oradea corso toamna 2011

De ce avem nevoie de acceptul celor din jur?

  • E musai să faci nuntă cu strigături pentru că, nu-i aşa, ce-o să zică lumea?
  • Nu se cade să nu ai carnet de şofer la 20 de ani. Nu eşti bărbat adevărat.
  • Cum? Nu bei bere când ieşi în oraş? Te-ai pocăit?

Toate astea sunt doar câteva din “normele” impuse de societate, de noi.

De ce e necesar să ne supunem acestor norme? Sunt de acord cu decenţa în public, cu ordinea şi curăţenia, cu libertatea celui de lângă mine, dar de ce trebuie să ne supunem tuturor prostiilor care au căpătat sens de normă neoficială în ultimii ani?

Cunosc persoane care dacă nu fac totul după cum “se zice” se simt pierdute, dezorientate. “Cum să nu merg la nunta lui văru’ lu’ unchiu’ lu’ mătuşa? Păi, ce-o să zică? Şi ce dacă am schimbat 2 vorbe cu el în ultimii 20 de ani, e musai să merg pentru că aşa zice lumea”.

De ce facem multe lucruri doar pentru că aşa zice lumea?

Citesc “Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe, o carte excepţională. O citesc în engleză, să mai aprofundez oleacă limba. Chiar la început, când povesteşte de Harry, sclavul ce a inventat o maşinărie pentru care e pedepsit şi chinuit cu cele mai josnice munci, apare o chestiune interesantă:

“My master! and who made him my master? That’s what I think of – what right has he to me? […] I’ve learned it in spite of him; and now what right has he to make ma dray-horse of me? [..] Who made this man my master? That’s what I want to know!”

Aşa şi noi: cine sunt cei care stabilesc aceste norme şi de ce e musai să le respectăm?

8 thoughts on “De ce avem nevoie de acceptul celor din jur?

  1. Dan C

    @ghita – daca o gramada de insi se trezesc marginalizati de societate? ce se intampla cu ei? se sinucid toti unu cate unu sau dau de gandit celorlalti? strigaturile la nunti incep sa se rareasca iar la nunta nepotului nepotului cainelui nu prea se mai merge decat daca a fost si el la tine si invers ($$$). Carnet e necesar nu obligatoriu la 20 de ani iar sa nu bei o bere in oras inseamna ca ai ceva probleme cu capu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.