[Papa bun] – Tocanita de porc

Pentru că sunt fetiţă cuminte şi mami m-a învăţat să fac păpică, azi îţi arăt cum să prepari tocăniţă de porc cu dragoste! E musai să fie cu dragoste, că altfel nu iese bună!

Ai nevoie de : carne de porc (eu am avut ceva muşchi), câteva bucăţi de cârnaţi, un ardei gras, un gogoşar, o ceapă mare, 2 morcovi, 3-4 căţei de usturoi, 300 ml de bulion sau pastă de tomate, un pahar de bere neagră sau vin roşu, busuioc, cimbru, oregano, foi de dafin, sare, piper.

Preparare: ceapa, ardeiul, morcovii şi gogoşarul se curăţă şi se taie în bucăţele. Puteam alege ardei Kapia în loc de gogoşar dar mie îmi place în mod deosebit aroma de gogoşar. La fel procedăm cu bucata de carne şi cârnaţii.

Buuun! Trecem la călit. Într-o oală se topeşte puţin unt, cam 25 de gr., se adaugă ceapa, ardeiul şi gogoşarul şi se călesc bine. Ai grijă să nu le frigi! Apoi arunci şi morcovii în oală.

După ce s-au rumenit bucăţile de morcovi (dacă nu-ţi prea plac morcovii în bucăţele, poţi să-i dai prin răzătoare, se vor căli mai repede şi nu-i vei simţi la final) se adaugă bucăţile de cârnaţi şi puţină sare. Se rumenesc puţin cârnaţii după care se adaugă bucăţile de carne de porc. După 5 minute adaugi sare, piper, oregano, busuioc şi cimbru şi nu uita de berea neagră. Adaugi cam un sfert de pahar, adică în jur de 100 ml şi 2 frunzuliţe de dafin.

În acest pas mirosul e ademenitor! Între timp, amesteci bulionul cu jumătate din paharul de bere. Dacă ai pastă de tomate, cum a fost şi cazul meu, trebuie să o diluezi cu apă apoi amesteci cu bere.

După aproximativ 15 minute după ce ai pus 100 ml de bere în amestecul din oală, adaugi bulionul. Amesteci bine să te asiguri că nu s-a prins, dacă totuÅŸi “maglavaisul” e prea gros, adaugă restul de bere ÅŸi dacă mai e necesar, un pic de apă. După 10 minute adaugi usturoiul bucăţi.

Pui capacul pe oală şi laşi să fiarbă cam 45 de minute. Nu uita să mai amesteci din când în când, bulionul seacă destul de repede, s-ar putea să mai fie nevoie de apă.

În timp ce tocăniţa fierbea, am pus de-am curăţat cartofi. E musai ceva garnitură, nu? Am încercat să fac ceva cartofi natur dar n-au prea ieşit cum am vrut. Dar au fost delicioşi oricum.

Se serveÅŸte cu mămăligă, cartofi natur, cartofi piure ÅŸi … musai ceva murătură! Am primit de la Kiki niÅŸte ardei umpluÅ£i cu varză. Dacă n-ar fi fost atât de lung drumul până la Lugoj, aÅŸ fi luat de la mami murături aÅŸa cum numai ea le face dar … au fost buni ÅŸi ardeii. Chiar surprinzător de gustoÅŸi pentru niÅŸte ardei din comerÅ£.

Îmbătat de mirosuri, bruta mică n-a prea avut răbdare să aştepte cartofii, aşa că el a luat repede de a încins oleacă de pâine în sosul de la tocăniţă.

6 thoughts on “[Papa bun] – Tocanita de porc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.