The Vampire Diaries – The Awakening (Trezirea)

Mai mulți cititori, fani ai serialului The Vampire Diaries, mi-au atras atenția asupra cărților scrise de L.J. Smith prin 1991. După lupte seculare ce au durat câteva săptămâni, am intrat în posesia acestora.

Mulți comentatori de la postul meu legat de The Vampire Diaries n-au înțeles faptul că, pentru mine, serialul e prost! La fel ca și adaptarea cinematografiă după Amurg. Știu, nu e nici o surpriză în asta, de cele mai multe ori cartea bate filmul! Însă copiii fascinați de romanticul Edward nu pot înțelege asta. Ei au un chip pe care îl pot atribui unui personaj ce iese în evidență în lumea neagră și crudă a ”vampirilor”. Măcar de-ar fi reali…

The Awakening, sau Trezirea, e cartea ce a stat la baza Twilight! Nu e nici un dubiu în asta. Stephenie a copiat aproape tot firul epic din cartea asta, adăugându-i umorul aparte și multe descrieri ce reușesc să farmece un cititor.

Probabil cărțile lui L.J nu au fost atât de cunoscute pentru că stilul său e ceva mai telegrafic. Îi lipsesc adjectivele, atributele și descrierile ample. Plus că nu au pic de haz evenimentele descrise, nu sunt situații amuzante.  Cărțile lui Meyer, deși mai greu de tradus și adaptat la orice limbă tocmai pentru că abundă în descrieri, adjective și atribute, ascund pilde, promovează bunătatea ce se ascunde în om și binele care învinge răul în orice situație. Sunt cărți ușurele, dar fără vreo valoare literară.

Mai jos ai un rezumat, într-o oarecare comparație cu opera lui Stephenie Meyer.

Înainte de a citi mai jos, dă-i play la melodia lui Andy Williams:


andy williams-love story ( where do i begin)
Asculta mai multe audio Muzica

Spre deosebire de Bella Swan din Twilight, Elena Gilbert, eroina noastră, e blondă, slăbuță și cea mai populară fată din școală. După ce petrece vacanța de vară pe coasta franceză, domnița noastră nu prea are chef de revenit la școală. Totuși se pregătește de cursuri, își sărută surioara, Margaret, de doar 4 anișori și ignoră insistențele mătușii Judith de a lua micul dejun. La ieșirea din casă ceva îi spune că răul o urmărește.

O cioară mare și urâtă, cocoțată în pomul din fața casei, se uită la ea. Pasărea are niște ochi ciudați, aproape umani.

Elena ajunge la școală, bârfește în curtea școlii cu prietenele și dintr-o dată îl vede.  E EL, misteriosul cu geacă neagră de piele!! Pfu, John Travolta ar fi fost gelos!

Fetele îl urmăresc până în biroul secretarei unde, asemenea lui Edward Cullen, încearcă să o convingă pe bătrâna femeie să facă ceva. Stefan Salvadore, căci acesta este numele eroului, dat de L.J Smith, reușește să o ”persuadeze” pe tanti secretară în a-l înscrie la cursurile din Fall’s Church (un orășel micuț unde, surpriză!, vremea e aproape mereu urâtă).

Bun. Stefan e descris drept un tânăr de statură medie, cu părul răvășit însă negru ca noaptea, atletic, cu o structură androgină a feței. E lesne de înțeles că poate citi mințile tuturor celor din jur, ba chiar nu e o surpriză faptul că mintea ei, a Elenei, iese în evidență dintre toate celelalte. Se simte atras de ea, dar nu pentru sângele ei fierbinte ci … pentru că îi amintește de o iubire pierdută acum 500 de ani, Katherine.

Ca să nu simtă nevoia de a o suge (hei, vorbim de vampiri, nu te mira de expresie!) o ignoră la școală dar o observă în tăcere.  Fata, supărată foc pe faptul că ingratul a îndrăznit să nu-i pice la picioare, fuge în cimitir, la mormintele părinților săi care au murit în urmă cu 3 ani, pentru a plânge nițel .

After all, what was more important than boys? They were the mark of how popular you were, of how beautiful you were. And they could be useful for all sorts of things. Sometimes they were exciting, but usually that didn’t last long. Sometimes they were creeps from the beginning.

Acolo o găsesc prietenele ei bune, Bonnie (clarvăzătoare, cu strămoși druizi) și Meredith. Fetele sunt mai apoi atacate de „ceva„. Deși avea un prieten, Matt – un băiat sărac dar deștept și atletic – Elena vrea altceva, ceva romantic, nebunesc, ieșit din comun. Pe Matt îl iubește ca pe un frate, deși săracul suspină din greu după ea.

Îl părăsește pe Matt pentru a urni un plan menit a-l cuceri pe vampir. Aici aflăm de rivalitatea dintre 2 fete: Elena și Caroline, însă  e ceva mai accentuată față de cea dintre Laura și Bella Swan.

Cei doi protagoniști, Elena și Stefan, s-au întâlnit la un curs, evident. El simțea că înnebunește dacă-i mai simte prezența și rezonanța minții ei, ea nu înțelege de ce tipul o respinge. Ca-n Twilight 😀

Urmează dansul anual al liceului, elevii se îmbată,  ea e încoronată Prințesa Balului și, de ciudă că EL nu i-a căzut în brațe, se combină cu primul ce-i iese în cale. Asa reușește vampirul vostru să o salveze din mâinile lui Taylor, un coleg de liceu care  o duce în cimitir și încearcă să o violeze. Stefan îl bate măr, fata scapă și cei doi se sărută. Ooooooooo…. ce glețos!

Normal că eroul nostru nu-și dă seama că poate sunt alți vampiri prin preajmă care atacă și omoară oameni. Își face procese de conștiință că poate el a atacat oamenii într-un moment de slăbiciune (chiar, cum poate o ființă fără suflet să aibă conștiință?!) și vrea să plece de lângă Elena, să nu o rănească. Însă fata descoperă de existența celuilalt nemuritor printre ei, Damon, fratele vampirașului principal. Normal că Damon e fratele rău, care se hrănește cu sânge uman. Ah, da, Stefan bea doar sângele animalelor. Și cioara e de fapt fratele cel rău care se poate transforma în diverse forme.

Povestea este spusă de povestitor, singurele momente în care văd evenimentele prin ochii eroilor sunt citările din jurnalul personal al tinerei. În a doua carte, The Struggle, Elena îl crede mort pe Stefan, pleacă în căutarea lui și încearcă să-l țină departe pe Damon de ea și de cei dragi ei.

Ambele eroine au nume asemănătoare, Elena-Bella, provin din familii destrămate, sunt prinse între 2 relații, se îndrăgostesc de vampirul care suge doar sângele animalelor și care suferă în tăcere.

Cartea e drăguță, cam seacă, are doar vreo 100 de pagini, spre deosebire de cele peste 300 ale Twilight, însă nu e de mirare că n-a ajuns un best-seller.

33 thoughts on “The Vampire Diaries – The Awakening (Trezirea)

 1. Pingback: The Vampire Diaries, sau de ce filmele cu vampiri sunt proaste | Lilisor.net: blog personal feminin

 2. Pingback: Scurte de seara « Dosarele Pix Revealed

  1. M

   auzi chiar nu.mi place ca ai facut o comparatie intre cacatul de Twilight si THE VAMPIRE DIARIES.
   Bai sa fim seriosi..si sa.ti spun ceva..JURNALELE VAMPIRILOR AU APARUT PRIMA DATA MAI DEVREME DECAT TWILIGHT.PRIN 1990.
   asa ca S.Mayer s.a luat dupa L.J.SMITH
   so honey te.ai inselat desteptaCIUNA PAMANTUlui

 3. Pingback: The Vampire Diaries - The Struggle | Lilisor.net: blog personal feminin

 4. Pingback: The Vampire Diaries ramane Diareea Vampirica! | Lilisor.net: blog personal feminin

 5. Rocsi

  buna!
  am vazut primele episoade din vampire diaries sh mi’a atras atentia.
  As vrea sa citesc cartile, deoarece in 99% din cauri cartile sunt de mii de ori mai bune decat filmele…
  daca le are cineva in format electronic va rog frumos sa mi le dati sh mie…
  id: rocsi_mm

  Reply
 6. laura

  buna, am vazut toate filmele twilight si am citit si toate cartile , de ceva timp am inceput sa ma uita la serialul the vampires diaries si as vrea sa citesc cartile, daca le aveti credeti ca mi le puteti trimite? id: [email protected]

  Reply
  1. Mihai

   cartile le poti gasi si in carrefour/metro/real/auchan si nu costa exorbitant de mult…sau poti face comanda la nemira pe site…au niste reduceri misto in perioada asta.Eu mi-am luat 2 carti de la ei.

 7. alina

  are careva cartile in format electronic? sau stiti macar un site unde pot gasi cartile? (mentionez ca textul sa fie in romana) Multumesc

  Reply
 8. lucik

  hello!!!!cn va tot credeti sa spuneti ca stephenie meyer a copiat o carte si altaadik trezitiva oameni buni stephenie e o scriitoare ca toti ceilalti scriitori….adik fiecare scriitor are o muza fie ca e carte fie ca e o intamplare reala fie ca e o intamplare fictiva fie ca e un mit sau orice ar fi…..ideea e k toti au o muza asta a fost muza lui stephenie nu mai comentati atat la adresa ei….si ce dak nu a avut best-seller vati gandit in special u care ai scris somentariul k nu toata lumea isi permite pretul iar cei care sil permit citesc cartea in cateva zile pt k le place foarte mult…….asa k incercati sa nu mai comparati si sa va bucurati de toate cartile in egala masura si stii ceva si eu am citit cartile ”the vampire diaries” si nu e nimic de capul lor…..adik e prima data knd un film imi place mai mult decat o carte……

  Reply
 9. AdynA

  nam citit cartea dar nu cred k poate fi o aja mare diferenta intre carte si film…ori thu inkurki personajele si intamplarile ori sunt chiar deplasate ceele 2 😮

  Reply
 10. claudia

  as vrea si eu cartile in romana,format pdf,jurnalele vampirilor,va rog Le-am citit in engleza si as vrea sa le am si in romana [email protected] Daca le vrea cineva in engleza doar spune-ti

  Reply
 11. eu

  1.Elena nu are nicio sora , are un frate cam de varsta ei .
  2. nu isi petrece nicio vacanta pe coasta franceza
  3.nu are nicio matusa pe nume margaret
  4. in acel oras mai mereu e frumos si cald afara
  5. stefan nu poate citi mintile oamenilor din jur , deci nici pe a elenei
  6.elena nu era “supărată foc pe faptul că ingratul a îndrăznit să nu-i pice la picioare”.
  7.parintii elenei nu au murit in urma cu 3 ani . au murit in ura cu 4 luni
  8. elena nu plange la mormanul parintilor ei , ea scrie in jurnal
  9. bonnie nu o gaseste pe elena in cimitir ,pt ca nu se duce acolo
  10 . de unde ai scos-o si pe meredith ??? …???
  11. elena nu mai era cu matt . se despartisera de cv vreme
  12. elena si stefan pt prima oara au dat nas in nas pe holul scolii. apoi el a fost cel care a aparut in cimitir .
  13. el nu o respinge , ba chiar flirteaza cu ea
  14.NU urmează dansul anual al liceului,unde elevii se îmbată, ea e încoronată Prințesa Balului și, de ciudă că EL nu i-a căzut în brațe, se combină cu primul ce-i iese în cale. Asa reușește vampirul vostru să o salveze din mâinile lui Taylor, un coleg de liceu care o duce în cimitir și încearcă să o violeze.NU SE INTAMPLA NIMIC DIN ASTEA…
  15.taylor nu vrea sa o violeze pe elena , el e indragostit de Vicky , sora lui matt
  16. cioara nu e damon, dar e trimisa de el
  17….. sa mor daca nu m-am plictisit sa nu scriu
  P.S. Ai vazut si tu macar un episod inainte ?? Sau cartea difera atat de mult de serial ?? Totusi nu prea cred !! App. daca te iei dupa carte si chiar difera ATAT de mult nu poti sa zici ca actiunea se desfasuara ‘ca in Twilight’ pt ca VD a aparut in 1991 si twilight prin 2008 (sau mai devreme) …
  DECI …. :-q

  Reply
  1. bikki

   hellow fataa! tu chiar nu stii sa citesti?! e vorba despre cartee! deci :-q ..oricum, felicitari ptr. articol. si eu am citit cartea <3.

  1. lilisor Post author

   Inainte de a pune intrebari stupide, fa bine si citeste cu atentie postul. Incepe cu titlul spre exemplu …
   Toate cele de mai sus apar in carte 🙂 In carte are o surioara, nu un frate, Stefan poate citi minti, Taylor aproape ca o violeaza in cimitir etc.

   Mersi de vizita 🙂

 12. tina

  are si nu are dreptate EU in legatura cu ce a postat dar chiar si asa as vrea sa o citesc si eu si de altfel si celalalte volume unde le pot citi ms anticipat

  Reply
 13. oana

  Imi trebuie si mie cartile daca te implor mi le trim prin e-mail …Daca le-ai trimis si ccelorlalti..
  Ptr ca pe site nu sunt toate ..Ms:)..

  Reply
 14. geo

  PENTRU “EU in MAY 15 2010″TE ROG CARTILE NU AU FOST SCRISE IN 1991…iti dai seama ca acest an este doar de funkie…de exemplu si twilith ar fi putut fi scris in 1963…eu am citit toate volumele twilith si toate volumele the vampire diaries(cu exceptia celui deal 6 lea pt ca nu a aparut) si acum citesc MIDNIGHT SUN de Stepheny Meyer….si sunt suuuuuper faine cartile…plus daca nu sti cei aia o carte cu muuuulta fictiune normal ca nuti dai seama ca anul poate fii scris doar asa..plus daca ar fi fost scrise in 1991 ar fi fost publicate cand mam nascut eu…deci nu sar mai fi gasit acum…peace out everione…P.S cititi cartile sunt fooooooarte diferite de seriale si muuuuult mai faine..aveti incredere…nu citesc de ieri…cu drag GEORGIANA.

  Reply
 15. Pingback: The Vampire Diaries ramane Diareea Vampirica! | Lilisor.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.