Ce-ai face dacă…

Ai câştiga potul cel mare la loto şi peste 2 săptămâni ai afla că mai ai 6-8 luni de viaţă. Ce ai face?

Primul lucru ar fi să-mi dau demisia, mi-aÅŸ face un bagaj cu chiloÅ£i ÅŸi ÅŸosete ÅŸi aÅŸ zburda fericită spre pajiÅŸti mai … colorate, undeva prin Mauritius sau Insulele Canare. 😀

Apoi aş face tot ce nu am făcut până acum (bre, nu te gândi la prostii!): aş zbura cu parapanta, aş sări cu paraşuta, aş săruta o femeie (depinde ce femeie!), aş merge la măcar un concert al cât mai multor artişti şi formaţii preferate, aş conduce un Mini Cooper, o broscuţă VW şi un Volvo C30, aş face sex într-o toaletă din avion, aş înota cu delfini, ba chiar cu rechini, l-aş săruta pe tipul ăla care m-a fermecat în liceu şi pe care n-am apucat niciodată să-l invit în oraş de proastă ce-am fost!

Aş mânca melci, caracatiţe, furnici cu miere, broaşte (gătite!), aş mângâia un şarpe (dar numai dacă e sătul şi n-are colţi), l-aş suna pe Johnny Depp să-i spun că îl ador, aş urca pe munte şi apoi aş traversa Sahara, l-aş ţuca pe Robbie Williams (chiar dacă mi se pare un bărbat urât!), l-aş hărţui pe Robert Pattinson şi i-aş spune că joacă precum o scândură, păcat că are un zâmbet drăguţ, i-aş face o propunere indecentă lui Orlando Bloom şi aş sta la poveşti cu Monica Bellucci, cea mai frumoasă femeie din lume.

Åži câte ÅŸi mai câte aÅŸ face … Dar de fapt, de ce spun că aÅŸ face când am o viaţă înainte să tot fac prostioare?! Desigur, în limita decenÅ£ei impusă de normele societăţii în care trăim.

53 thoughts on “Ce-ai face dacă…

 • Cred ca e mai bine sa nu stii cat mai ai de trait.Orice ai face, exista marele risc ca disperarea in inconstient sa te urmareasca la tot pasul, mai mult sau mai putin (voices: la naiba mai am atata timp de trait, bla, bla) 🙂 Cand e sa fie, SA FIE, dar nu, nu vreau sa stiu!Si pentru ca nu stiu, vreau sa traiesc fiecare clipa din viata cu daruind si bucurandu-ma de ceea ce ma inconjoara si am capacitatea de a face 🙂

  • Åžtii, sunt unii oameni care numai când sunt pe ultima sută de metri realizează importanÅ£a vieÅ£ii. Sunt persoane care numai sub presiunea timpului reuÅŸesc să facă ceva notabil în viaţă. Desigur, nu e cazul meu. Eu în fiecare zi fac vreo prostie, dar mai ales spun prostii 😀

 • Intr-o singura fraza: ai face tot ce n’ai facut!

  Personal as incerca sa calatoresc pe intreaga planeta, sa stiu ca am vazut tot ce era de vazut 😉 … cat despre celebritati, sincer, nu m’ar interesa in mod special, indiferent de ce ar fi facut in viata, nu reprezinta inters pentru mine decat daca ar descoperi calatoria in timp. De ce ? Pai daca ar exista asa ceva, in cele 6-8 luni ramase as putea sa calatoresc nu doar in spatiul fizic ci si in timp, as dori sa stiu ce este peste 10 ani, peste 30, peste 100, peste 1000 … in fiecare zi as calatori cel putin 100 de ani in avans 😉

  ah, si numai inainte in timp, inapoi nu mi-as dori, pentru ca nu-mi place sa regret cele intamplate, ce a fost a fost.

  Si la urma urmei, stii de fapt de ce mi-as dori sa cunosc acea persoana care ar fi descoperit calatoria in timp ? Pentru ca intr-un final sunt dator sa-i multumesc ca mi-a salvat viata si in loc de 6-8 luni mi-a oferit eternitatea.

  Adica peste 1000 de ani, cu siguranta ca orice boala as avea, ea ar fi vindecabila cu o singura pastila 🙂

  • AÅŸ face tot ce n-am făcut ÅŸi nu cred că voi face vreodată. Come on, doar nu crezi că Monica Bellucci ar sta la poveÅŸti cu o oarecare blondă din Oradea, România?!
   N-am specificat nicăieri de vreo boală. Să spunem că ai avut un flash forward şi ai descoperit că vei muri peste 8 luni de zile.
   Orice fiinţă umană e trecătoare, de ce să mă încăpăţânez să fiu nemuritoare? Pentru ce? Eventual m-aÅŸ consola cu gândul că m-aÅŸ reîncarna într-o altă fiinţă, chiar un animal. Asta da, aÅŸ accepta. Dar nemurirea, eternitatea nu sunt pentru mine. Nu am nimic de oferit eternităţii…

  • “ai afla că mai ai 6-8 luni de viaţă”
   stai oleaca, intradevara , nu ai afirmat, dar nici nu ai infirmat. In concluzie, ceea ce nu este explicit se poate considera adevarat.

   Primul argument: Cum biologic, moartea nu are alte cauze decat naturale, exceptand soarta potrivnica: ai cazut intr’un vis urat si ti-ai rupt gatul, concluzia primara la “problema” ta se traduce ca “este o boala mortala, incurabila”.

   Un al 2-lea argument ca este vorba de o boala , are fi incertitudinea timpului reamas pana la moarte, nu este o data fixa, ci o estimare, foarte asemanator cu ceea ce ti-ar spune doctorul: mai ai de trait 6 luni, cu noroc 8 !

   Un al 3-lea argument: deocamdata nu a venit nimeni din viitor sa ne spuna cu precizie data moartii si/sau cauza. Viitorul poate fi previzibil da nu cert.

   So, eu am gandit foarte logic, daca tu sau altii au inteles altceva din afirmatia ta, inseamna ca eu nu am loc aici, adica logica nu’si are loc la lilisor si in consecinta nici eu 😉

   “Să spunem că ai avut un flash forward”

   De ce nu spui pe romaneste: “am avut o premonitie”, sa inteleaga tot omul ca sa nu mai interpreteze, dar ce premonitie ti-ar spune cu incertitudinte data mortii 🙂 ?

   Si spui ca nu ai de oferit nimic eternitatii, inseamna ca te simti fara valoare, ceea ce nu cred ca este adevarat. Sa presupunem ca peste 1000 de ani, omenirea va fi capabila sa’si transpuna intreaga fiinta din lumea reala intr-o lume cuantica, adica dincolo de lumea fizica, mai pe intelesul tau: intr’o lume omniprezenta si atotstiutoare, unde timpul si spatiul nu mai au notiunea curenta, locul unde toti sunt unul si unul este pentru toti, constiinta si informatia nu mai este a individului ci a tuturor, unde corpul fizic nu mai exista, CE AI FACE ?

   Ai accepta sa mori fara sa faci parte din imparatia lui “Dumnezeu” ? Pentru ca aceea va fi imparatia luo, locul unde timpul si spatiul nu mai exista, unde totul este posibil.

 • Cred că întrebarea ta e o problemă filozofică mai complexă. Parerea mea e că nu prea contează ce vei face din moment ce È™tii că mai ai atât de puÈ›in, vreau să zic că nu contează ce vei face pt tine, toate acele plăceri pe care le-ai enumerat. La ce bun toate aceste plăceri?

  Și atunci, întrebarea mai gravă la care se ajunge, fiindcă tot murim odată, la ce bun toate acestea, la ce bun plăcerile șamd, pt că tot mori?

  Eu cred că dacă aș fi în scenariul tău aș încerca să las ceva în urma mea, ceva bun și folositor cuiva sau unui grup de oameni care ar putea face ceva bun cu banii ăia. Eu poate m-aș duce să vizitez ceva oraș frumos pe care mi-l doresc să-l văd.

  Una din convingerile mele e că rostul omului, trăind în societate, e să aducă plus valoare societății, lăsând ceva în urma lui, sau măcar trebuie să încerce. Sigur, nu toți pot face asta, și atunci pt omul obișnuit, ajunge să lase copiilor ceva ca să poată porni în viață de pe o altă treaptă și să aibe o șansă mai bună decât părintele.

  • ÃŽÅ£i dai seama ce roman miÅŸto ar ieÅŸi din aventurile unui muribund? Eh, este că la asta nu te-ai gândit?
   Io n-am copii, sunt o scorpie şi nici nu sunt prea populară, deci probabil că pieirea mea n-ar aduce prea multă jale.
   De asta cred că mi-aÅŸ trăi ultimele luni în cel mai nebun mod cu putinţă. Dacă tot mor, măcar să-ÅŸi amintească cineva de nebuna care a sfidat moartea ÅŸi ÅŸi-a făcut de cap 😀
   Desigur că aÅŸ Å£ine un jurnal cu toate aventurile …

 • Ai zburda fericită? Știind că în curînd vei muri?

  Nu cred. 🙂

  Dacă ai zburda fericită, înseamnă că PÎNĂ ATUNCI ai fost fericită.

  Și, dacă ai fost fericită, ce sens ar mai avea să faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut? DEJA erai fericită! Deci nu ar avea sens… zburdarea!

  Cu peste 20 de ani în urmă, un frate al meu povestea ceva, dintr-o carte, dintr-un film, nu mai știu.

  Dar era vorba de un personaj (liniștit, parcă) căruia cîțiva prieteni obișnuiau să îi încredințeze secretele lor.

  Omului i s-a spus că mai are cîteva luni de trăit. Și ce s-a gîndit să facă? S-a dus la prieteni È™i i-a pus să-È™i îndrepte greÈ™elile, despre care el È™tia. 🙂

  După care a aflat că fusese o încurcătură a fiÈ™ei analizelor cu fiÈ™a altcuiva. 🙂

  Este un film interesat, cu Jack Nicholson și Morgan Freeman, pe tema asta: Ultimele dorinți. Film de-ăsta americănos, dar oamenii din lumea asta sînt, de fapt, mult mai diferiți în reacții.

  Acum vreo 16 ani am fost gazat la o mină din Valea Jiului. Cunosc bine sentimentul de a nu vrea să mori. 🙂

  Cred că evenimentul a avut un impact asupra modului în care privesc viața și lumea.

  O replică aproximativă dintr-un film: “ViaÈ›a e dată ca să o trăieÈ™ti, nu ca să fii ocupat să-È›i cîștigi traiul.”

  Există o evidentă preocupare exagerată a oamenilor pentru a-și cîștiga traiul.

  Și apoi să-l cheltuiască. 🙂

  Mi-am adus aminte de un alt film: Viața ca o casă, cu Kevin Kline. Un bolnav de cancer încearcă să-şi rezolve greşelile trecutului, cerîndu-i fiului său să-l ajute la construirea unei noi case.

  E greu de spus ce am face în ultimele luni de viață.

  Depinde de istoria personală de pînă atunci. Ce ar face Sting? Ce ar face Cristian Țopescu? Ce ar face James Cameron?

  Depinde de principiile de viață pe care le are fiecare.

  Depinde de numărul și de calitatea relațiilor.

  Depinde de maturitatea interioară pe care am acumulat-o în viață, pregătindu-se pentru… moarte.

  Totuși, cred că un aspect s-ar putea să apară în viața oricui sau aproape a oricui: modul în care privește Timpul.

  Unii s-ar vor relaționa la Timp mai dinamic, alții, dimpotrivă, mai reflexiv.

  Mă îndoiesc că ar fi mulți care s-ar comporta cotidian ca și în zilele de pînă la aflarea veștii.

  Cădere liberă, film cu Michael Douglas – excelent pentru reliefarea modului în care Timpul devine mai dens, iar viaÈ›a personajului se rostogoleÈ™te spre final.

  Voia doar să-È™i vadă fetiÈ›a (care era la soÈ›ia de care divorÈ›ase) È™i să îi dea un cadou de ziua ei…

  • Poate când afli că timpul e prea scurt, vei vedea viaÅ£a cu alÅ£i ochi, vei lăsa la o parte frustrările ÅŸi vei privi doar partea plină a paharului. De aceea se spune că sunt oameni care-ÅŸi trăiesc viaÅ£a de parcă ÅŸi-ar trăi ultima zi. Probabil asta e factorul care-i motivează să se bucure de cele mai mici detalii frumoase ale vieÅ£ii.

 • Ador optimismul tău! 6-8 luni?

  IaÅ£cu dac-ar cîştiga potul cel mare la loto, s-ar baga într-o virgină văgăună, convins că ÅŸ’acolo Ogica & SPP-iÅŸtii lu’ peÅŸte l-ar gasi în cel mult o saptămîna, ajutîndu-l sa învinga patima de a mai juca 6/49. Prin deces, desigur.

  • Nu câştigatul la loto e factorul declanÅŸator ci vestea că mai ai 8 luni de trăit. Potul la loto face parte din ironia sorÅ£ii. Sunt oameni care toată viaÅ£a speră să câştige potul ÅŸi când reuÅŸesc, mor la scurt timp.

 • buna intrebare 13 zile as face ce nam facut toata viata si in a 14 zi las impusca pe base si boc.dar daca pintro minune nas mai muri.ce ma fac dupa ori cum numai cnteaza as ramane in istore sper

 • Adriana, recitesc naucit comentariul tau si nu pot sa imi revin. E cel mai agramat comentariu pe care l-am citit vreodata :)) Nu te supara dar fac pe mine de ras. Ahahhahahaha!

  PS: dar subscriu la faza cu Base si Boc. Daca cumva castigi la loto sa ma anunti si ma ofer voluntar sa dau o mana de ajutor la actiune 🙂

 • Da, să È™tii că intru pe blogurile vizitate masiv È™i pun comentarii mai mult sau mai puÈ›in pertinente da-de da-de intră careva È™i la mine pe site :))

  PS: oricum, partea cu delfinii mi-a placut aia e È™i la mine pe “to do” list 🙂

  • No, cu scuzele de rigoare, blogu-mi nu e prea pertinent, ci mai degrabă cinic.
   Să înÅ£eleg că ÅŸi tu ai un “The Bucket List”? 😀

 • Am È™i eu dar ca să parafrazez un alt posibil candidat la gloanÈ›ele Adrianei mă cam pierd în meandrele concretului 🙂 Da’ măcar È™tiu că fac câte pot ca să nu îmi pară rău dacă mă loveÈ™te maÈ™ina mâine. Sau azi. De fapt m-a lovit când eram în clasa a 4-a È™i-am scăpat. Haha! 1-0 la mine! Bine, doctorii nu pot confirma nici acum dacă am scăpat “cu bine” dar încă n-am fost internat pe la nebuni (sau cel puÈ›in nu-mi amintesc). Aaa, uite alt subiect de blog! Aberez? :))

  • N-am sărutat ÅŸi nici nu mi-aÅŸ dori. Dar am auzit că e la modă… Măcar înainte de obÅŸtescul sfârÅŸit să fiu în trend 😀

 • Revin, de ce trebuie să fie toate lucrurile de pe lista aceea, de preferabil scandaloase? De ce nu un singur lucru, dar util È™i simplu?

  • Unul singur? Plictisitor!
   Dorinţele de pe listă sunt scandaloase tocmai pentru a vă provoca la discuţii, lucru pe care l-am reuşit. Postul ăsta are cele mai multe comentarii din ultimele săptămâni.

  • Nu e vorba de actori, i-am băgat în listă doar pentru a nu menÅ£iona lucrurile pe care aÅŸ vrea cu adevărat să le fac. Cum ar veni, am încercat să vă provoc la discuÅ£ie cu niÅŸte dorinÅ£e absurde.

   Dar observ că voi o daÅ£i pe discuÅ£ii prea filozofice pentru simplitatea mesajului 🙂
   Eternitatea pentru mine nu e importantă, m-am născut un om mic, voi muri un om mic. Şi odată cu trecerea generaţiilor, numele meu se va pierde în neant. Nu sunt Prinţesa Diana, Hillary Clinton sau Marylin Monroe.

   Ideea postului mi-a venit din serialul Flash Forward, de la Dimitri care nu şi-a văzut viitorul şi care ştia că mai are 6 luni de trăit, doar că de fapt erau vreo 5, că trebuia să fie împuşcat în martie 2010.

   Mă mir că nu vrei să te întorci în timp pentru a te combina cu Alizee pe vremea când era o Lolită superbă.

 • Dacă vestea cea proastă mi-o dă un medic de la spitalul judeÅ£ean GalaÅ£i, îţi dai seama că primul lucru pe care-l fac e să mă sui într-un avion cu destinaÅ£ia ‘servicii medicale adevărate’ ? :))

 • Lilisor, daca ai mai avea juma’ de an de trait si moartea nu ar surveni “accidental”, probabil boala s-a instalat deja si face probleme (altfel ma gandesc ca nu s-ar descoperi).

  Deci zburdatul ala vesel ar insemna probabil dureri, lesinuri sau ce se mai intampla unui om bolnav terminal. Deci clar aia nu mai e “vacanta” e spitalizare si pregatirea de moarte.

  Daca ar fi vorba de o moarte accidentala, m-as ascunde dupa luna a 5-a 😀

  Ideea este misto insa si pune multe probleme. cred ca important este sa nu ne batem joc totusi de tineretea noastra si sa stim sa fim fericiti chiar si in conditiile astea de stres si de viata grea. Pentru ca nu trebuie sa fii in Caraibe sa te simti bine. Poti sa te relaxezi intr-un parc sau sa faci o plimbare la 20 de km de oras cu omul iubit.

  Prea multi considera ca fericirea incepe de la un anumit statut si uita ca poti fi fericit in momentul asta, daca alegi sa nu iti mai umpli viata cu toate mizeriile cotidiene si sa inveti sa savurezi “micile nimicuri” 🙂

  • Uite, vezi? ToÅ£i v-aÅ£i gândit la o boală. Nu, să presupunem prin absurd că un clarvăzător Å£i-a prezis ziua morÅ£ii. Vorbesc la modul idealist, nu la ceva practic.
   Ai sta pur şi simplu şi ai aştepta-o sau ai încerca să profiţi din plin de ultimele clipe de viaţă?
   Despre asta e vorba.
   Dar şi dacă ai fi bolnav în ultimul stadiu, tot nu cred că ai sta cuminte să-ţi aştepţi sfârşitul.
   Recent am citit de o adolescentă diagnosticată cu nu ştiu ce boală în fază terminală. Ei bine, domniţa a făcut o mulţime de lucruri în ultimele luni de viaţă: a zburat cu paraşuta, a mers cu un biker înrăit pe un Harley, a socializat cu o mulţime de oameni, a împrăştiat buna dispoziţie şi i-a făcut pe mulţi oameni să-şi dea seama că viaţa înseamnă mai mult decât birou-casă-somn.

   De fapt, ăsta e mesajul ascuns al postului. Şi e ceva ce eu mă tot chinui să pun în practică în ultima vreme. Pentru că am ajuns să muncesc atât de mult încât nu mai simt micile bucurii ale vieţii, încât am devenit o cinică şi o răutăcioasă şi nu-mi place. Pentru că din fata plină de viaţă şi entuziasmată de orice nou proiect, am ajuns scorpia care mereu comentează la orice raport, acritura care e atât de obosită după serviciu încât nici nu mai are poftă de cină etc.

 • “Postul ăsta are cele mai multe comentarii din ultimele săptămâni” asta e sigur din cauza mea 😀 …

  De fapt am ajuns aici de la un link pe twitter dat de cineva de siropel (cred) 🙂

  • Da, LaurenÅ£iu a dat RT pe Twitter 🙂 Oricum, interesantă reacÅ£ia ta. Dacă lista nu cuprindea lucruri ÅŸi activităţi scandaloase, nu cred că aÅŸ fi adunat atât de multe reacÅ£ii.
   MulÅ£umesc 🙂

 • moartea si banii.
  Pina si intelijentiile blogaristice (inclusiv cele de mina a 2a, jen[…] iatcu) s-or implicat in subiect. Felicitari! Ne-ai facut.

  • Am mai testat odată reacÅ£iile oamenilor. Dacă scrii de bine, dacă povesteÅŸti într-un anume fel pozitiv de ceva, puÅ£ini sunt cei care au ceva de spus, care vor aprecia munca. ÃŽnsă în momentul în care scrii de ceva ce contravine anumitor norme sociale, rapid se găsesc oameni să te condamne, să încerce să-Å£i ilumineze mintea îngustă sau pur ÅŸi simplu să te înjure (aka paul de mai sus!).
   Åži reacÅ£ii ca ale voastre îmi fac bine, îmi dau seama că nu sunt singură 🙂

 • Buunn, ca să fiu oltean până la capăt, dacă îmi spune un clar-văzător de-ăsta că voi da colÅ£u’ – pun mâna pe telecomandă ÅŸi schimb de pe otv :))) Merge? :d

  • Nu merge, că Diaconescu-i în puÅŸcărie ÅŸi nu mai are bani de adevărata fiică a pirandei care vede-n lună ÅŸi-n stele prin globul ei de sticlă 😀

 • Damn! 😀 Atunci, nu-mi va rămâne decât să cumpăr un lac, să-l populez ÅŸi să las săracii să vină la mine. Fără plase! Io o să supraveghez totul dintr-o barcă cu motor :))

 • stimate domn mishu im cer scuze pentru gramatica mea proasta dar era un comentari facut in graba.nu ai vrea sami predai cateva ore de gramatica??????????????te astep

 • Sunt curios care va fi numarul de comentarii intr-o luna, avand in vedere problema complexa pe care ai expus’o : ce ar fi daca …

  , dar daca se intampla ca “premonitia” ta sa fie una falsa ? Ai regreta cele facute in “speranta” ca vei da coltu’ ? 😛 …

  • Nu cred, de ce să regreÅ£i că Å£i-ai trăit viaÅ£a ÅŸi ai făcut într-un timp scurt, o mulÅ£ime de lucruri pe care voiai de multă vreme să le faci?

  • Åžtii, există specii de rechini care sunt inofensive. Sau delfini foarte periculoÅŸi. Ex. Orca (face parte din familia delfinilor, deÅŸi e numită popular balena ucigaşă)

 • Interesant articolul. Cred ca si tu esti o persoana interesanta ,Lilisor. Felicitari!
  P.S.Insa citind comentariile ma apuca depresia! Geez! 🙂

  • Am ajuns aici urmarind un link din feedjit-ul meu! Si Sa Aflu cu stupoare ca cineva posteaza in numele meu! Lilisor, dacă nu te superi, poÈ›i sa mă ajuti cu un IP, sa vad cine face glume de genul asta! Thanks!

  • Diana, comentariul e de acum 2 ani! IP-ul nu-l pot da. Oricum n-are vreo importanță având în vedere că-i un comentariu de acum 2 ani. Persoana respectivă sigur nu mai are acelaÈ™i IP. Dar îți pot spune că adresa de e-mail are acelaÈ™i ID cu cea pe care ai lăsat-o acum, doar că-i de yahoo.
   Sigur nu eÈ™ti tu? 🙂

  • interesantă idee să te sinucizi pe Marte ÅŸi trupu-Å£i să plutească prin spaÅ£iu, lovindu-se de meteoriÅ£i ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.