Cladiri frumoase din Oradea (I)

Pentru că tot ziceam că îmi plac mult clădirile istorice din Oradea, poate vă pot convinge şi pe unii dintre voi să vedeţi frumuseţea acestora aşa cum o văd eu.

Cele de pe corso (centru, pentru cei non-orădeni!) sunt fascinante. Balcoanele acelea în stil vechi, terasele micuÅ£e ÅŸi cochete care arată atât de bine în comparaÅ£ie cu pătrăţoasele balcoane moderne… toate fac deliciul unui iubitor de istorie. Mă rog, nu le am eu prea mult cu arta aÅŸa că nu te aÅŸtepta la posturi detaliate despre stil, ani, epoci etc. Multor clădiri nici nu le ÅŸtiu numele, eu le iubesc în mod anonim. 😀

Astăzi vom vedea Sinagoga Mare Ortodoxă din Oradea situata pe strada Mihai Viteazu nr. 4.

Citire de pe tourist-informator.info:

A fost construită în anul 1890, după proiectul lui Knapp Ferencz în stil neomaoric. În anul 1908 în curtea acestei sinagogi s-a construit o a doua sinagogă, după proiectul lui Incze Lajos. Comunitatea evreiască din oraş fiind foarte puternică s-a remarcat şi prin acţiuni de caritate cum ar fi înfiinţarea primei organizaţii din oraş pentru ocrotirea copiilor şi a unei cantine rituale pentru săraci, ca să amintim doar două din mulţimea acţiunilor organizate la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. În pragul primului război mondial numărul evreilor din Oradea era 15155, reprezentînd 23.6% din populaţia oraşului.

Poze:

Sinagoga Ortodoxa Oradea

Inscrisuri evreiesti pe sinagoga ortodoxa oradea

Sinagoga Mare Ortodoxa Oradea

Sinagoga oradea

Pozele sunt realizate de Strop.

6 thoughts on “Cladiri frumoase din Oradea (I)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.