Mezzoforte – pentru pasionatii de muzica buna

Mezzoforte e o formaţie de funk-fusion formată în 1977 în Islanda. În această seară au cântat în Oradea, pentru prima dată şi pentru a doua oară în România.

Jóhann Ásmundsson (bass) a pus bazele formaţiei Mezzoforte la vârsta de 16 ani împreună cu Gunnlaugur Briem (Gulli) la tobe, deşi acesta nu arată mai bătrân de 35 de ani, şi Eythor Gunnarsson la pian.
Alături de cei trei veterani, Bruno Mueller ne-a încântat la chitară, Sebastian Studnitzky (unul dintre cei mai buni interpreţi la trompetă pe care Germania i-a dat) la trompetă şi clape, iar Oskar Gudjonsson la saxofon. Formaţia a cunoscut succesul internaţional în 1983 cu hit-ul Garden Party.

Cu zâmbetul pe buze, muzicanÅ£ii ne-au arătat ce înseamnă să simÅ£i muzica fără să ai nevoie de prea multe cuvinte. Au păşit pe scenă, fără să ne adreseze vreun cuvânt ÅŸi au cântat vreme de 30 de minute până când ne-au adresat tradiÅ£ionalele urări de bun venit. Chiar dacă n-ar fi scos vreun cuvânt toată seara, nu cred că cineva s-ar fi supărat. Muzica formaÅ£iei Å£ine loc de “Bun găsit”, “Bună seara” ori  “La revedere”. Mi-a plăcut la nebunie momentul lui Gulli, mai ales când a “bătut” bass-ul lui Asmundsson.

Adevărul e că nu am cuvinte să vă descriu senzaÅ£iile trăite la concert. A fost frumos, aproape ca un vis. Islandezii au dovedit că sunt profesioniÅŸti. Efectiv au urcat pe scena sălii “Enescu-Bartok” din incinta Filarmonicii Oradea ÅŸi s-au apucat de “muncă”, fără să-ÅŸi acorde vreo jumate de oră instrumentele sau să irite audienÅ£a cu urlete de adulaÅ£ie. Au reuÅŸit să smulgă aplauzele publicului orădean, deloc uÅŸor de mulÅ£umit, venit în număr mare având în vedere slaba promovare a evenimentului. FormaÅ£ia a fost prezentată, cu tot cu bâlbe, de Lucian Cremeneanu.

Orădenii care au participat la concert n-au regretat banii daţi pe bilet. Mezzoforte a demonstrat că e compusă din oameni profesionişti care se comportă exemplar. Cel puţin pe scenă.

Update:

3 thoughts on “Mezzoforte – pentru pasionatii de muzica buna

  • lilisor drag, nu doar ORADENII tai sunt oameni culti, care au auzit de mezzoforte… este o trupa legendara de jazz cu influente punk/rock…au venit oameni de pe o raza de 200 km numai ca sa-i asculte…chiar si din “satucul” de care ti-ai batut joc in septembrie, Marghita, au venit minim 20 persoane, cea mai tanara avand 16 ani…asa ca, renunta la ideile tale ca restul din jurul Oradei sunt prosti

    • Dragul sau draga mea, dar niciodata nu am spus ca cei din jurul orasului Oradea (sau Oradiei, nu Oradei :P) sunt prosti.
      Si de Marghita nu mi-am batut joc ci am expus o parere sincera de om care v-a vizitat orasul pentru prima data. Ca nu v-a convenit si ati citit doar partile negative, e partea a doua.

      Bravo domnisoarei care apreciaza muzica celor de la Mezzoforte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.