Mezzoforte – pentru pasionatii de muzica buna

Mezzoforte e o formaţie de funk-fusion formată în 1977 în Islanda. În această seară au cântat în Oradea, pentru prima dată şi pentru a doua oară în România.

Jóhann Ásmundsson (bass) a pus bazele formaţiei Mezzoforte la vârsta de 16 ani împreună cu Gunnlaugur Briem (Gulli) la tobe, deşi acesta nu arată mai bătrân de 35 de ani, şi Eythor Gunnarsson la pian.
Alături de cei trei veterani, Bruno Mueller ne-a încântat la chitară, Sebastian Studnitzky (unul dintre cei mai buni interpreţi la trompetă pe care Germania i-a dat) la trompetă şi clape, iar Oskar Gudjonsson la saxofon. Formaţia a cunoscut succesul internaţional în 1983 cu hit-ul Garden Party.

Cu zâmbetul pe buze, muzicanţii ne-au arătat ce înseamnă să simţi muzica fără să ai nevoie de prea multe cuvinte. Au păşit pe scenă, fără să ne adreseze vreun cuvânt şi au cântat vreme de 30 de minute până când ne-au adresat tradiţionalele urări de bun venit. Chiar dacă n-ar fi scos vreun cuvânt toată seara, nu cred că cineva s-ar fi supărat. Muzica formaţiei ţine loc de “Bun găsit”, “Bună seara” ori  “La revedere”. Mi-a plăcut la nebunie momentul lui Gulli, mai ales când a “bătut” bass-ul lui Asmundsson.

Adevărul e că nu am cuvinte să vă descriu senzaţiile trăite la concert. A fost frumos, aproape ca un vis. Islandezii au dovedit că sunt profesionişti. Efectiv au urcat pe scena sălii “Enescu-Bartok” din incinta Filarmonicii Oradea şi s-au apucat de “muncă”, fără să-şi acorde vreo jumate de oră instrumentele sau să irite audienţa cu urlete de adulaţie. Au reuşit să smulgă aplauzele publicului orădean, deloc uşor de mulţumit, venit în număr mare având în vedere slaba promovare a evenimentului. Formaţia a fost prezentată, cu tot cu bâlbe, de Lucian Cremeneanu.

Orădenii care au participat la concert n-au regretat banii daţi pe bilet. Mezzoforte a demonstrat că e compusă din oameni profesionişti care se comportă exemplar. Cel puţin pe scenă.

Update:

3 thoughts on “Mezzoforte – pentru pasionatii de muzica buna

 1. narcotik

  lilisor drag, nu doar ORADENII tai sunt oameni culti, care au auzit de mezzoforte… este o trupa legendara de jazz cu influente punk/rock…au venit oameni de pe o raza de 200 km numai ca sa-i asculte…chiar si din “satucul” de care ti-ai batut joc in septembrie, Marghita, au venit minim 20 persoane, cea mai tanara avand 16 ani…asa ca, renunta la ideile tale ca restul din jurul Oradei sunt prosti

  Reply
  1. lilisor Post author

   Dragul sau draga mea, dar niciodata nu am spus ca cei din jurul orasului Oradea (sau Oradiei, nu Oradei :P) sunt prosti.
   Si de Marghita nu mi-am batut joc ci am expus o parere sincera de om care v-a vizitat orasul pentru prima data. Ca nu v-a convenit si ati citit doar partile negative, e partea a doua.

   Bravo domnisoarei care apreciaza muzica celor de la Mezzoforte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.