Se inchid localurile, ce ne facem?

Cam asta a fost întrebarea ce a stat pe buzele tinerilor orădeni când au aflat că se pregăteÅŸte o lege prin care localurile orădene vor avea de respectat un “program de bebeluÅŸ”. Treaba stă în felul următor:  în timpul săptămânii localurile situate în zone locuite vor fi deschise până la ora 22 iar în weekend până la 23. ÃŽn teorie, proiectul e bun. ÃŽn practică, apar probleme.

Trebuie delimitate zonele unde există localuri care deranjează liniştea publică. În speţă acele localuri situate la parterul blocurilor, la subsolul caselor etc, care deranjează liniştea locuitorilor.

De ce spun asta? Nici mie nu mi-ar conveni să stau într-un bloc unde, seară de seară, se ţin petreceri la parter. Odată ce au dat de alcool, oamenii devin animale. Iar multe cluburi şi localuri orădene nu sunt izolate fonic aşa cum ar trebui.

Să fim serioşi, e foarte uşor să deschizi un bar sau o crâşmă. Orice tâmpit cu bani în buzunar poate deschide un bar într-un apartament, la parterul unui bloc.

Dacă toate cluburile ar fi izolate fonic, lucrurile ar fi mai simple. N-am bai dacă la parterul blocului se află un club atâta vreme cât nu mă deranjează cu zgomotul muzicii sau al clienţilor. Dar câţi patroni de localuri investesc în izolare fonică de calitate? Majoritatea nu respectă nici măcar delimitarea spaţiilor de fumători de cele pentru nefumători.

Românul a găsit o modalitate uşoară de a face bani fără investiţii prea mari. Ori, adevăraţii oameni de afaceri ştiu că nu poţi face afaceri fără a investi în business.

Nu spun că legea e bună sau ba, are mici hibe dar per total, ar trebui să reglementeze situaţia aşa ziselor localuri de cartier care deranjează locuitorii din zonă. Dacă nu-ţi permiţi o izolare fonică solidă, pentru ce mai deschizi bar?

Am oroare de localurile unde tai cu sabia fumul de ţigară.  Sau cele unde muzica e atât de tare încât nu-l aud pe cel de lângă mine. Prefer să stau acasă, în pat, să beau bere la doză şi să mănânc măsline cu brânză decât să mă înghesui într-un local supra-aglomerat, unde muzica urlă de trebuie să foloseşti limbajul semnelor pentru a comunica iar ochii lăcrimează şi ustură de la atâta fum de ţigară. În vechiul sediu Blue Monday mi-era groază să merg. Muzica era beton, atmosfera super mişto dar fumul de ţigară mă teroriza!

Priviţi reglementarea asta şi din alte unghiuri. Priviţi-o şi ca o modalitate de a restabili nişte reguli demult uitate şi încălcate fără frică.

10 thoughts on “Se inchid localurile, ce ne facem?

  • De acord cu cele spuse. Cel mai mult ma deranjeaza si pe mine fumul de tigara. Am fost fumator moderat cativa ani. De vreo doi ani am abandonat obiceiul, insa mi-e ciuda ca daca vreau sa ies undeva, in 90 la suta din cazuri trebuie sa tolerez fumul. Nu mai vorbesc ce tre sa-mi tin hainele pe balcon 3 zile, sa iasa mirosul din ele. Din pacate, climatul este favorabil fumatorilor. Ei frecventeaza cel mai mult barurile si localurile… “la o tigara”, si ei “aduc banii”, iar patronii respecta dictonul “clientul nostru, stapanul nostru.” Deci o parte din vina o purtam si noi, clientii. Totusi, n-ar strica ca patronii sa fie “politically correct” si sa tina cont si de minoritatea nefumatorilor. Din pacate, in Oradea nu sunt decat o minoritate de localuri care respecta acest lucru.

  • Deunazi treceam prin Rogerius, pe langa Danessa (care din cate stiu eu e un fel de cofetarie-patiserie… sau e si bar?) Pe usa, scria mare si frumos “in acest local se fumeaza”… in traducere libera, ” ne doare undeva de eventualii nefumatori care ar vrea sa intre aici la o prajitura, un suc sau chiar o bere… nu amenajam afumatoare special pentru fumatori, asa ca nefumatorii sa faca bine sa mearga altundeva…)
    Si eu ca nefumator inrait ma simt discriminat, dar deh… mai uit si eu ca traiesc in Romanica…

  • E greu cu fumul asta din localuri si de pe strada… noi respectam fumatorii si nu le spunem sa isi bage tigarile in diferite orificii ale corpului, iar ei ne respecta sufland tot fumul catre noi.
    Ca nefumator si consumator ocazional de alcool, as fi de acord sa interzica si fumatul si consumul de alcool in toate spatiile publice. Vrei sa te distrugi, fa-o acasa.

    Cat despre orele de somn, poate cu noua reglementare se va diminua pitziponcaria din randul adolescentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.