Acum 4 ani am citit ‘Memoriile unei gheiÅŸe’, de Arthur Golden, o carte care m-a făcut să caut tot mai multe informaÅ£ii despre Japonia ÅŸi cultura japoneză. Cartea lui Mineko Iwasaki nu e atât de dramatică precum nuvela lui Arthur Golden, ci mai degrabă aduce un plus de romantism ÅŸi claritate asupra termenului ÅŸi vieÅ£ii de gheişă.
Autorul american s-a inspirat, pentru a scrie despre Sayuri (presupusa gheişă vestită din Kyoto), din povestea lui Yuriko, o tânără care a avut o copilărie zbuciumată. Tatăl său avea afaceri în industria peÅŸtelui, mama sa murise la scurt timp dupa naÅŸterea fetiÅ£ei iar, pentru a face faţă situaÅ£iei financiare precare din timpul războiului, Yuriko a fost plasată în grija diverselor rude, ulterior ajungând o geiko de succes. Mineko nu intră în detalii despre chinurile prin care a trecut prietena sa, însă e limpede că Golden s-a inspirat din această întâmplare, sunt prea multe asemănări. ‘Adevărata viaţă de gheişă’ lămureÅŸte câteva aspecte eronate din cartea ‘Memoriile unei gheiÅŸe’.
Gheişă, mizuage şi artele japoneze
Contrar celor prezentate de Golden, ‘mizuage‘ nu reprezintă licitaÅ£ia pentru virginitatea gheiÅŸei, ci reprezintă un stadiu de trecere de la maiko la maturitate. Practic, în cadrul mizuage se taie o parte din părul adolescentei care se pregăteÅŸte să devină geiko.
Dar să-ţi povestesc pe scurt câteva lucruri despre această carte. Practic, Mineko Iwasaki ne povesteşte viaţa sa, de la 2 ani până în anul 2000, când şi-a publicat memoriile. Asemenea unei doamne, autoarea îşi destăinuie cititorului doar amintirile frumoase, trecând foarte sumar peste cele nefericite, descriind diplomat legătura sa cu Toshio, bărbatul însurat căruia i-a fost amantă vreme de 5 ani. Nici măcar ozashiki (petrecerile din casele de ceai) la care a participat alături de persoane importante din politica naţională sau internaţională, nu le descrie aşa cum probabil au avut loc, fiind extrem de atentă să nu distrugă imaginea vreunei personalităţi. Doar pe regina Elisabeta a Marii Britanii o descrie drept o femeie geloasă şi foarte nepoliticoasă pentru că, deşi i-au fost oferite cele mai bune prepatate, refuză să mănânce când este invitată la masă. În plus, nu oricine i se putea adresa reginei, motiv pentru care Mineko se simte stânjenită.
‘Adevărata viaţă de gheişă‘ ÅŸi ‘Memoriile unei gheiÅŸe‘ sunt două cărÅ£i care descriu în mod diferit viaÅ£a acestor femei. Dacă Arthur Golden a pus accent pe relaÅ£ii ÅŸi sexualitate, ei bine, Mineko Iwasaki descrie arta din spatele acestei ‘meserii’, tradiÅ£iile japoneze care par să dispară încetul cu încetul din pricina unei societăţi tot mai închise ÅŸi deloc dispuse să evolueze din Gion Kobu. ÃŽn plus, americanul a îmbinat tradiÅ£iile unei gheiÅŸe cu cele ale unei oiran ÅŸi tayu (curtezanele, prostituatele de lux).
Dacă eşti fascinată de cultura societăţii japoneze, e o carte pe care trebuie să o citeşti. Chiar dacă e subiectivă, printre rânduri vei afla multe lucruri interesante despre arta şi tradiţia care trebuie respectate de fiecare gheişă!