[poze] Targul Mestesugarilor – Oradea – 18 iulie 2009

Ceramică. Lână. Costume tradiţionale româneşti. Preţuri mari. Muzică populară. Fraţii Petreuş. Înghesuială. Cazane de făcut ţuică. Tablouri superbe. Sculpturi din lemn. Icoane pictate pe scoarţă de copac. Folclor!

Aşa aş descrie, pe scurt, Târgul Meşteşugarilor din Oradea, ediţia a XVI-a. Comercianţi veniţi din toată ţara, dar şi din Ungaria, şi-au întins tarabele în Parcul Nicolae Bălcescu. Mi-au plăcut tare mult exponatele din lemn. Însă au fost prea puţine tarabe cu turtă dulce. Anul trecut au fost mai multe, parcă.

PreÅ£urile mi s-au părut cam … piperate. O ie albă, cu niÅŸte floricele micuÅ£e pe piept, costa 250 de lei. ÃŽntradevăr, nu cunosc preÅ£urile pieÅ£ei. TotuÅŸi 250 de lei parcă n-aÅŸ da pe o astfel de bluziţă. Mda, ÅŸtiu că sunt zgârcită. Doar trăiesc în Ardeal, nu?! 😀

Ah, ÅŸi mi-au plăcut FraÅ£ii PetreuÅŸ. E de apreciat că nu ÅŸi-au manelizat muzica. Chiar sună bine! Niciodată, până acum, nu i-am văzut “live”, doar la TV sau auzeam de ei din poveÅŸtile maică-mii. Sper să se păstreze la fel de … maramureÅŸeni.

Concluzia mea: folclorul nostru trebuie păstrat. Avem prea multe lucruri frumoase ÅŸi de nepreÅ£uit. Ar fi păcat să ne lepădăm de ele 🙂

Bun, las pozele să vorbească. Sunt multe, am selectat doar câteva pe care să le pun aici, restul le poţi vedea în galeria de pe picasa (adică, click pe poză pentru cele 108 imagini)

Cel mai mult mi-au plăcut moşnegii.

Simpatica doamna/domniÅŸoara.  Åži îi stă bine în costumul popular românesc 😀

Cerere mare pentru ouăle astea. Se vindeau ca pâinea caldă.

MorăriÅ£a cu fuiorul, Å£ac-Å£ac-Å£ac, ÅŸi furiorul … nu mai ÅŸtiu versurile. Dar ÅŸtiu că era o melodie ce-o cântam mereu în copilărie.

Stand cu instrumente muzicale. Unul dintre puţinele astfel de standuri. Au predominat cele cu oale şi haine.

Mi-a plăcut mult cum a fost lucrată. Da, e icoană pictată pe scoarţă de copac

Beheeeee!! FireÅŸte, oaia neagră în fruntea turmei! 😀

Am cazanul meu! Åži sunt fericit! Băutura curge gârlă ÅŸi mă simt tare împlinit … (Desperado – Am cazanul meu)

3 thoughts on “[poze] Targul Mestesugarilor – Oradea – 18 iulie 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.