să ai noroc de părinți care te pot susține financiar în facultate, te concentrezi exclusiv pe studii, iar în vacanțele de vară cauți locuri de muncă part-time pentru a acumula o cvasi-experiență în câmpul muncii.

3. Prin toate oraşele cred că au început lucrări de asfaltare şi renovare fie că vorbim de străzi, pasaje sau monumente. În Oradea municipalitatea a considerat că e musai să înfrumuseţeze oraşul cu o cruce. Din fericire s-a renunţat la stupidul proiect al crucii de 35 de m. de pe dealul Ciuperca şi după toate probabilităţile o cruce de 9 m. se va construi pe Dealul Crucii.

4. Referitor la gunoiul aruncat în oponenții politici din stânga şi dreapta, e de ajuns să citeşti ziarele din ultimele 3 săptămâni să-ţi dai seama cât de mare e ciolanul pe care toţi se chinuie să-l roadă, sau mă rog, să ajungă să-l roadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.