1 decembrie in Oradea

DeÈ™i anul ăsta aÈ™ fi vrut să ajung la Alba Iulia de ziua României, am renunÈ›at la idee când Adi Hădean È™i-a anunÈ›at intenÈ›ia de a găti fasole cu cârnaÈ›i pentru orădeni. Plus că n-am mai avut cu cine merge până-n oraÈ™ul unirii. Eh, poate anul viitor …

Așa că, după un drum plin de palpitații pentru mine (din nu știu ce motive, inima s-a decis să mă sperie bătând atât de tare încât simțeam că n-am aer), am ajuns și-n centru, lângă Primărie, unde s-a împărțit mâncare pentru cetățenii pofticioși.

Am văzut băbuțe venite să ia fasolea oferită în caserole sau în găletuțe de smântână, moșnegi care așteptau nerăbdători la coadă pentru a-și primi porția cuvenită. Nu-i poți condamna, nici măcar compătimi. A fost una dintre puținele lor șanse de a primi mâncare gătită fără să fie nevoiți să voteze pentru cineva. Iar de oamenii străzii, care săracii s-au bucurat de o masă caldă, nu prea ai ce comenta.

Fasolea gătită de Adi Hădean, la care și-au dat ajutorul câteva cadre militare (mai ales la partea ce a presupus pregătirea materiilor prime, dar despre asta îți va povesti bucătarul mai multe) a fost gustoasă și aromată. Mie-mi place mult mâncarea în care se simte aroma ardeiului.

Câțiva puștani de generală, ce mâncau de zor lângă corturi, s-au strâmbat  când ne-au văzut că facem poze. Le era frică să nu cumva să apară pe internet că mănâncă fasole primită de Ziua Națională a României. De parcă ar fi ceva greșit și rușinos în asta!

Un bătrânel, îmbrăcat la costum și palton, m-a avertizat să nu-i fac poze că dacă văd vecinii că mănâncă fasole la primărie, vor zice că n-are mâncare acasă. Adică, omul a venit din Cluj special pentru a găti pentru orădeni, de 1 decembrie, iar tu te ferești să vadă prietenii și vecinii că mănânci fasolea oferită pentru că ți-e frică de gura lumii?! Mi se pare lipsă de respect!

Florin și Adelina au venit de la Cluj, special pentru o întâlnire cu Adi și Laurențiu.

Poze după ce le prelucrăm.

11 thoughts on “1 decembrie in Oradea

 • Eu nu m-am ferit, dar nici n-am sarit in fata aparatelor foto si-a camerelor de filmat… daca m-au prins, m-au prins, daca nu, nu. 😛 Fasolea a fost atat de bunaaa incat cu prima ocazie cand ajung la Cluj o sa-l caut pe Adi sa-mi faca o oala de 10-15 litri. 😀

 • sor’mea pt mine 1 decembrie nu reprezinta nimic sunt banatean, iar Banatul a fost republica independenta pana cand Romania pe 15 noiembrie 1918 l-a cucerit!!! daca nu ma crezi intra pe wikipedia si ai sa te convingi!!!
  si eu am alte sarbatori acum cum ar fi ziua regelui, ziua constitutiei, Fiesta de la Blanca asa ca 1 decembrie e o zi normala!!!
  fara suparare cu respect frate-tu!!!!

 • @frate-su.. gresit, gresit.. n-am alte comentarii.

  Lili, sa vezi la TM 1 decembrie, la voi a fost tare linistit. La noi s-a scris istorie din nou. Amanunte si la mine pe blog.

  La Multi Ani.

  • Normal ca la noi a fost linistit, nici urma de politichie de ziua nationala. Simt cum se umfla penele-n tine de banatean … am vazut ce a fost, am si pus link catre un blog. E foarte bine ca ati luat atitudine 🙂

 • Noroc ca am mai colorat orasul cu cateva stegulete, desi anul acesta a mers destul de slab… le-ai observat?:) De 1 dec s-au vandut in centru 🙂

  • Au fost putine steaguri in oras anul asta 🙂 Anul trecut am cumparat si noi stegulete. Anul acesta nu ne-am mai inghesuit in centru, nu ma simteam prea bine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.