Oradeni intoxicati cu senzationalism ieftin!

Cineva îmi spunea să citesc mai des presa orădeană ÅŸi să o critic puÅ£in. Din când în când mai citesc ÅŸi eu ce scriu principalele ziare ÅŸi portalurile de ÅŸtiri din Oradea dar de criticat … prefer să-mi Å£in părerile pentru mine. ÃŽncă mai am de “rumegat” …

Pentru că la facultate ni s-a cerut, printre altele, ÅŸi analizarea articolelor din presa orădeană, azi voi scrie despre câteva modalităţi de a face trafic, specific portalurilor de ÅŸtiri. ReÅ£ine: nu sunt critici sunt observaÅ£ii! 😀

Începem cu micuţul, dar orgoliosul, portal ContrastOnline. O tanti jurnalistă titrează un articol:

A dispărut o minoră!

A se observa semnul exclamării. E vital pentru portalul ăsta de ÅŸtiri. Nu există ÅŸtire de senzaÅ£ie fără un semn al exclamării! Când citesc articolul mă gândesc la ce e mai rău: o fetiţă de 10-12 aniÅŸori, i s-o fi întâmplat ceva rău, fata a fost furată, a fost lovită ÅŸi apoi răpită … că doar a dispărut. Citind articolul aflu că de fapt fata a fugit de acasă, ea lăsând un bilet prin care îşi anunÅ£a părinÅ£ii de fuga sa ÅŸi chiar i-a sunat pentru a-i ruga să nu o caute. Aha! Deci nu e un act de dispariÅ£ie involuntar, fata a fugit de acasă. Păi tanti Otilia, de ce n-aÅ£i spus aÅŸa de la început? M-aÅ£i lăsat să-mi fac griji degeaba!

Pe Bihon titlul articolului ce tratează acelaÅŸi subiect, a fost ceva mai moderat: “Adolescentă din Diosig, fugită de acasă“. Deh, măcar cineva a realizat faptul că fata are 17 ani deci e adolescentă, nu e o minoră de 10 ani care a fost răpită!

Încă una de la mirificul ContrastOnline. Au şi ei un poll, pe prima pagina care spune cam aşa:

“SunteÅ£i de acord cu avortul, în condiÅ£iile în care măsurile contraceptive sunt legale?”

Hai că e bună întrebarea. Practic rezultatele sondajului sunt irelevante. ÃŽn mod subtil îi impune respondentului să răspundă cu “Nu”, că doar măsurile contraceptive sunt legale. Alo, contrastu’, avortul nu e o măsură contraceptivă. Nu confundaÅ£i oaia cu varza, nu e frumos! Giovanni Sartori (nah, că iarăşi revin la ce spune nenea ăsta italian) precizează că sondajele de genul ăsta sunt foarte irelevante pentru că omul are opÅ£iuni limitate pentru a înÅ£elege problema. ÃŽn cazul de faţă e ceva de genul “Dacă eÅŸti de acord cu avortul înseamnă că nu eÅŸti de acord cu măsurile contraceptive legale” ÅŸi “Dacă nu eÅŸti de acord cu avortul înseamnă că eÅŸti de acord cu măsurile contraceptive legale”. Contează foarte mult cum pui problema. De asta sondajele cu bătrânii care spun că nu-l mai vor pe Iliescu la guvernare sunt cât se poate de false. Nu e de mirare că Viorel GaiÅ£a a avut succes în anii ’90 cu mini interviurile stradale.

Închei cu Bihoreanul. E un portal de ştiri pe care îl citesc aproape zilnic pentru că, printre multe alte articole de umplutură, sunt şi alte articole scrise foarte bine. Nu e cazul celui la care fac referire.

“Ghizi unguri concediaÅ£i după o fugă ruÅŸinoasă prin MunÅ£ii Bihorului”

Din articol nu reiese că ghizii respectivi ar fi unguri. Au fost angajaţi de o agenţie de turism din Ungaria dar nu reiese nicăieri că ar fi unguri. Poate ştiu foarte bine limba maghiară, lucru care nu-i face unguri.

Cum ar spune profu’ “titlu ce duce în eroare”.

Da, ştiu! Nici eu nu scriu perfect, fac greşeli şi uit să-mi recitesc posturile, dar nici nu mă laud cu prostiile mele.

Later edit: titlul postului e ales întocmai pentru a demonstra superficialitatea unor portaluri de ştiri orădene!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.